Koti Uutiset Kirkkojärvellä on tehty kesän ensimmäiset sinilevähavainnot

  Kirkkojärvellä on tehty kesän ensimmäiset sinilevähavainnot

  0
  Sinilevä kiusasi Kirkkojärveä myös heinäkuussa 2017. Kuva: Annukka Tammilehto

  Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt Kirkkojärvellä tämän kesän ensimmäiset viralliset havainnot sinilevästä. Muilta havaintopaikoilta levää on löytynyt jo aiemmin kuluvana kesänä, ei kuitenkaan Kangasalta.

  Ensimmäinen yleisöhavainto Kangasalla sinilevästä tehtiin viime viikolla Längelmävedellä.

  Leväbarometrin mukaan sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen. Epävakaa, viileähkö ja ajoittain tuulinen sää on helpottanut levätilannetta viime viikosta. 

  Sinilevää esiintyy usein paikallisesti. Tuuli ja muut sääolosuhteet voivat muuttaa levätilannetta nopeasti, kuten tällä hetkellä Pirkanmaalla.  Lämmin ja tyyni sää suosii laajojen sinilevälauttojen syntymistä. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

  Ajantasaiset levätilannetiedot voi tarkistaa Järviwiki-sivustolla, jonne kerätään myös yleisöhavaintoja. Havaintoja voi tallentaa myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle.

  Sinilevän tunnistaa useimmiten vihertävistä tai kellertävistä lautoista, jotka muuttuvat kuivuessaan sinivihreiksi. Alkukesällä levä saattaa muistuttaa kellertävän sävyisiä siitepölylauttoja. Jos lautta kuitenkin hajoaa esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Kun leväpitoista vettä ottaa lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnissa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän