Kirkkoharjun koulun vanhan osan sisätilojen purku päättyi – korjaukset valmistuvat koulujen alkuun

0
Rakentajat olivat jättäneet aikanaan betonivalujen muottilaudat yläkerran aulan lattian alle. Purku paljasti merkkejä vanhoista kosteusvaurioista.

Juuri päättynyt Kirkkoharjun koulun vanhan osan sisätilojen purkutyö ei tuonut esille isoja yllätyksiä. Sisäilmaremontti valmistuu elokuussa koulujen alkuun mennessä, vaikkakin aikataulu on hyvin tiukka.

Urakoitsija on poistanut vanhan osan sisätiloista riskirakenteiset lattiapäällysteet. Ensimmäisen kerroksen lattioissa on ollut kosteusrasitusta, minkä peittäminen matoilla voi aiheuttaa ongelmia.

– Alta löytynyt kosteus on yksi syy muovimattojen poistoon. Myös materiaalit olivat osin hyvin vanhoja, joten kaikkien lattiapintojen uusiminen on nyt järkevää, kertoo kaupungin teknisen keskuksen kunnossapitovastaava Toni Lahti.

Alapohjarakenteiden vuotokohdat ovat päästäneet epäpuhtauksia maaperästä sisäilmaan. Yläpohjan ja välipohjan orgaanisten täyttömateriaalien vauriot olivat selkeä sisäilmaongelmien lähde.

– Yläkerran aulassa lattian alustan betonirakenteiden muottilaudoitukset olivat edelleen paikoillaan. Puutavarassa ja täytepurussa oli havaittavissa vanhoja kosteusvaurioita.

Aulan lattian alunen ja yläpohja muodostuivat yhdeksi purku-urakan työllistävimmistä työkohteista. Poistamatta jääneet vanhat laudoitukset olivat tiukasti betonissa kiinni.

Urakoitsija on jyrsinyt pois alakerran harjun puoleisen ulkoseinän pintamateriaalit noin puolen metrin korkeudelle lattiatasosta.

Maan pinta on ollut rinnetalossa ennen pihan saneerausta paikoin lähes ikkunoiden alareunan tasolla. Kosteus on löytänyt tiensä sisätiloihin maata vasten olevan tiiliseinän kautta.

Rakentaminen painottuu sisäilman laatuun vaikuttaviin korjauksiin. Tavoitteena ei ole esimerkiksi kaikkien sisäpintojen uusiminen.

Kaikki yläkerran lattiat saavat pinnoitteekseen uudet muovimatot. Lattioihin ei tule uusia betonivaluja, joten muovimatot tulevat suoraan valmiiksi kuiville alustoille.

Alakerran lattioihin tulee päällimmäiseksi pintarakenteeksi kosteutta läpäisevä epoksihartsipinnoite muovimaton sijasta. Pinnoitemassakerros tasaa betonialustan epätasaisuudet ja muodostaa yhtenäisen lattiapinnan.

Erilaisten halkeamien korjaus ja tiivistäminen ovat osa alkavaa rakentamisurakkaa.

Korjaussuunnitelma valmistuu aivan lähipäivinä. Urakoitsija ei ole vielä tiedossa, mutta tekninen keskus pyrkii saamaan aikaan sopimuksen mahdollisimman pian.

Tekninen keskus on luvannut, että talo on valmis koulun aloitukseen mennessä elokuussa. Aikaa ei ole yhtään liikaa. Tarkka aikataulu on tiedossa, kun osapuolet ovat sopineet urakasta.

– Pidämme kiinni asettamastamme tavoitteesta. On kuitenkin varauduttava siihen, että esimerkiksi jonkin yksittäisen huonetilan viimeistely venyy pidemmälle elokuuta, rakennuttaja Timo Harra arvioi.

Lue lisää Kirkkoharjun koulun sisäilmakorjausten tilanteesta 25.4.2018 ilmestyneestä numerostamme: ksdigi.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.