Keskusterveysasemalla järjestetään jälleen walk in -rokotuspäivä – Myös kolmannen rokotteen voi hakea ilman ajanvarausta

0

Kangasalan keskusterveysasemalla järjestettiin viime lauantaina walk in-rokotuspäivä. Kaupungin hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo, että rokotuksella kävi yhteensä 160 kuntalaista.

Joukossa oli Aunio-Ahmavuon mukaan sekä ensimmäisen annoksen ottajia että tehosterokotteen aikaistajia.

Matalan kynnyksen rokotuspäivien järjestämistä jatketaan. Ensi lauantaina 25. syyskuuta järjestetään uudelleen walk in-rokotuspäivä keskusterveysasemalla.

Rokotukselle voi mennä ilman ajanvarausta kello 8.30-15.00. Paikalle voivat mennä kaikki yli 12-vuotiaat kuntalaiset, jotka haluavat saada ensimmäisen rokoteannoksen tai aikaistaa tehosteaikaansa.

Tehosterokotteelle tulevilla täytyy ensimmäisestä annoksesta olla vähintään 6 viikkoa.

Myös ne kuntalaiset, jotka kuuluvat vaikeasti immuunipuutteisten ryhmään, voivat mennä päivän aikana hakemaan 3. rokoteannoksen.

Tällöin viimeisestä rokotuksesta tulee olla kulunut vähintään kaksi kuukautta. Rokotuspäivänä on käytössä sekä Modernan, että Pfizerin valmistetta.

Nuorten ikäryhmien rokotekattavuutta täytyisi nostaa

Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen rokotuskattavuus on ensimmäisen rokotuksen osalta 73,3 prosenttia ja toisen annoksen osalta 53,8 prosenttia.

– Erityisesti 12-35-vuotiaiden ikäryhmissä rokotuskattavuutta pitäisi saada vielä korkeammaksi. Muissa ikäryhmissä onkin jo päästy yli 80 prosentin kattavuuslukuihin, Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo.

Yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä kattavuus on hänen mukaansa yli 90 prosenttia.

– Vaikka rokotuskattavuus nousee koko ajan, vielä on paljon kuntalaisia, jotka eivät ole rokotusta ottaneet. Rokotteiden saatavuus on tällä hetkellä hyvä ja aikoja on hyvin tarjolla kuntalaisille. Rokotusten eteneminen ei ole ollut enää hetkeen kiinni rokotteiden saatavuudesta.

Aunio-Ahmavuo kertoo, että kaikki rokotuskirjaukset eivät ole siirtyneet THL:n rokotusrekisteriin oikeassa aikataulussa.

Todellisuudessa kattavuusluvut ovat hieman suuremmat, mitä rokotusrekistereissä näkyy.  Rokotusten massakirjauksissa on ilmennyt tilastointivirheitä, joita korjataan takautuvasti.

Korjauksen jälkeen rokotustiedot siirtyvät sekä THL:n rekisteriin, että Omakantaan.

Kolmannet rokoteannokset jakoon heti

THL ja STM linjasivat viime viikon lopulla, että kolmannen koronarokoteannosten anto voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan aloittaa välittömästi.

Kangasalla ja Pälkäneellä käynnistettiin ajanvaraus viime perjantaina. Kolmannen rokoteannoksen saa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos. Kolmansien annosten ei tulisi hidastaa ensimmäisten ja toisten rokoteannosten antamista kunnassa, joten aikoja on tarjolla rokotteen saatavuuden mukaisesti.

Kolmatta rokoteannosta ei anneta kaikille aiemmin riskiryhmiin 1 ja 2 luokitelluille henkilöille. Rokote annetaan vain voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmiin kuuluville. 

– Riskiryhmärokotukset perustuivat henkilöiden vaikean taudin riskiin, mutta nyt kolmas rokotus annetaan niille henkilöille, joiden kyky muodostaa suojaavaa immuunivastetta on heikentynyt perustautinsa tai siihen annetun hoidon perusteella. Kolmannen rokotteen perustelu on siis rokotteen tuoma immuunivaste, ei riski sairastua vaikeaan tautiin. Voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt ovat pääasiassa erikoissairaanhoidossa hoidettavia tai äskettäin hoidettuja henkilöitä, Aunio-Ahmavuo kertoo-

THL valmistelee parhaillaan ohjeistusta kolmannen rokoteannoksen antamisesta myös niille, jotka ovat saaneet rokotuksen alkuvuonna 3-5 viikon annosvälillä.

Tähän ryhmään kuuluu koronapotilaiden parissa toimivaa sote-henkilöstöä, hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavia työntekijöitä.

Muiden väestöryhmien osalta kolmannen rokoteannoksen tarvetta tarkastellaan myöhemmin syksyllä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.