Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kirjat suojaan ilman kuplia

Koulukirjojen päällystäminen on kautta aikojen tuottanut päänvaivaa koululaisille ja heidän vanhemmilleen. Kangasalan kirjastolla alan ammattilaiset eli kirjastovirkailijat opastivat muovittamisen saloihin tiistai-iltana. Kahdeksatta luokkaa Pikkolassa käyvä Jenna Tuominen on tullut äitinsä Sarin kanssa hakemaan vinkkejä. – Minä olen tehnyt tätä jo vuosia, joten eiköhän Jennasta tule nyt uusi päällystysvastaava, Sari toteaa. Jennalla on mukanaan pikkusiskon koulukirja. Sisko ei päässyt mukaan, koska joutui kuumeen vuoksi jäämään kotiin. – Koulullamme kirjat kierrätetään usealla oppilaalla, joten minulla ei ole montaa päällystettävää kirjaa, Jenna kertoo. Päällystys sujuu mallikkaasti, eikä kirjaan jää kuplia. Äiti ehdottaa Jennaa jo töihin kirjastoon. Ehdotus ei jää vain ilmaan leijumaan, vaan pian on yhteystietoja vaihdettu ja alustava tet-paikka keväälle hankittu.

Uutiset - 21.8.2015 kello 8.14
Lotta Loikkanen
Kirjat suojaan ilman kuplia
Jenna Tuominen ja Kimmo Mäntylä päällystävät kirjoja Tiina Kokkosen ja Tuula Keihään opastuksella pääkirjastolla.

Kimmo Mäntylä on saapunut kirjastolle mukanaan viidennen luokan englannin kirja. Viidesluokkalaisen lisäksi kotona on yksi kasiluokkalainen ja tuleva esikoululainen.
– Kahdeksan vuotta olen päällystänyt oppikirjojen kansia. Halusin nähdä, tekeekö joku tämän paremmin, Mäntylä toteaa.
Mäntylä saa hyviä vinkkejä kirjastolta, mutta huomaa, että kaikille käy välillä kuplaisesti.
Myös kirjastovirkailijoille. Onneksi se ei ole mikään katastrofi.
– Pienet kuplat saa pyyhkimällä päällystä viivottimella keskeltä sivuille päin. Jos kupla on iso, voi sen puhkaista neulalla ja siloitella sitten viivottimella, kirjastovirkailija Tuula Keihäs neuvoo.

Virheitä voi välttää leikkaamalla sopivan kokoisen palan muovia. Päällyste on sopiva,  kun se on hieman kirjaa isompi. Apua leikkaamiseen saa muovin takapaperiin painetusta ruudukosta.
– Yksi ruutu yli sivujen on sopivan kokoinen pala. Päällyste taitetaan ja ensin hoidetaan toinen kansi. Toinen puoli muovista on sen aikaa vielä paperin peitossa.
– Muovia asetellessa avuksi voi käyttää esimerkiksi pöydän kulmaa, jota pitkin liu’uttamalla päällyste menee hyvin paikalleen.
– Kulmiin leikataan lovet, jotta  päällyste taittuu reunoilta  kansien sisään siististi. Lopuksi leikataan ylimääräinen muovi kirjan selän kohdalta pois, Keihäs opastaa.

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös