Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kirkkojärvellä on tehty kesän ensimmäiset sinilevähavainnot

Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt Kirkkojärvellä tämän kesän ensimmäiset viralliset havainnot sinilevästä. Muilta havaintopaikoilta levää on löytynyt jo aiemmin kuluvana kesänä, ei kuitenkaan Kangasalta.

Uutiset - 5.7.2018 kello 12.49
Kangasalan Sanomat
Kirkkojärvellä on tehty kesän ensimmäiset sinilevähavainnot
Sinilevä kiusasi Kirkkojärveä myös heinäkuussa 2017. Kuva: Annukka Tammilehto

Ensimmäinen yleisöhavainto Kangasalla sinilevästä tehtiin viime viikolla Längelmävedellä.

(0, 121, 197);">Leväbarometrin mukaan sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen. Epävakaa, viileähkö ja ajoittain tuulinen sää on helpottanut levätilannetta viime viikosta. 

Sinilevää esiintyy usein paikallisesti. Tuuli ja muut sääolosuhteet voivat muuttaa levätilannetta nopeasti, kuten tällä hetkellä Pirkanmaalla.  Lämmin ja tyyni sää suosii laajojen sinilevälauttojen syntymistä. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Ajantasaiset levätilannetiedot voi tarkistaa (0, 121, 197); margin: 0px; padding: 0px;">Järviwiki-sivustolla, jonne kerätään myös yleisöhavaintoja. Havaintoja voi tallentaa myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty (0, 121, 197); margin: 0px; padding: 0px;">Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle.

Sinilevän tunnistaa useimmiten vihertävistä tai kellertävistä lautoista, jotka muuttuvat kuivuessaan sinivihreiksi. Alkukesällä levä saattaa muistuttaa kellertävän sävyisiä siitepölylauttoja. Jos lautta kuitenkin hajoaa esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Kun leväpitoista vettä ottaa lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnissa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös