Kierros keskustan yrityksiin: Näin koronatilanne vaikuttaa – ”Kyllähän sitä miettii, että miten pitkään sitä oikeasti pärjää näin”

0
Osa yrityksistä toimii keskustassa supistetuin aukioloajoin, osa on sulkenut ovensa kokonaan. Esimerkiksi Kangasalan kemikalio laittoi lapun ovelle viime viikon lopulla.

Koronatilanne on autioittanut yleiset paikat koko Suomessa, myös Kangasalla. Ihmisiä kehotetaan pysymään kodeissaan ja välttämään ihmiskontakteja.

Kangasalan Sanomat kävi tekemässä kierroksen keskustan yrityksissä ja kysymässä, kuinka tilanne on vaikuttanut asiakasmääriin.

Tuomaskullan yrittäjä Hannu Salo kertoo tekevänsä tällä hetkellä erilaisia rästitöitä, joille ei ole löytynyt aiemmin aikaa.

Tuomaskulta-liikkeen yrittäjä Hannu Salo saapuu takahuoneesta liiketilaan. Viime päivinä liikkeen ulko-ovi ei ole juurikaan käynyt.

– Kyllä täällä on hiljentynyt selvästi. Sen näkee myös parkkipaikoista, jotka ovat keskustassa aivan tyhjiä, Salo sanoo.

Tällä hetkellä kauppaa käydään Salon mukaan lähinnä verkkosivuilla.

Tilanne on huolestuttava, vaikka Salon yrityksen kulurakenne onkin kevyt. Yrittäjällä ei ole liikkeessään muita työntekijöitä.

– Maksut juoksevat, mutta rahaa ei tule. Eikä kukaan tiedä, kuinka kauan tilanne kestää. Nyt nähdään mitä tapahtuu yhteiskunnassa, kun raha ei liiku, Salo toteaa.

Hän huomauttaa, että yhteiskunnan sulkeutumisella voi olla isot vaikutukset.

– Me pienyrittäjät emme saa tukea tällä hetkellä oikein mistään. Tästä tilanteesta voi tulla pahempi kuin 90-luvun lamasta.

Tuija Hellman kertoo, että myös Kangasalan Luontaistuotteen tiloissa on ollut hyvin hiljaista. Ainakin toistaiseksi sekin pitää kuitenkin ovensa auki.

Koko Kangasalan keskusta näyttää olevan lähes tyhjä. Vain apteekissa on sisällä asiakkaita.

Kangasalan Kemikalio on jo sulkenut ovensa toistaiseksi. Läheinen Kangasalan Luontaistuote on ainakin toistaiseksi yhä auki.

– Totta kai tilanne näkyy asiakasmäärissä, ne ovat vähentyneet hurjasti. Mutta nyt meiltä on haettu paljon vastustuskykyä vahvistavia ja flunssan oireita lievittäviä luontaistuotteita, Luontaistuotteen yrittäjä Tuija Hellman kertoo.

Yritys on pyrkinyt laajentamaan palveluaan muun muassa niin, että tuotteita on toimitettu asiakkaiden ovien taakse.

– Onneksi minulla ei ole työntekijöitä. Hirvittää ajatellakin sitä, minkälainen tilanne olisi sellaisessa tapauksessa, Hellman toteaa.

Myös hän kertoo tämän hetkisen huolen suurimmaksi syyksi sen, ettei kukaan voi ennustaa tilanteen kestoa.

TopTassujen yrittäjä Kirsi List kiittelee kangasalalaisten yhteishenkeä poikkeuksellisessa tilanteessa.

TopTassujen yrittäjä Kirsi List kertoo, että asiakkaita on riittänyt ainakin toistaiseksi hyvin. Myymälässä on pystytty pitämään myös kaksi osa-aikaista työntekijää.

– Meillä on niin ihanat asiakkaat, että he tukevat meitä tässäkin tilanteessa. Kangasala on hyvin yhteisöllinen paikka, täällä pidetään yhtä, List hymyilee.

Myös TopTassut on toiminut poikkeuksellisessa tilanteessa uusilla tavoilla.

– Osa asiakkaista on pyytänyt saada maksaa tuotteet suoraan tilille ja hakea ostokset ulko-ovemme edestä, List kertoo.

Hän kertoo olevansa hyvin kiitollinen niille ihmisille, jotka yhä käyttävät paikallisia palveluita.

– Me pienet yritykset todella tarvitsemme kaikki asiakkaamme.

Juha Läärä on ollut yrittäjänä EHD Finland -nimisessä yrityksessään jo 25 vuotta. Tämän hetken tilanne on hyvin poikkeuksellinen.

