Kirjaston vanhoja varauksia on noudettu maltillisesti, mutta uusia varauksia tulee vilkkaasti

0
Riitta Niiranen tuli noutamaan ison pinon varaamiaan lastenkirjoja. Kirjastovirkailija Leena Lönnberg lainasi kirjat hänelle. Kuva: Marja Aaltio

Kangasalan pääkirjaston lehtilukusalissa on hylly täynnä kirjoja. Ne ovat varauksia, jotka odottavat noutajaansa. Kirjastosta on maanantaista saakka voinut noutaa varattua aineistoa.

Varauksia on noudettu varsin maltillisesti.

– Ehkä odotimme vähän suurempaa ryntäystä, koska kirjaston avaamista on niin kovasti odotettu, sanoo kirjastopalvelujohtaja Annamari Nikara-Nummi.

Riitta Niiranen tuli keskiviikkona päivällä noutamaan isoa pinoa aiemmin varaamiaan kirjoja. Nipussa oli tällä kertaa vain lastenkirjoja. Hänellä on kotonaan Suoramalla 6- ja 7-vuotiaat kirjallisuuden suurkuluttajat, jotka odottavat innolla uutta luettavaa.

– Meillä oli kaksi säkillistä palauttamattomia kirjoja, sain nekin nyt palautettua. Kotona ei ollut enää luettavaa, joten otimme hyvillä mielin vastaan tiedon, että varattuja kirjoja voi nyt lainata, kertoo Riitta Niiranen.

Ensimmäisenä Niirasten perheen lukulistalla on Harry Potter. Vuorossa sarjan kolmas kirja Azkabanin vanki, jonka lukemista perheen lapset ovat odottaneet jo kovin.

– Iltalukemiset ovat olleet vähissä, joten siitä aloitetaan, lupaa Niiranen.

Kirjastoon astelee herra, joka kysyy lehtiä luettavaksi. Niitä ei kuitenkaan vielä ole tarjolla, sillä kirjasto on avattu vain varausten noutoa varten.

Riittai Niirasen asiointi käy sujuvasti ja nopeasti. Sisäänkäynti on pääovesta, varaukset voi hakea omalla varausnumerollaan lehtilukusalin hyllystä. Lainaus hoituu automaatilla tai tiskillä. Riitta Niiranen käyttää molempia, sillä automaatti teki väliaikaisen tenän kesken kirjapinon lainaamisen.

Ulos Niiranen sujahtaa kahvilan ovesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kirjastovirkailija Elina Alatalo näyttää, mistä varatut kirjat voi hakea. Jokaisella asiakkaalla on oma varausnumero ja hänen varaamansa krjat löytyvät numerolla hyllystä. Kuva: Marja Aaltio

Vain lehtilukusali on toistaiseksi auki, yläkerta ja vessat on suljettu. Ovella on moni käynyt kysymässä, jokia kirjoja voisi kiivetä tutkimaan, mutta se on mahdollista vasta kesäkuun alussa. Silloin aloittavat myös kirjastoautot kierroksensa.

Annamari Nikara-Nummi kertoo, että varausten määrä on selvästi kasvanut sen jälkeen, kun tuli tieto, että aineistoa pääsee myös noutamaan.  Hän toivoo vienosti, että asiakkaat noutaisivat varauksiaan myös, jotta kirjat saadaan kiertoon. Hyllyt ovat aika täynnä tällä hetkellä.

Palautusluukun avaamisen jälkeen aineistoa on palautettu kirjastoon todella paljon. Joskus viikonlopun jäljiltä iso palautuslokeron on ollut tupaten täynnä.

– Kannattaa tarkistaa oman varauksen tilanne verkkokirjastosta tai ottamalla yhteyttä kirjastoon, muistuttaa Nikara-Nummi.

Lainaaminen sujuu näppärästi automaatilla. Kuva: Marja Aaltio

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.