Kesäyrittäjyys opetti, koetteli ja palkitsi kangasalalaisia nuoria

0
Viiden yrittäjätytön pitämä TosiHyvä-kesäkioski on auki syyskuun alkuun asti. Hille Jaakkola kertoo tykänneensä kioskin pitämisestä todella paljon.

Kangasalan Sanomat kertoi alkukesästä kangasalalaisista nuorista, jotka aikoivat tienata kahvila- ja kioskiyrittäjinä sekä matonpesupalveluita tarjoamalla.

Miltä yrittäjyys tuntui, ja mitä nuorille kuuluu nyt?

– Yllättävän hyvä kesä on ollut, vaikka onkin ollut sateista, Raikun kylätalolla kahvilaa pitänyt Kiia Mansikkaviita kertoo.

Mansikkaviita päätyi perustamaan 4H-yritys Kiian kesäkahvila Symbolin, sillä Raikun kyläyhteisössä oli haaveiltu, että joku kylän koulua käynyt innostuisi pitämään perinteistä Raikun kyläkoulukahvilaa.

Kyläyhteisö palkitsi nuoren yrittäjän haasteeseen tarttumisesta, sillä kahvilan herkkuja maistelemassa kävi paljon paikallisia.
Yrittäjyyteen liittyy paljon huolehdittavia käytännön asioita.

Mansikkaviidalle yrittäminen on opettanut vastuunkantoa ja antanut arvokasta oppia, josta on hyötyä, jos hän työskentelee joskus täysipäiväisenä yrittäjänä.

Mansikkaviidalla on edessä vielä 4H-yrittäjyyteen kuuluva loppuraportin kirjoittaminen.

Tällä hetkellä nuori yrittäjä arvelee, että hän voisi jatkaa kahvilan pitämistä mahdollisesti myös ensi kesänä.

Yrityksen jatkamista ovat suunnitelleet myös toisen 4H-yrityksen, kesäkioski TosiHyvän viisi nuorta yrittäjää.

Lentolassa Tokmannin parkkipaikalla kauppa on käynyt hieman sään mukaan.

– Myynti sujuu yleensä hyvällä säällä hyvin. Toisaalta joskus tuntuu, että aurinkoisella säällä ihmiset jäävät vain kesämökeille, toteaa Taika Jaakkola, yksi kioskin tytöistä.

Hänen mukaansa kioski on kuitenkin tuottanut ihan hyvin, vaikka yritykselle tuli alussa melko paljon kiinteitä kuluja esimerkiksi sähköjen ja uusien kahvinkeittimien hankkimisesta.

Yrittäjäperheessä kasvanut Jaakkola tietää, että yritys alkaa tuottaa yleensä vasta pitkällä aikavälillä. Siksi suunnitelmissa onkin jatkaa kioskin pitämistä ehkä myös ensi kesänä.

Tänä kesänä kioski on auki syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun asti. Aukioloajat saattavat kuitenkin muuttua koulujen alettua.
Yrittäjyys on opettanut viidelle ystävykselle paljon.

Ensimmäiseksi Jaakkolalle tulee mieleen useamman yrittäjän keskinäisen toiminnan sujuminen; pitää osata joustaa, neuvotella ja löytää kaikille sopivat ratkaisut.

Lisäksi kioskimyynti on opettanut asiakaspalveluasennetta.

Käytännön asioihin TosiHyvän tytöt Taika ja Hille Jaakkola, Emma Salonen, Salla Kopra sekä Rosa Ekman ovat saaneet apua Jaakkoloiden isältä sekä Kangasalan seudun 4H- yhdistyksen toiminnanjohtajalta Mikko Tahlolta.

– Aina tulee sellaisia apua mitä nyt tehdään -hetkiä. Mutta niistä selviää ja virheistä oppii, Jaakkola toteaa.

Lopussa työ kiittää tekijäänsä.

Sanonta kuvaa hyvin kangasalalaisen Kerttu Salmisen loppukesän tuntemuksia.

Mattopyykillä ahkeroinut Salminen päätti kesän alussa alkaa pestä mattoja, jotta saisi tienattua rahat uutta puhelinta varten.

Mattotilauksia on riittänyt, ja pesussa ovat toisinaan auttaneet myös isä sekä mummu ja pappa.

Viimeisten asiakkaiden matot puhdistuvat tällä viikolla, ja sitten rahat uutta puhelinta varten ovat taskussa.

Vaikka työ on välillä väsyttänyt ja joinakin aamuina oma pehmeä sänky on tuntunut houkuttelevammalta kuin matonpesupaikka, on ahkeroinnista odottava palkinto motivoinut jatkamaan hommia.

– Tuntuu todella hyvältä, kun tiedän, että saan puhelimen jossain vaiheessa käteen, Salminen toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.