Ketolan taloa ryhdytty purkamaan

0

Kangasalan Sanomat lauantaina 3.2.1968

Kirkonkylämme kaunistuksena on monet vuosikymmenet ollut ent. Ludvig Ketolan ja Fanni Voiman talo Soljala 243. Nyt tämä entisajan komea rakennus on jäänyt sitä suurempien varjoon ja se on nyt purkutuomiolla, kuten kirkonkylässä kävijät ovat huomanneet.

Milloin tämä talo on rakennettu?

Vastausta tähän on etsitty. Haastateltavina ovat olleet veljekset Eino ja Eemeli Tarpila, jalkineliikkeenomistaja J. Lehto ja faktori Arvi Laiho. Kunnan arkistoista on saatu muutama tieto, mutta nämä tiedot ovat sittenkin vähäisiä. Ajan patinalla on kumma voima hävittää paljon muistissa olevaa. Talon rakennusaikaa ei muisteta, mutta kuitenkin kerrotaan talon vaiheilta muutamia muistoja.

Eräs kertoja muisti:

Vuonna 1902–1903 olin 5–6-vuotias poika, Ihanterin (Mahtoiko olla Ihander) vanhan pariskunnan muuttaessa Tampereelle myytiin heidän omaisuuttaan huutokaupalla. Pyörin huutokauppaväen jaloissa. Olen kuullut kerrottavan, että tähän tonttiin kuului nykyinen Heinosen ja toisella puolella tietä oleva Lennekosken tontti. Kuulin myöskin kerrottavan, että Ihanterin muuttaessa taloon rakennus oli pitkä ja kapea, mutta että silloin rakennettiin harjun puolelle taloon levitys.

Toinen muisti:

Siinä otti potilaita vastaan Kangasalan ensimmäinen kunnanlääkäri, sittemmin lääkintöneuvos Mikko Ahlman. Talossa asui myös vuokralla metsänhoitaja Arimo ja kauppias Forss.

Kalle Normarkku oli myöskin talon omistajan. Hänellä oli pari hevosta, joilla hänen poikansa ajoi dilisanssia (kyytiä) kirkonkylän ja Kangasalan välillä. Hänen tallinsa ja navettansa olivat Lennekosken tontilla.

Norrmarkku ei itse asunut tässä talossa, vaan nykyisessä Heinosen talossa. Lennekosken tontilla oli myöskin mainio kaivo, josta monet kirkonkylän asukkaat kävivät ammentamassa vettä.

Lauvolan pehtoori Viitanen omisti talon siihen aikaan, kun Kangasalan kirjapaino toimi tässä vv. 1928–31.

Sen jälkeen olivat omistajin Ludvig ja Hilda Ketola sekä Hilda Ketolan kuoleman jälkeen Fanni Voima. jolta kunta osti nyt kiinteistö. Fanni Voima osti tonttiin lisämaata, niin että se ulottuu suunnilleen Pikkuharjun laelle.

Sellainen muisto on myös säilynyt, että tällä kirkonkylän alueella olisi asunut Forssan tehtaiden perustaja menetettyään omaisuutensa tätä tehdasta perustaessaan.

Näin on tullut kerrottua yhtä ja toista tämän häviävän rakennuksen vaiheilta. Ehkäpä joku voisi tarttua kynäänsä ja kertoa lisää muistoja. Ehkäpä rakennuksen perustamisvuosikin tulisi silloin selville.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.