Kattoremonttia mielivän kannattaa pyytää tarjous vähintään kolmelta firmalta – puheet paljastavat asiallisen myyjän

1
Peltiseppä Jani Ylikulju valmistelee ilmanvaihdon läpiviennin asennusta Huutijärvellä sijaitsevassa kohteessa.
Peltiseppä Jani Ylikulju valmistelee ilmanvaihdon läpiviennin asennusta Huutijärvellä sijaitsevassa kohteessa.

Isäntä halusi, että peltikaton kiinnitysnaulat vaihdetaan ruuveihin. Näin siksi, että hän arveli talvimyrskyn tuupanneen vettä naulanreikien kautta sisään taloon.

Hän kutsui paikalle asiantuntijan, Jesse Annalan kattoremontteihin erikoistuneesta Pisa Kattoremontti Oy:stä.

– Vesikatto näytti päällisin puolin hyvältä. Peltien alta paljastui karmea näky. Muovinen aluskate oli naulattu suoraan kiinni vaakaruoteisiin, kattotuoleissa oli kosteutta ja eristevillat märkinä, kertaa Annala.

Naulojen sijasta vaihtoon meni koko vesikatto.

Annala muistelee toista tapausta, jossa kymmenkunta vuotta vanhan talon tiilikatto jouduttiin purkamaan virheellisen asennuksen seurauksena.

– Muovinen aluskate oli kiristyessään repeytynyt monesta kohdasta, jolloin vesi oli päässyt sisään tiilien välistä ja kastellut eristeet.

Tuuletus unohtuu ammattilaisiltakin

Annala ei enää ylläty ratkaisuista, joita arviointikäynneillään näkee.

Hämmästyttävän usein yläpohjan tuuletus tuntuu unohtuvan itseään ammattilaisinakin pitäviltä. Aluskate voi jatkua yhtenäisenä yli harjan lappeelta toiselle, jolloin ei kosteus pääse poistumaan. Pakkasella aluskatteen alapuoli saattaa olla aivan jäässä. Kun lämpötila vaihtuu plussalle, jää sulaa vesipisaroiksi.

Hieman hankalammin havaittavan ongelman aiheuttaa aluskate, joka ei jatku seinälinjan ulkopuolelle asti.

– Se altistaa vuodoille, joissa vesi valuu seinärakenteisiin huomaamatta. Kosteusvaurio paljastuu usein vasta siinä vaiheessa, kun asukkaat ja talo alkavat oireilla.

Annala suosittelee silmäilemään liitoskohtia, läpivientejä, piipunjuurta sekä ruuvien ja naulojen reikiä. Jos kosteus saa muhia rauhassa riittävästi, rakenteet alkavat homehtua.

Katto ja välipohja kannattaa tarkastaa säännöllisesti

Omatoiminen tarkastuskäynti katolle ja välipohjaan kannattaa tehdä säännöllisin välein, jotta mahdolliset vuodot havaitaan varhaisessa vaiheessa.

Annala suosittelee silmäilemään liitoskohtia, läpivientejä, piipunjuurta sekä ruuvien ja naulojen reikiä. Jos kosteus saa muhia rauhassa riittävästi, rakenteet alkavat homehtua.

Tiilikaton tarkastaminen käy helposti yläkauttakin.

– Kun siirtää tiiliä sivuun, pääsee näkemään ruoteiden kunnon. Vaakarimoihin kerääntyy helposti lehtiä ja muuta roskaa, jolloin saattaa syntyä rako ja vesi pääsee valumaan sisään.

Tiilikatolle tyypillinen ongelma on sammal, joka etenkin kesäsateilla kerää kosteutta itseensä. Kosteus voi imeytyä tiilen läpi rakenteisiin.

Ja taas seuraa kattotarina: eräässä kohteessa kattotiilien alta paljastuivat lahonneet ruoteet.

– Jos olisi ollut runsasluminen talvi, katto olisi saattanut romahtaa heikoimmista kohdista.

Oikein tehty katto kestää pitkään

Esimerkkitarinoistaan huolimatta Annala vakuuttaa, että hyvistä materiaaleista oikein tehty vesikatto kestää pitkään.

Pisa Kattoremontti luottaa kotimaisen valmistajan kattopelteihin, joiden maalipinnalle tehdas myöntää 25 vuoden takuun. Ruostumattomuustakuu kattaa 50 vuotta.

– Omalle työllemme annamme 10 vuoden takuun. Rakenteissa käytämme homesuojattua puutavaraa. Aluskatteemme on valmistettu hengittävästä materiaalista.

Viime vuosina on paljon puhuttu ovelta ovelle kauppaa tekevistä remonttifirmoista. Ovikello soi ja lyhyen myyntipuheen jälkeen kiinteistönomistajalle tehdään nopean päättäjän tarjous.

– Varoituskellojen pitäisi soida, jos tarjous on voimassa vain pari tuntia. Vaikka edullinen hinta houkuttaisi, suosittelen kilpailuttamaan urakan vähintään kolmella yrityksellä, vinkkaa Annala.

Vesi pisaroi uudella peltikatolla.
Vesi pisaroi uudella peltikatolla.

Pyydä tarjous vähintään kolmelta yritykseltä

Muiden alan toimijoiden tapaan Pisa Kattoremontti tekee maksuttoman arviointikäynnin, joka ei sido kauppoihin. Niin arvokkaita kuin eurot ovatkin, Annala kehottaa olemaan tarkkana tarjouksen sisällön suhteen.

Myyjän pitäisi perustellen pystyä kertomaan, mitkä ovat kyseisen katon ongelmakohdat, miten ne korjataan ja mitä remontilla saavutetaan.

– Tein useamman vuoden käytännön kattohommia ennen siirtymistäni myyntipuolelle. Tiedän, miksi ja miten kattoremontti tehdään. Joskus urakasta selviää vähällä, joskus pitää kaikki vanha poistaa eristeitä myöten. Pohjatöistä ei pidä tinkiä hinnan nimissä.

Varoituskellojen pitäisi soida, jos tarjous on voimassa vain pari tuntia. Vaikka edullinen hinta houkuttaisi, suosittelen kilpailuttamaan urakan vähintään kolmella yrityksellä.

Jesse Annala

Annala ei tuomitse ovelta ovelle myyntiä, sillä tekee sitä toisinaan itsekin omien työmaiden naapurustossa.

Hänen mukaansa asiallisen myyjän tunnistaa puheista: ammattilainen suosittelee kysymään tarjousta muualtakin eikä painosta nopeaan päätöksentekoon.

Omakotitalon kattoremontin hinta vaihtelee 10 000 ja 25 000 euron välillä. Pisa Kattoremontin kohteissa ahkeroi 4–5 miestä, ja valmista syntyy 2–3 päivässä.

Vielä se viimeinen kysymys: millaisen katon alan ammattilainen valitsi omaan kotiinsa.

– Vaikka olen ikäni asunut tiilikaton alla, hiljakkoin valmistuneeseen talooni valitsin lukkosaumapeltikaton – ulkonäkösyistä.

1 kommentti

  1. Nämä mainokset pitää hyvässä journalistisessa käytännössä erottaa selvästi uutisaineistosta merkinnällä: kaupallinen yhteistyö.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.