Kirkkoharjun hakkuut alkoivat – 900 kiloiset hevoset kulkevat sielläkin, mihin metsäkoneella ei pääse

0
Miika Åfelt työskentelee kahden hevosen ja kahden metsurin kanssa tulevan talven Kirkkoharjulla.

Työhevoset Paroni ja Bocas vetävät tulevan talven aikana
yhteensä 700 tukkikuutiota Kirkkoharjulta.

Miika Åfelt ohjastaa hitaasti kahta jykevää työhevosta jyrkkään, noin 50 asteen alamäkeen Kirkkoharjulla. Liki tuhatkiloisten eläinten etukaviot painuvat sammalikon ja kantojen sekaan syvälle. Hevoset vetävät, tai alamäkeen mentäessä niitä pikemmin työntävät Åfeltin ohjastamat metsävaunut.

– Varovasti nyt, varovasti, Åfelt juttelee hevosille.

Näin jyrkästä alamäessä raskaalla työkoneella ei pysty ajamaan. Hevoset väistävät maaston epätasaisuudet ja pysyvät tukevasti pystyssä.

– Tällaiseen rinteeseen lähden vain äärimmäisen kokeneiden hevosten kanssa. Olen kouluttanut nämä varsasta lähtien tähän työhön, Åfelt kertoo.

Kangasalan kaupungin tilaamat metsänhakkuut alkoivat viime viikolla. Puustoa harvennetaan noin kolmen kuukauden ajan Kirkkoharjun etelärinteestä. Kaupungin maankäyttöinsinööri Mikko Kakkonen arvioi, että puuta kaadetaan noin 700 kuutiota. Apunaan Åfeltilla on juhtien lisäksi kaksi metsuria, jotka kulkevat valjakon edellä.

Mikko Kakkonen seuraa Åfeltin työskentelyä sivussa. Hevosten käyttäminen laajojen hakkuutöiden apuna on tänä päivänä harvinaista, ja Suomessa on vain kourallinen yrittäjiä, jotka tarjoavat hevosavusteisia hakkuupalveluita. Tämä on myös Kakkoselle ensimmäinen hevosavusteinen projekti, jossa hän toimii työnjohtajana.

– Tämä on ollut siinä mielessä hankala työ suunnitella, kun en tiedä tarkalleen, mihin hevoset pääsevät, Kakkonen kertoo.

Ensimmäisen viikon aikana Åfelt ja metsurit etenivät harjun länsipuolta parinsadan metrin verran. Harvennetulla kohdalla laskeva iltapäivän auringonsäteet pääsevät koskettamaan harjun huippua useammassa kohtaa kuin vielä koskemattomalla alueella.

Työ on hidasta, ja sen etenemistä on vaikea arvioida. Tulevan talven sääolot vaikuttavat työn edistymiseen. Jos talvesta tulee erityisen sateinen ja rinteestä liukas, työt pitää keskeyttää.

– Puoli metriä lunta hankaloittaa menoa, mutta kyllä töitä tehdään vielä 70–80 sentin hangessakin, Åfelt sanoo.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on afeltin_tyohevoset-4-1024x683.jpg

Åfelt kerää metsurien aiemmin kaatamat rungot suurella rautakouralla valjakon kyytiin. Sillä aikaa hevoset odottavat rinteessä paikallaan seisten. Sitten Åfelt ohjastaa ne vetämään rungot ylös harjun laelle odottamaan noutoa. Hevoset jaksavat vetää ylämäkeen noin pari tuhatta kiloa. Tasaisella maalla ne vetävät jopa viiden tuhannen kilon painoista kuormaa.

Kahdeksanvuotiaat työhevoset Bocas ja Paroni ovat tottuneet kaikenlaiseen, eivätkä Åfeltin mukaan säpsähdä herkästi.

Ne saavat päivittäin runsaasti huomiota osakseen ja ilahduttavat etenkin lapsia. Jotkut ovat tuoneet omenoita ja porkkanoita hevosille, mikä on ollut Åfeltin mielestä melkoista hemmottelua.

– On ihan ookoo, että hevosia tullaan katsomaan. Sanon sitten, että menkää kauemmas, kun pitää ruveta hommiin.

Metsätöitä tehdään viitenä päivänä viikossa päivittäin noin kahdeksasta kymmeneen tuntia. Kahden tunnin välein metsurit pitävät taukoja, jonka aikana myös hevoset saavat heiniä tai kauroja. Työpäivän pituus riippuu maaston raskaudesta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.