Kirkkoharjun sisäilmakorjaus siirtyy nyt vanhan koulun puolelle

0
Kirkkoharjun koulun uudemman osan remontti (oikealla) on lähes valmis. Pian alkaa vanhemman puolen (vasemmalla) korjaaminen. Kuva: Risto Ylitie

Kirkkoharjun koulun uudemman osan, päärakennuksen, korjaustyö on viimeistä varaston muuraustyötä lukuun ottamatta valmis. Koulutyö alkoi tässä osaa koulua elokuussa normaalissa aikataulussa.
– Ne viat, jotka on löydetty, on nyt korjattu, kertoo kunnan sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja, kunnossapitovastaava Toni Lahti.
Päärakennus on rakennettu vuonna 1959. Sitä on peruskorjattu vuonna 1990. Koulun sisäilmaa ryhdyttiin tutkimaan viime keväänä. Vahanen Oy:n laatima kuntotutkimus valmistui kesäkuussa.
Kunta on käyttänyt korjaustyöhön sopimusurakoitsijoitaan. Rakentamisesta on vastannut tamperelainen Rakennustekniikka H. Nevala ja ilmastointijärjestelmän huollosta KV-Group Oy Kangasalta. 
Vuonna 1934 valmistuneen vanhemman puolen kuntotutkimus valmistui elokuussa. Tuo osa koulua on ollut suljettuna lukuvuoden alusta lähtien, ja oppilaita on siirretty tilapäisesti käymään koulua Huutijärvelle ja Tursolaan.
Koulun vanhempaa osaa on peruskorjattu vuonna 1991. Nyt vanhassa koulussa on edessä sisäilmaongelmien poistamiseen tähtäävä korjaustyö aivan kuten uudemmalla puolella.
Lahti korostaa, että löytyneiden vikojen korjaaminen ei poista peruskorjaustarvetta.
– Tähän mennessä sisäilman parantamiseen tähtääviin korjaustöihin on kulunut noin 200 000 euroa. Tämä summa sisältää tehdyt tutkimukset, Lahti summaa.

Kirkkoharjussa suurimmat ongelma olivat koulun uudemmalla puolella ja erityisesti sen kellarikerroksessa, jossa lattian välissä ollut sorakerros oli märkä.
Kosteutta löytyi lisäksi joistakin seinistä, ruokasalin maton alta ja pilareiden todettiin olevan auki maahan saakka, jolloin ne imivät epäpuhdasta ilmaa suoraan maaperästä huoneilmaan. Myös teknisen työn luokan puupölkkylattia poistettiin.
Ikkunoiden tiiviyttä parannettiin, ja ilmanvaihtokone on nyt nuohottu mutkia myöten.
– Sieltäkin löytyi kammioista orgaanisen aineen jäämiä, mutta nyt se on saatu pois.

Vanhalla puolella on odotettavissa niin ikään varsin mittava korjaustyö.
Lahden arvion mukaan ensimmäisen kerroksen lattiapinnoista joudutaan uusimaan noin kolmasosa. Lisäksi edessä on esimerkiksi ikkunoiden tiivistäminen, avoimien mineraalivillapintojen poistaminen ja yläpohjarakenteiden korjaaminen.
Talon piha-alueelta löytyi myös vakavia puutteita. Jäte- ja sadevesiviemäreistä, salaojien tarkastus- ja rännikaivoista löytyi selkeitä tukoksia.

Sisäilmatutkimusta tehdään moniammatillisena yhteistyönä, jossa myös ulkopuolisella rakennusterveysasiantujalla on keskeinen rooli. Työterveyslaitos selvittää puolestaan tilan käyttäjien kokemuksia sisäilmastokyselyllä.
– Näin tehtiin Kirkkoharjussakin. Yksittäisiä kokemuksia tärkeämpää on selvittää luotettavasti kokonaiskuva tilanteesta.
Sisäilmastokysely paljasti, että Kirkkoharjussa on koettu tavanomaista poikkeavia oireita. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 34 henkilöä.
Sisäilman olosuhteita arvioidaan seuraavan kerran ensi vuoden alussa tehtävillä kyselyillä. Kyselyn henkilöstölle tekee Työterveyslaitos ja oppilaille Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 
Korjausten vaikutukset näkyvät sisäilmassa seuraavan vuoden kuluessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.