Kiinteistönvälittäjän koti on rentoutumista varten – ja niin rakas, että vaihto ei ole mielessä juuri nyt

0
Päivi Kuuttisen kodissa on vielä väriä jäljellä, vaikka remontissa värit vaihtuivatkin vaaleammiksi. Kuva: Marja Aaltio

Kiinteistönvälittäjä Päivi Kuuttinen kävi aikoinaan miehensä Karin kanssa kurkkimassa Aakkulantiellä rakenteilla olleen uuden rivitalon ikkunoista sisään. Hän oli aloittamassa työt OP-kiinteistökeskuksessa Kangasalla ja uusi koti piti löytää myös itselle.

Työpaikka on sen jälkeen vaihtunut, mutta koti edelleen sama kolmio. Aluksi Kuuttisen kiinteistönvälitysyritys toimi kotona, nyt yrityksellä on omat tilat.

– Vaikka kuinka ihania koteja näkee töissä, niin oma koti on rakkain. Niinhän se on kaikille, huokaa Päivi Kuuttinen jo puhelimessa, kun haastattelusta sovitaan.

Kuuttiset halusivat aikoinaan muuttaa uuteen asuntoon, ettei tarvitsisi tehdä heti remonttia. Samaa toivovat asiakkaat nykyään. Suurin osa haluaa muuttovalmiin kodin.

– Ostajat ovat myös hyvin tietoisia kaikista mahdollisista asunnon ostamiseen liittyvistä seikoista. He ottavat asioista selvää ja päätöksiä tehdään enemmän tiedon kuin tunteen perusteella, sanoo Kuuttinen.

Esimerkiksi omakotitaloa etsivät kyselevät etukäteen tarkkaan kaiken talon rakenteista. Jos talo ei ole täsmälleen mielen mukainen, sitä ei edes tulla katsomaan. Ostaja saattaa kysyä etukäteen vaikkapa millaiset perustukset talossa on.

Juttu jatkuu kuvan jäljeen.

Kuuttiset ovat tyyttyväisiä uuteen keittiöönsä. Vanha olisi kuntonsa puolesta vielä ollut ihan hyvä, mutta sen toimivuudessa oli toivomisen varaa. Kuva: Marja Aaltio

Parhaiten tällä hetkellä käyvät kaupaksi 2000-luvulla rakennetut asunnot. Onpa Kuuttinen kuullut sellaisenkin tarinan asuntoa etsiviltä, että pankki rahoittaa ainoastaan 1990-luvulla rakennetun tai sitä uudemman kodin.

– 2000 –luku viedään nyt käsistä. Alle 20 vuotta vanhoja asuntoja ei tarvitse montaa kertaa esitellä, tietää Kuuttinen.

Kuuttisen mukaan asuntokauppa on pitkän hiljaisen kauden jälkeen vilkastunut. Marraskuu oli jo aiempia vuosia parempi ja tammikuu paras viiteen vuoteen.

Kauppa vilkastunut

Kuuttinen ei ole havaintonsa kanssa yksin. Suomen kiinteistönvälittäjät SKVL ry julkaisi loppuvuodesta markkinaennusteen, jossa arvioitiin tämän vuoden näkymiä. 80 prosenttia SKVL:n jäsenistä arveli kysynnän kasvavan koko maassa. Yhdistykseen kuuluu 470 paikallista kiinteistönvälitystoimistoa ja 1 600 välittäjää ympäri Suomen.

Kysynnän vilkastuminen tietenkin ilahduttaa asuntokaupan ammattilaista. Hän on silti huomannut, että kovin hanakasti kotia ei vaihdeta. Liikkeellä ovat ne, joilta tila loppuu tai on joku muu pakottava syy.

Ensiasunnon ostajia on hänen mukaansa liikkeellä vähemmän kuin pitkään aikaan. Syitä on monia, mutta yksi syy saattaa olla vuokralla asumisen helppous. Yhä useampi valitsee vuokra-asunnon.

Juttu jatkuu kuvan jäljeen.

