Keskustakehitys ei saa pysähtyä

0

NCC Rakennus Oy ilmoitti kesän kynnyksellä luopuvansa Kangasalan keskustan kehittämisestä. Syitä oli yhtiön mukaan useita, muun muassa maanalaisen pysäköinnin kalleus ja yleinen markkinatilanne.

Yhtiö halusi ilmoittaa asiasta selkeästi, jotta alueella toimivien yhtiöiden ei tarvitsisi toimia epävarmuudessa.

Sinänsä kaunis ajatus, mutta epävarmuutta se ei poistanut. Nyt alueella toimivat yritykset viruvat remonttia kaipaavissa toimitiloissaan ja pohtivat, kannattaako kunnostustöihin ryhtyä.

Puhumattakaan siitä, mikä vaikutus esimerkiksi linja-autoaseman kiinteistöllä ja sen ympäristöllä on koko kuntakuvalle. Eikä Myllystenpohjantien kiinteistö, jossa Kangasalan Sanomien toimituskin sijaitsee, alueen kokonaisilmettä ainakaan paranna.

Pallo asiassa on nyt kunnalla. Kehitys ei voi eikä saa pysähtyä siihen, että kumppaniksi ei löydy isoa rakennusliikettä.

Kunnalla pitää olla itsellään kokonaisnäkemys kuntakeskuksen

kehittämisestä, ja katse pitää kääntää oman kunnan rakentajien puoleen. Kangasalta löytyy toimijoita, jotka pystyvät toteuttamaan kerrostalohankkeita.

Pienten rakennusyhtiöiden kanssa toimimiseen saattaa tosin sisältyä rakennuttajalle suurempi taloudellinen riski. Kangasalla on tästä huonoja kokemuksia.

Sariolan koululaajennus ei sujunut suunnitelmien mukaan, kun osaamisesta oli puutetta ja rakennusyhtiön talouskin alkoi horjua.

Huonot kokemukset eivät kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että

pienemmät toimijat ovat iäksi pois pelistä.

Kunnan leveitä hartioita pitää käyttää hankkeissa, jotka hyödyttävät laaja-alaisesti koko kuntaa.

Pienten rakennusliikkeiden kulurakenne on toisenlainen kuin valtakunnallisilla, jopa ylikansallisilla yhtiöillä. Se mahdollistaa hankekehityksen rakentamisen toisenlaiselle pohjalle.

Ongelmat on mahdollista selättää varmasti myös uudenlaisella ajattelutavalla. Tarvitaanko jokaiselle asunto-osakkeelle ylipäätään oma autopaikka? Entä löytyisikö keskustasta paikka maanpäälliselle pysäköintitalolle?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.