Kevät on siivouksen aikaa

0

Pääsiäisen aikaan monella kangasalalaisella pihalla roihusi risu- ja lehtikasa.
Pelastuslaissa ei ole suoranaisesti kielletty risujen polttoon vaadittavan avotulen tekoa taajaan asutuilla alueilla, mutta tulen kanssa täytyy jokaisen olla varovainen. Metsäpalovaroituksen aikana avotulta ei saa tehdä.
Risujen poltosta on annettu eri kunnissa erilaisia ohjeita. Kangasalan kunnan jätehuoltomääräysten mukaan taajaan asutulla alueella saa polttaa vähäisen määrän kuivia risuja ja oksia.
Avotulella poltettaessa on huolehdittava, että tuli ei pääse leviämään ja aiheuttamaan vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle. Myös savu voi olla tällainen haitta.

On kaiken kaikkiaan hyvä, että pihoista huolehditaan ja ne pidetään siistinä. Keväällä lumen alta paljastuu yhtä sun toista, joka on syytä kerätä kasaan ja hävittää kokonaan pois.
Joskus olisikin syytä tarkastella omaa pihapiiriään vieraan ihmisen silmin. Kaunis piha ei edellytä kalliita piharakennelmia tai upeita istutuksia. Toki nekin ovat ilo silmälle, mutta jo pelkällä siisteydellä pääsee pitkälle.

Tarastenjärven kaatopaikka on jatkossa avoinna myös lauantaisin. Tämä on hyvä uudistus, sillä viikonloppuisin ihmisillä on aikaa tehdä jätekuormia.
Jos ei ole paikkaa, mihin jätteet voi viedä, ne saattavat päätyä jonkun yksinäisen pikkutien varteen. Näistä on nähty lukemattomia esimerkkejä Kangasalla, myös Kangasalan Sanomien  lukijoiden lähettämissä valokuvissa.
On vaikea ymmärtää, minkälainen ihminen kippaa jätteensä metsään ja toisten maalle. Piittaamaton ja välinpitämätön hän on joka tapauksessa ja ansaitsisi toiminnastaan kunnon sakot. 

Salaroskaajat ovat luku sinänsä, mutta paljon laajemman ongelman muodostavat ne, jotka sotkevat ympäristöään päivittäin.
Koiran kakka on kestopuheenaihe näin keväisin, mutta maatumaton roska ja tupakantumpit ovat suurempi ongelma. Kakka sentään  maatuu parissa kuukaudessa, muun roskan kanssa tilanne on toinen.
Roskakoreja kyllä löytyy. On ihmisestä itsestään kiinni, löytääkö roska sinne vai putoaako se kädestä maahan muiden harmiksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.