Kun Kuuttiset remontoivat kotia, Kari Kuuttinen valitsi olohuoneen uudet kalusteet. Nojatuoleja tuli tietenkin kaksi – molemmille omat. Kuva: Marja Aaltio

Kun Kuuttiset muuttivat Aakkulantielle, moni kysyi, että miksi? Suorama ei ollut silloin huudossa. Kuuttiset esittävät vastakysymyksen, että miksikäs ei? Alue on rauhallinen, mutta palvelujen lähellä.

Kesällä parsikunta viihtyy vapaa-ajallaan oman kodin terassilla. Ruoka valmistuu grillissä ja samalla voi seurata vaikka pihapiirin siilien puuhia. Alue on edelleen heille mieleinen.

Asunnon sijainti vaikuttaa valtavasti siihen, miten hyvin kauppa käy. Kangasalan haja-asutusalueilta on paljon vaikeampi myydä uuttakaan asuntoa kuin nauhataajaman alueelta.

Haja-asutusalueiden asuntokauppaan vaikuttaa myös se, että siellä olevien asuntojen vakuusarvo on lainaa haettaessa pienempi kuin keskustan asuntojen. Asunto ei välttämättä kelpaa lainan vakuudeksi, vaan tarvitaan takaajia.

Juttu jatkuu kuvan jäljeen.

Terassi on Kuuttisten lempipaikka kesällä. Ovenpielessä on osa liskokoelmasta. Kuva: Marja Aaltio

Päivi Kuuttinen uskoo kuitenkin, että myös syrjäisten kaupunginosien asunnot kelpaavat tulevaisuudessa. Moni etsii jo nyt lapsilleen rauhallista kasvuympäristöä. Yhä levottomammaksi käyvä maailma voimistaa tätä kehitystä.

– Mitä enemmän tulee koronan kaltaisia viruksia ja muita juttuja, jotka vähentävät matkustamista, sitä enemmän ihmiset satsaavat kotiin. Silloin myös halutaan muuttaa kauemmaksi keskuksista ja väkijoukkojen keskeltä, uskoo Päivi Kuuttinen.

Muuttovalmis toiveena

Kuuttiset muuttivat aikoinaan vastavalmistuneeseen rivitaloasuntoon, jotta ei tarvitse heti remonttiin ryhtyä. Myös nykyostaja haluaa muuttovalmiin kodin. Tapetointikin on suurelle osalle liian suuri ponnistus.

Omassa kodissaan Päivi ja Kari Kuuttinen saivat asua pitkään ennen remonttia. Keittiön he uusivat 3‒4 vuota sitten, vaikka vanha ei ollut vielä loppuun kulunut. Pariskunta halusi modernimman keittiön.

Tapetit ovat myös vaihtuneet ja pitkäikäiset verhot saivat väistyä uusien tieltä, kun asunnon värit muuttuivat vaaleammiksi. Rakentaja oli vuonna 2007 valinnut asuntoon vihreää ja keltaista. Nyt värit ovat vaaleita, höystönä ripaus tumman harmaata ja mustaa.

Lohdullista on, että jalkalistat puuttuvat vielä remontin jäljiltä myös ammattilaisen asunnosta. Lattiaremontti on kuulemma seuraava, ei niitä listoja kannata sitä ennen kiinnittää.

Päivi Kuuttinen

  • Kiinteistönvälittäjä, yrittäjä.
  • Toiminut alalla vuodesta 2002, Kangasalla vuodesta 2007.
  • Oma yritys Kodit On vuonna 2014.
  • Puoliso Kari Kuuttinen työskentelee yrityksessä myynitneuvottelijana.
  • Koti 3H+k rivitaloasunto Suoramalla Kangasalla, 77 neliömetriä. Kuuttiset ovat asuneet tässä kodissa vuodesta 2007 saakka.
  • Parasta kotona on käytännöllisyys ja mukavuus. Sisustusta ei muuteta muutoksen vuoksi, vaan vasta sitten, kun vanha ei enää toimi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.