TopTassujen vieressä EHD Finlandin ikkunalla loistaa ”palvelemme”-valo. Sisällä Juha Läärä ottaa tulijan vastaan.

25 vuotta yrittäjänä toiminut Läärä kertoo, että yrityksen tiloissa on ollut viime aikoina hiljaista, mutta verkkokaupassa ja sähköpostissa on riittänyt asiakkaita.

– Uskon alamme selviävän tästäkin tilanteesta. Etätyön vuoksi kodeissa tarvitaan nyt toimivia tietokoneita, tulostimia ja tietoturvaa, Läärä toteaa.

Myymälä on kuitenkin jo supistanut aukioloaikojaan hiljaisten päivien vuoksi.

Läärän arjen mullisti myös urheiluelämän pysähtyminen. Yrittäjä on valmentanut jääkiekkojunioreita 9 vuotta. Nyt illat ovat tyhjiä.

Hän kuitenkin uskoo, että maailman tilanne tekee ihmiskunnalle jopa hyvää.

– Kuten presidenttimme sanoi, jos selvisimme talvisodasta, selviämme tästäkin. Jääkiekossa korostetaan joukkueen tärkeyttä. Sitä samaa toivon nytkin, mennään joukkueena eteenpäin.

Ravintola Göransin yrittäjä Dritan Mullaj pitää ovensa auki, vaikka kävijämäärät ovat romahtaneet. Työntekijöitä hän ei kuitenkaan pysty enää pitämään.

Ravintola Görans on ensimmäinen yritys, jossa on sisällä muitakin kuin itse yrittäjä. Iäkäs pariskunta hakee mukaansa pitsalaatikon, kaksi miestä saapuu lounaalle.

Hiljaista kuitenkin on.

– Asiakkaat ovat vähentyneet huomattavasti. Täällä käy nyt neljä kertaa vähemmän ihmisiä kuin normaalisti. Ja samanlainen tilanne on kaikilla muillakin ravintoloilla, yrittäjä Dritan Mullaj sanoo.

Miehellä on ollut aiemmin apunaan kaksi työntekijää, mutta nyt hän on paikalla yksin. Muita ei ole enää mahdollisuuksia työllistää.

Vuokrien ja muiden kulujen vuoksi ovia on pidettävä auki edes muutamaa asiakasta varten.

– En kuitenkaan ole niinkään huolissani omasta puolestani, olen huolissani yhteiskunnan puolesta. Yritys voi olla olemassa tänään ja lakata olemasta huomenna. Mutta yhteiskunnan on kestettävä, Mullaj huomauttaa.

Kaiken kaikkiaan hän sanoo tilanteen olevan ristiriitainen.

– Toisaalta toivon, että täällä kävisi edes yksi asiakas. Mutta samalla toivon, ettei kukaan tulisi, vaan kaikki pysyisivät nyt oikeasti kodeissaan. Muuten tätä epidemiaa ei saada kuriin.

Parturi-kampaaja Katri Jarnola kertoo varauskirjojen tyhjentyneen poikkeusolojen alettua. Hän pelkää tilanteen mahdollisen pitkittymisen aiheuttavan isoja ongelmia yrittäjille.

Kangasalan keskustan parturi-kampaamoissa on hiljaista. Monen ovella on lappu, jonka mukaan kampaamot avaavat ovensa myöhemmin kuin normaalisti.

Osa ilmoittaa olevansa auki vain tilauksesta.

Hiussalonki Anun tiloissa Katri Jarnola kertoo, että alan yrittäjät ovat kaikki samankaltaisessa tilanteessa.

– Asiakkaat ovat vähentyneet huomattavasti, ja kyllähän sen ymmärtää. Ihmisiä on kehotettu pysymään kotona, ja he noudattavat kehotusta, Jarnola sanoo.

Kahden parturi-kampaajan yhteisissä tiloissa on ryhdytty toimimaan niin, että paikalla on yhtä aikaa yleensä vain yksi asiakas ja yksi työntekijä. Tavoitteena on, että tiloissa on kerrallaan mahdollisimman vähän ihmisiä.

Jarnola kertoo olevansa huolissaan erityisesti siitä, ettei kukaan tiedä miten kauan poikkeusolot jatkuvat.

Ylioppilasjuhlien tilanne on yhä auki, samoin muiden kevät- ja kesäjuhlien. Ja jos epidemia jatkuu pitkään, on ihmisillä todennäköisesti elämän normalisoiduttuakin vähemmän rahaa kuluttaa palveluihin.

– Kyllähän sitä miettii, että miten pitkään sitä oikeasti pärjää näin pienellä asiakasmäärällä. Että missä kohtaa tulee stoppi ja se on siinä sitten.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.