Koti Uutiset Kirkkojärvessä on havaittu hieman sinilevää

  Kirkkojärvessä on havaittu hieman sinilevää

  0

  Lämmennyt ja heikkotuulinen sää on lisännyt sinileväkukintoja Pirkanmaalla. Ely-keskuksesta kerrotaan, että tämän viikon leväseurannassa havaittu hieman sinilevää myös Kangasalan Kirkkojärvessä.

  Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevähavaintoja on Pirkanmaalla nyt keskimääräistä enemmän. Havaintojen määrä on moninkertaistunut viikontakaisesta tilanteesta. Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia. Levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan.

  Useimmiten sinilevä muodostaa vihertäviä tai kellertäviä lauttoja, jotka esimerkiksi rannalle kuivuessaan muuttuvat sinivihreiksi. Sinilevälautan saattaa varsinkin alkukesällä sekoittaa kellertävän sävyisiin siitepölylauttoihin. Jos lautta esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hajoaa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

  Jos leväpitoista vettä ottaa lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

  Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan, jos vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä.

  Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä.

  Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida. Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Havaintoja voi myös ilmoittaa Järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän