Kiinnostava luonto

0

Tein alakouluikäisten sukulaistyttöjen kanssa metsäretken viime syksynä kotikonnuillani. Tiesin, että metsässä kiemurtelee pieni joki, oikeammin ehkä puro. Sen vesi on vuosisatojen aikana löytänyt oman reittinsä kulkea.

Joki kiehtoi meitä monin tavoin. Mietimme, miten metsän eläimet ja kasvit hyötyvät joesta. Kerroin tytöille, että aikanaan meidän lehmät laidunsivat myös metsässä ja joivat joen vettä.

Pellolta löysimme linnunmunankuoret ja erikokoisia papanoita, näimme hirvieläinten sorkanjälkiä ja teimme monta muuta kiinnostavaa havaintoa. Perustimme Ryhmä Joen, jonka tarkoituksena on tutkia ja suojella luontoa, kirjata havaintoja ylös ja välittää niitä toisillemme. Perustamispöytäkirjaan kirjasimme, että olemme tasa-arvoisia ryhmän jäseniä.

Tänä keväänä Ryhmä Joki on kasvanut pikkupuuhastelusta meille kolmelle tärkeäksi yhteydenpitotavaksi. Käytämme eniten WhatsAppia teksti-, puhe- ja kuvaviestien välittämiseen.

Tytöt käyvät kotikoulua kaupungissa ja minä elän maaseutukylässä. Koronapandemian varotoimet rajoittavat tyttöjen elämää selvästi enemmän kuin minun ja he kaipaavat mielekästä tekemistä. Ryhmämme toimintaa voi harjoittaa myös poikkeusaikana.

Tytöt ovat olleet luonani pari viikonloppua. Ryhmä Joki sai tallennettua videolle muun muassa kauriiden parituntisen vierailun pihassani, vastasyntyneiden hirvenvasojen horjuvan kävelyn kylätiellä ja kurjen mökkitien varrella. Rusakoiden loikkiminen, muurahaispesät ja puiden naavaparrat kuuluvat tavanomaisempiin luontonäkymiin. Linturetki järvellä päättyi toisen tytön kellahtamiseen kiveltä veteen ilman vakavaa vaaraa.

Teemme yhdessä myös keväisiä kotitöitä, kuten puiden kärrääminen, kanojen lannan levittäminen herukkapensaille ja mökin kompostivessan tyhjentäminen. Samalla juttelemme miksi mitäkin hommaa teemme ja mitä tekemisestä seuraa.

Tytöt ovat opettaneet WhatsAppin niksejä ja rohkaisseet käyttämään nykyaikaisia viestimiä, minä kerron heille enemmän perinteisistä hommista ja yhdessä opimme uusia asioita. Alakoululaiset ovat selvästi välkkyä ikäryhmää.

Kättentaidot kehittyvät hyönteishotellin rakentamisessa ja Ryhmä Joen yhteinen rahapussi lihoo pullojen ja tölkkien keräämisestä tienvarsilta. Kahden reissun saalis oli viisi pussillista ja yli kymmenen euroa sekä paljon pohdintaa miksi roskaaminen on yleistä, vaikka se ei ole mitenkään järkevää.

Viestiminen on niin mukavaa, että tytöt perustivat Hammi, Siiri ja Manu -ryhmän kissakuulumisten vaihtoon. Manun 18-vuotispäivät, Siirin joutuminen tappeluun vieraan kissan kanssa ja Hammin päivittäiset tekemiset kiinnostavat tyttöjä kovasti. Teemme molempien ryhmien kuulumisista lyhyitä raportteja, joihin liittyy haastattelu silloin, kun meitä on paikalla useampi kuin yksi. Tytöt kertovat, että he katselevat niitä jälkikäteen moneen kertaan.

Tänään kanalaani muuttaa viisi pientä tipua ystäväni Annen kanalasta. Omat viisi kanaani ovat kaivanneet hiljattain kuollutta Kukko-Ukkoa, joka ohjasi niitä varmalla ja lämpimällä otteella kahdeksan vuoden ajan. Toivon, että pienet tiput piristävät kanojani ja lisäävät niiden mielekästä touhuilua. Myös minä ja tytöt saamme kiinnostavaa seurattavaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.