Keskiviikkona avautuu pieni erä rokoteaikoja nuorille riskiryhmäläisille ja 16-17-vuotiaille – Kangasalla voitaisiin kokeilla walk in – pistettä, jos rokotteita alkaa jäädä käyttämättä

0

Huomenna keskiviikkona kello 14 avautuu pieni erä koroanvirusrokotusaikoja 12-15-vuotiaille riskiryhmäläisille sekä 16-17-vuotiaille. Uudet ajat avautuvat pääsääntöisesti viikoille 30 ja 31, kertoo kaupungin hoitotyön johtajan Jenni Aunio ajankohtaistiedotteessa.

Alle 18-vuotiaiden rokottamiseen voidaan käyttää vain Pfizerin (Comirnaty) valmistetta, jonka saatavuus on muita huonompi tällä hetkellä. Siitä syystä alle 18-vuotiaille on nyt aikoja vähemmän tarjolla. Kaikki tehosteista yli jäävät Pfizerin rokotteet pyritään käyttämään alle 18-vuotiaiden rokottamiseen.

Kangasalla annetaan tällä hetkellä rokotuksia tällä hetkellä kaikille yli 16-vuotiaille kuntalaisille sekä 12-15-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Koronarokotukset etenevät myös loma-aikana kesäsuluista huolimatta rokotteiden saatavuuden mukaan.

Yhteistoiminta-alueella ensimmäisen rokotuksen on saanut hieman yli 60 prosenttia kuntalaisista.

Tehosteväli ei lyhene ilman painavaa syytä

Tiedotteen mukaan hyvä saatavuus on tällä hetkellä Modernan rokotteella, jolla uudet rokotussarjat enimmäksen aloitetaan. Se soveltuu 18 vuotta täyttäneille ja vanhemmille. Yli 18-vuotiaille on tällä hetkellä reilusti vapaita aikoja tarjolla. Myös Astran rokotetta on saatavilla yli 65-vuotiaille.

Aunio-Ahmavuo muistuttaa tiedotteessa, että Modernan ja Pfizerin rokotteiden tehosteväli on edelleen 12 viikkoa. Aikaa varatessa olisi hyvä huomioida, että tehosteaika annetaan kaikille tasan 12 viikon päähän enimmäisestä annoksesta.

Tehosteajan siirtäminen tällä hetkellä on haasteellista rokotteen saatavuuden vuoksi, joten kannattaa varata rokotteelle sellainen ajankohta, että tehosteen ottaminen suunniteltuna aikana on mahdollista. Astran rokotteen tehosteväli on 8-12 viikkoa.

Tehosteaikaa ei voi aikaistaa varaamalla itse uutta aikaa verkosta, vaan se annetaan aina terveydenhuollosta. Väärin perustein tehdyt ajanvaraukset joudutaan perumaan eikä rokotetta voida antaa rokotuspisteessä.

Tehosteväliä ei edelleenkään voida lyhentää ilman painavaa syytä. Jos aiemmin annettu tehosteaika ei sovi, voi olla yhteydessä koronarokotukset@kangasala.fi sopiakseen erityisjärjestelyistä.

Sähköpostiyhteydenottoon pyritään vastaamaan kolmen arkipäivän kuluessa. Tehosteaikojen siirtopyynnöt työllistävät tällä hetkellä valtavasti hoitajia.

Edelleen lyhyellä varoitusajalla

Tiedotteessa muistutetaan, että ellei itselleen sopivaa rokotusaikaa ole vielä saanut, voi edelleen ilmoittautua lyhyellä varoitusajalla rokotukselle tulijaksi.

Listalle ilmoittautuneille voidaan tarjota rokotetta päivän päätteeksi sellaisissa tilanteissa, että rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä. Ilmoittautua voi soittamalla koronarokotusten ajanvarausnumeroon.

Aikoja tarjotaan aina ensisijaisesti niille kuntalaisille, jotka eivät ole saaneet vielä ensimmäistäkään rokotusta. Tämän jälkeen rokotetta voidaan tarjota henkilöille, joilla on tarvetta aikaistaa rokotusta esimerkiksi ulkomaan matkan vuoksi.

Tähän mennessä rokotusajat on varattu nopeasti eikä rokotteita ole uhannut jäädä käyttämättä. Useissa kunnissa ongelmaksi on muodostunut se, ettei aikoja ei varata. Pirkanmaallakin on muutamassa kunnassa kokeiltu walk in- rokotusvastaanottoja, jotta saataisiin houkuteltua enemmän tulijoita rokotukselle.

Sama on suunnitteilla Kangasallakin, jos alkaa yhtään vaikuttaa siltä, että aikoja jää varaamatta. 

Lue myös: Onko Kangasalla riittävästi henkilöstöä antamassa koronarokotteita?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.