Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kirkkojärveen istutetaan haukia

Uutiset - 17.5.2017 kello 12.46
Kangasalan Sanomat

Kangasalan Kirkkojärveen aletaan istuttaa hauen vastakuoriutuneita poikasia. Poikkeuksellisen kylmä kevät on hidastanut hauenpoikasten kuoriutumista, mutta näillä näkymin ensimmäinen poikaserä istutetaan ensi viikolla.

Hauki-istutukset liittyvät kolmivuotiseen hankkeeseen, jonka avulla pyritään tasapainottamaan rehevöityneen Kirkkojärven kalaston rakennetta ja ravintoverkkoa.

Verkkokoekalastukset ovat osoittaneet, että Kirkkojärven sisäistä kuormitusta ylläpitävät särkikalat ovat nykyisin erittäin runsaita. 

– Kirkkojärvellä oli erittäin runsas suurahven- ja haukikanta muun muassa 2000-luvun vakavan happikadon jälkeen, mutta tämä petokalojen valtakausi jäi lyhytkestoiseksi. Poikaskartoituksen perusteella hauen luontainen lisääntyminen on onnistunut viime aikoina heikosti, toteaa kalastotutkija Ari Westermark.

Hauki-istutusten avulla pyritään vahvistamaan särkikaloihin kohdistuvaa saalistusta. Särkikalojen vähentyessä ahventen kasvun odotetaan parantuvan ravintokilpailun vähentymisen myötä. 

Istutusten vaikutusta hauen poikasmääriin seurataan syksyllä tehtävien sähkökoekalastusten avulla. Koekalastuksen tuloksen perusteella päätetään vuosina 2018 ja 2019 tarvittavat istutusmäärät.

Koekalastusten lisäksi istutuksen vaikutuksia tullaan seuraamaan myös muiden luontoarvojen osalta. 

Hauki-hanke on saanut kolmivuotisen (2017–2019) rahoituksen Kantri ry:n Leader-rahoituksesta. Hankkeen päätoteuttaja on Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry. Hanke toteutetaan yhteistyössä vesialueen omistajien, Kangasalan kunnan, Kirkkojärvi-työryhmän Pirkanmaan ely-keskuksen ja muiden intressiryhmien kanssa. 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös