Kiinnostus maailmaan siivitti menestykseen – Johannes Myllö kirjoitti huippuarvosanat

0
Johannes Myllö
Psykologia ja biokemia. Ne kiinnostavat tällä hetkellä eniten lauantaina yliopilaaksi valmistuvaa Johannes Myllöä.

Maailma ja sen ilmiöt ovat kiinnostaneet Johannes Myllöä pienestä pitäen.

Halu oppia ja tietää näkyy myös lauantaina lakin päähänsä painavan ylioppilaan todistuksessa komeilevissa arvosanoissa.

Myllö kirjoitti yhteensä seitsemän ainetta kolmella kirjoituskerralla. Kemiasta, biologiasta, psykologiasta ja englannista tuli L ja pitkästä matematiikasta, uskonnosta ja äidinkielestä E.

– Erityisesti ilahdutti pitkän matematiikan E, Myllö kertoo.

Tuore ylioppilas kirjoitti mateamatiikan keväällä, jolloin koe suoritettiin ensimmäistä kertaa sähköisessä muodossa. Erityisesti tulosten odottaminen jännitti, koska arvosanojen pisterajoja

ei voinut vertailla edellisvuotisiin.

– Kokeessa otin sellaisen asenteen, että otan ne pisteet, mitä saan.

Samalla asenteella Myllö suhtautui Tampereen yliopiston psykologian haastaviin pääsykokeisiin: kaikkea ei tarvitse osata, mutta tekee kaiken, minkä pystyy. Psykologian lisäksi hän haki opiskelemaan kemiaa Ouluun.

– Huomasin, että Oulun koulutus on teoriapainotteisempi ja Tampereen käytännönläheisempi. Teoria antaisi hyvä pohjan tieteiden väliselle jatkokoulutukselle, hän perustelee.

Toiveissa siintää ura joko psykologina tai biokemian ja lääkekehityksen alalla. Äkkiseltään voisi ajatella, että urahaaveet ovat melko kaukana toisinaan. Myllö kuitenkin huomauttaa, että oikeastaan kemia ja psykologia tukevat ja ovat lähellä toisiaan. Esimerkiksi psykologiassa täytyy ymmärtää aivojen kemiallista toimintaa.

Myllö kertoo olleensa vielä yläasteella kiinnostunut pääasiassa luonnontieteistä. Lukiossa hän huomasi haluavansa opiskella myös humanistia tieteitä.

– Olen pohtinut, miten erilainen ihminen on lukioon tullessaan kuin sieltä päästessään. Lukio nojaa ehkä vähän liikaakin siihen, että pitäisi tietää jo lukion alussa, mitä kirjoittaa.

Myllö on pärjännyt koulussa aina hyvin. Hän uskoo, että se on seurausta paitsi vanhempien tuesta myös halusta oppia uutta koulun lisäksi vapaa-ajalla. Lukiossa hän huomasi, että hän oli kuullut monista asioista aikaisemmin.

 – En ole varmasti ainoa, joka oppii vapaa-ajalla. Esimerkiksi Youtube on täynnä opettavaista sisältöä, jota katsotaan paljon. Usein sanotaan, että some pilaa ihmisen elämän, mutta tämä on sen aurinkoinen puoli.

Myllön muistot Kangasalan lukiosta ovat myönteisiä.

Lauantaina koulun jättävä ylioppilas luonnehtii koulua Suomen suurimmaksi pieneksi lukioksi ja pienimmäksi suureksi lukioksi.

Oppilasmäärältään lukio on sopivan yhteisöllinen, mutta tilat ovat modernit ja tarpeeksi isot.

– Opettajat ovat tosi hyviä ja persoonallisia. Heidän vitsinsä ja sisäpiirijuttunsa ovat jääneet mieleen.

Jos kaikki menee unelmien mukaan, Myllö aloittaa syksyllä opiskelut joko Tampereella tai Oulussa.

Vuoden päästä kesällä kutsuu asepalvelus. Ennen tulevia haasteita, on kuitenkin pitkä kesä aikaa ottaa rennosti.

Suunnitelmissa on nauttia hengähdystauosta, ajaa ajokortti, viettää aikaa kavereiden kanssa ja itsekseen sekä tietysti vierailla ahkerasti kirjastossa hakemassa lukemista – tällä hetkellä venäläistä kirjallisuutta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.