Kesäpäivän kunta vai kaupunki?

1

Tamperelainen ystäväni kertoi käyvänsä uimassa Kangasalan uimahallissa. Uimahalli on hänen mielestään viihtyisä ja leppoisalla kylällä on hänen mielestään myös mukava vierailla.

Kerroin hänelle, että Kangasalan kunta suunnittelee kaupungiksi siirtymistä. Puhuimme väkiluvusta ja koosta ja totesimme, että näillä mittareilla mitattuna Kangasala on ihan kaupunkiainesta. Tunnelmaltaan Kangasala on ystäväni mielestä pieni kylä.

Kangasalan Sanomien pää­toimittaja Tuula Ruusumaa haastoi viime viikon pääkirjoituksessaan meitä kuntalaisia miettimään mikä on kantamme kaupunkikeskusteluun. Vaikka kaupungiksi siirtyminen ei kunnanjohtajan mukaan vaikuta juurikaan kuntalaisten arkeen, on sillä imagollisesti paljonkin merkitystä.

Minulle Kangasalla asumisen tärkein asia on tunne, että olen kotona. Tärkeätä on luonto ja rauhallinen maaseutuympäristö. Kangasala on ollut kotikuntani jo yli neljäkymmentä vuotta. Vaikka monet harrastukset ja tekemiset koulunkäynnistä lähtien ovat perheessämme siirtyneet Tampereen puolelle, kotipaikan side ja tunne ovat vahvat.

Jatkoin mielipiteeni muodostamista ja luin kunnan nettisivuilta kunnanjohtajan kirjoittaman tekstin kaupungiksi siirtymisestä hyödystä ja eduista.

Luin tekstiä nyökytellen, kunnes viimeisen kappaleen sanat saivat minut hieman kummastelemaan. Kangasalla valmistellaan parhaillaan uutta kuntastrategiaa ja strategista yleiskaavaa, joten mahdollisen kaupunki-nimityksen käyttöönotto ja sen vaikutukset voitaisiin suunnitellun aikataulun puitteissa ottaa huomioon myös strategia- ja kaavatyössä.

Mielestäni asioiden pitäisi edetä niin, että ensin on strategia ja visio siitä mitä ollaan tekemässä ja strategian mukaisesti toimitaan valitun suunnan mukaan. Nyt tehdään ensin kunnasta kaupunki ja sen jälkeen mietitään kaupungille uusi strategia.

Onko Kesäpäivän pitäjän strategian mukaista olla kaupunki? Mikä on Kangasalan tarina? Millainen paikka Kangasala haluaa olla ja sopiiko sen imagoon kaupunkilaisuus vai kuntalaisuus? Näitä kysy­myk­siä pohtiessani, päässäni soi taustalla Kesäpäivä Kangasalla -laulu.

Kesäpäivä Kangasalla-laulun sanat kirjoitettiin jo 164 vuotta sitten. Edelleen laulun sanat kuvaavat hyvin kaunista kotipaikkaani harjuineen, järvineen ja rantoineen. Laulun sanoista poimittu Kangasalan slogani oksalla ylimmällä kuvaa luontokeskeistä kuntaamme. Kesä on aina liitetty Kesäpäivän pitäjään. Tämän teeman innoittamana Kesän avaus -tapahtumaa on vietetty kesän kynnyksellä jo kohta kaksikymmentä vuotta.

Pohdintani päätteeksi Kesäpäivä Kangasalla -laulu jo kaikuu täydellä pauhulla päässäni. Laulun tunnelmassa on jotakin hyvin olennaista Kangasalan imagosta. Huomaan suhtautuvani tähän kysymykseen kovin tunteellisesti. Tunteella ajatellen pysyisin mielellä kesäpäivän pitäjän kuntalaisena.

Kesäpäivä Kangasalla -laulussa pieni lintu toivoo olevansa suuri kotka, ei ollakseen suuri kooltaan vaan nähdäkseen kauemmaksi. Järkeä ja viisautta toivon kuntamme valtuutetuille, jotka miettivät pitäisikö Kangasalan kunta muuttaa kaupungiksi. Tehkää hyvä päätös!

1 kommentti

  1. Ei missään tapauksessa kaupunki. Meillä ei ole täällä edes sähkötarvikeliikettä tavalliselle kuluttajalle, ei rautakauppaa, ei kenkäkauppaa. Eikös nämä yleensä löydy kaupungista?! Ensin palveluja ja sitten mietitään maksetaanko kaupunginjohtajan palkkaa. Minusta pientä eläkkeenä saavana en ymmärrä kunnanjohtaja Oskari Auvisen 5000 euron tulospalkkausta. Olisin sentään 43 vuotta viitenä päivänä viikossa töissä. Nyt olen onnellinen eläkeläinen jonka herätyskello ei soi aamuisin kuin joskus rakkaiden lapsenlapsien hoitoa yms. varten.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.