Kirkkoharjun hakkuu etenee – aikalisää ei ole luvassa

0
Riitta Tiitola-Heman liikkuu koiriensa Kertun ja Pikin kanssa päivittäin Kirkkoharjun poluilla. Hän pysähtyi hetkeksi arvioimaan Jukka Ruutiaisen kanssa alueen hakkuiden toteutusta ja metsän uutta ilmettä.

Kirkkoharjun metsien hakkuiden arvostelijat vaativat alueen käsittelyyn kevyempiä otteita.

Kaupungin vastuuhenkilöt katsovat, että metsän hoitosuunnitelma ja sen toteutustapa huomioivat alueen erityisluonteen riittävän hyvin.

Palautetta antanut metsätalousinsinööri Jukka Ruutiainen on huolestunut siitä, että metsän hoito etenee liian kaavamaisesti. Hakkuu on ollut viimeksi käynnissä Asemantien tuntumassa.

– Monimuotoinen metsänhoito jäi ainakin tällä alalla vain haaveeksi. Harvennus vei mennessään metsän tiheyden ja kerroksellisuuden vaihtelun.

Ruutiainen ei vastusta virkistyksen, maiseman ja luonnon kannalta perusteltuja hakkuita. Hän kuitenkin toivoo, että vain nämä tekijät ohjaisivat nyt meneillään olevia hakkuita.

Suunnitelman mukaan Kirkkoharjun puusto hupenee kymmenessä vuodessa 10 000 kuutiometriä. Ruutiainen ottaisi tavoitteesta pois kaksi kolmasosaa.

Kangasalan kaupungin maankäyttöinsinööri Mikko Kakkonen toteaa, että kaadettu puumäärä on vain noin 60 prosenttia suunnitelman mukaisesta enimmäismäärästä.

– Kyseessä on taajamametsä, ja se on ahkerassa virkistyskäytössä. Osa käyttäjistä toivoisi vielä voimakkaampaakin harventamista, Kakkonen sanoo.

Aiemmin talousmetsänä hoidetulla alueella on Kakkosen mukaan edelleen enemmän tiheys- ja puulajivaihtelua sekä eri-ikäisrakennetta kuin talousmetsään olisi jäänyt.

Kirkkoharjun lakialueiden harvennus alkaa kuun vaihteen tienoilla. Ruutiaisen mielestä harjun päällä ja jyrkillä rinteillä hakkuut

aiheuttavat enemmän vahinkoa kuin tuovat hyötyä.

Kakkosen mukaan alueella on puita, jotka on tarpeen poistaa. Koneiden käyttö ei ole ongelma. Puita ei ole tarkoitus poistaa uusien ajourian avaamiseksi, vaan kone käyttää nykyistä polku-uraa.

Tarkoitus on kaataa kapealta laelta vain sairaat puut ja pienessä määrin muuta puustoa.

Kaatokone jatkaa nyt työtään Kyötikkälässä. Arvostelijoiden vaatimaa tuumaustaukoa

ei ole luvassa.

– Jatkamme hakkuita hyväksytyn suunnitelman mukaisesti, tekninen johtaja Mikko Ilkka toteaa.

Lue lisää Kirkkoharjun metsien hakkuista 24.1.2018 ilmestyneestä numerostamme: https://kangasalansanomat.fi/ksdigi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.