Kevään siitepölykausi alkoi – herkimpien kannattaa aloittaa lääkitys heti

0
Koivujen norkot odottavat kevään etenemistä vielä tovin ennen kuin ne avautuvat. Ennusteet povaavat, että koivuallergikoille koittaa keskimääräistä hankalampi siitepölykausi.

Kevään siitepölykausi alkoi viime viikolla, ja herkimmät allergikot saavat jo oireita. Lääkitys kannattaa aloittaa ennen oireiden ilmaantumista.

Turun yliopiston siitepölytiedotteen mukaan pähkinäpensaan kukinta on alkanut lämpimillä kasvupaikoilla maan eteläosissa. Lisäksi maan etelä- ja keskiosiin on kaukokulkeutunut lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä.

Lepän paikallinen kukinta voi alkaa tällä viikolla lämpimillä kasvupaikoilla. Lepän ja pähkinäpensaan siitepölylle herkistyneet voivat saada oireita.

Myös herkät koivuallergikot voivat saada jo oireita, vaikka koivun siitepölyä ei olekaan vielä liikkeellä.

Ainakin herkimpien allergikkojen kannattaa aloittaa päivittäinen nenäsumutteen ja silmätippojen käyttö heti.

– On tärkeää aloittaa hoito jo silloin, kun nenän ja silmien limakalvot ovat vielä hyvässä kunnossa, eikä allerginen tulehdus ole päällä. Jos tilanne on päässyt pahemmaksi, lääkkeet tehoavat vasta pidemmällä viiveellä, kertoo terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi.

Monelle allergikolle antihistamiinitabletit ovat tarpeellinen lisä lääkitykseen. Tabletteja on hyvä olla ainakin varalla.

Jos kokemus kertoo, että nenäsumute ja silmätipat eivät usein riitä pitämään oireita kurissa, allerginen henkilö voi käyttää tabletteja myös pitkäkestoisemmin.

Lue lisää allergiakevään näkymistä 11.4.2018 ilmestyneestä numerostamme: ksdigi.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.