Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Kirkkojärvi ei parannu kevyesti

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 27.9.2017 kello 8.00

Kangasalan Kirkkojärvi on kaunis katsella. Se kimmeltää keskustan välittömässä läheisyydessä ja sen rantoja kiertää erityisesti Ranta-Koiviston suuntaan helppokulkuinen luontopolku.

Luonnossa liikkujan nautintoa häiritsevät ajoittaiset hajuhaitat ja ennen kaikkea Lahdentien meteli. Linnunlaulu jää jo nykyisin melun alle, eikä liikennemäärä tulevaisuudessa ainakaan pienene.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Kirkkojärvi on ollut vuosikymmeniä Kangasalan murheenkryyni. Se pilattiin aikanaan laskemalla sinne parin vuosi­kymmenen ajan kunnan jäte­vesiä.

Rehevöitynyt järvi on ollut kuitenkin lintujen suosiossa. Järvi kuuluu Natura 2000-luonnon­suojelu­alueeseen, mikä rajoittaa järven kunnostustoimenpiteitä. Järeät toimet, kuten ruoppaukset ja kemialliset saostukset, ovat luonnonsuojelustatuksen vuoksi hankalia, kenties mahdottomia toteuttaa.

Kirkkojärvessä havaittiin viime kesänä kaiken lisäksi herkästi leviävän vesiruton massakasvustoja. Se ei lupaa hyvää. Jos järvi jäätyy tulevana talvena aikaisin, järveä uhkaa happikato.

Jotta Kirkkojärvi säilyy jatkossakin ilonamme, sen kunnostukseen tarvitaan järeämpiä toimia. Nyt käynnistetyt pehmeät menetelmät, kuten särkikalojen poistaminen ja haukien istuttaminen, ovat hyviä alkuja. Kuinka pitkälle ne riittävät, se jää nähtäväksi.

Yhteinen tahtotila täytyy kuitenkin olla järven säilyttämisen puolesta. Jos järvi kasvaa umpeen, siitä ei hyödy enää kukaan. Ei luonnonsuojeluetta kannattavat kuin tavalliset kuntalaisetkaan.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös