Kieku tekee Kangasalla maksuttomia eläinvierailuja ikäihmisten luokse – eläinkatraaseem kuuluvat myös kanat ja kalkkuna

0
Ketsuppi-kana viihtyy Anna Toivan sylissä. Jo 10-vuotias Dora koira on lempeä rapsuteltava. A

Järvikulmassa sijaitsevan talon pihalla juoksentelee karvaton koira ja pari kissaa, suuri karvainen koira, kalkkuna ja kanoja.

– Tulkaa, tulkaa, Anna Toiva kehottaa ja vislaa.

Vihellyksen kuulleessaan kanat kipittävät kovaa kyytiä hänen luokseen. Toiva istahtaa maahan ja nappaa syliinsä punaisen Ketsuppi-kanan sekä kainaloonsa lempeän 10-vuotiaan Dora-koiran.

Kieku ry:n perustaneet Toiva ja Noora ­Ottola pakkaavat syksyllä lastin eläimiä mukaansa ja suuntaavat lähiseudun hoivakoteihin.Toiva on Kiekun puheenjohtaja ja Oppola varapuheenjohtaja. Kolmen naisen tiimiin kuuluu myös Tanja Holttinen, joka huolehtii yhdistyksen nettisivuista. Yhdistys on voittoa tavoittelematon ja rekisteröity kesäkuussa. Kieku on lyhenne yhdistyksen tavoitteesta: se tarjoaa ”kaikille innostavaa eläinavusteista- ja kulttuuritoimintaa”.

– Minä ja Noora olemme molemmat työskennelleet lähihoitajina vanhainkodeissa. Kun opiskelin kulttuurintuottajaksi, muutin maalle ja hankin eläimiä, saimme idean alkaa vierailla eläinten kanssa hoivakodeissa ilmaiseksi. Hoitajilla kun ei ole aikaa tai resursseja järjestää viriketoimintaa.

Anna Toivan tytär Nella Toiva pitelee karvatonta Iivo-kissaa

Kiekun vierailuilla ikäihmiset eivät saa rapsuteltavikseen vain kissoja ja koiria, vaan myös kanoja ja kalkkunan.

– Kaverikoiria hoivakodeissa kyllä käy, mutta ­kaverikanoja ei niissä usein näe. Monella ikäihmisellä on kuitenkin ollut kotieläimimiä, kuten kanoja.

Toivan eläinkatraan jäsenet ovat hyvin ihmisystävällisiä. Esimerkiksi Waldo-kalkkuna osallistuu mielellään perheen mölkkypeleihin.

– Aiomme ottaa vielä vuohia ja lampaita, kunhan rakennamme lisää tiloja.

Kiekulaiset ovat suunnitelleet vierailuja pääasiassa ikäihmisten luo, mutta heitä saa kutsua myös vaikkapa kehitysvammaisten asumisyksiköihin.Karvattomien kissojen ja koiran kanssa eläinvierailut onnistuvat lievästi allergisten luokse. Toiva suunnittelee ilahduttavansa ihmisiä myös musiikilla.

– Minulla oli kitara mukana töissä ­lähihoitaja-aikoina. Silloin sen soittamiselle ei löytynyt oikein aikaa.

Eläinvierailujen lisäksi Kieku tukee ja tekee kaikenlaista kangasalalaista kultuuritoimintaa.

– Ei ole tarkoitus alkaa järjestämään festivaaleja, mutta olemme alkaneet suunnitella pienen mittakaavan tapahtumia. Otamme mielellämme vastaan ideoita, millaisia tilaisuuksia Kangasalla haluttaisiin ­järjestettävän.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.