Kirkonkellojen ääni pysäyttää etenkin arkena

0
Tänään lauantaina kellot kutsuvat pyhäinpäivän messuun.

Ehtookellot, papinkellot, sanomakellot, saattokellot. Kirkonkelloilla on vielä tänä päivänäkin kuulijoilleen viesti kerrottavana. Soittoajasta voi päätellä, koska on aika hiljentyä pyhän viettoon tai kuulla, onko seurakunnasta poistunut nais- vai mieshenkilö.
Ehtokellot soivat Kangasala kello 18.
– Ne viestittivät aikanaan ihmisille, että on aika lopettaa viikon aherrus ja työnteko. Edelleenkin ne kertovat, että pyhä on alkamassa, seurakunnan suntio Juha Vettenranta kertoo.

Kun huomenkellot pyhäaamunaa soivat yhdeksältä, on vielä tunti aikaa ehtiä jumalanpalvelukseen. Papinkellot varttia vaille kymmenen kertovat, että pappi on saapunut paikalle. Yhteensoitto soi viiden minuutin ajan ennen jumalanpalveluksen alkua.
Kelloja soitetaan myös jumalanpalveluksen päättymisen merkiksi.
– Ennen automatiikan tuloa suntiolla on riittänyt kiirettä ylös alas kulkiessa ja pohjelihakset ovat varmasti olleet hyvässä kunnossa, Vettenranta hymyilee.
Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden kirkon soitot on automatisoitu. Poikkeuksen tekevät jumalanpalveluksen loppusoitto ja saattokellot, jotka suntio käynnistää napista painamalla.
Vehkajärvellä vuorossa olevan suntion on edelleen oltava tarkkana, sillä kellot toimivat käsipeillä.

Kun sanomakellot soivat, perinteitä tunteva kuulija voi päätellä, onko seurakunnasta poistunut mies vai nainen. Naiselle soitetaan ensin pientä, sitten isoa ja Kangasalan kirkon erikoisuutena vielä Finnen kelloa. Miesvainajalle soivat ensin isot kellot.
– Joissakin seurakunnissa on tapana ilmaista soitolla myös vainajan ikä, Vettenranta kertoo.
Tämä voidaan ilmoittaa esimerkiksi kellon lyöntimäärän tai soittoajan avulla.

Sanomakelloja on mahdollista soittaa omaisten pyynnöstä esimerkiksi silloin, kun vainajaa kuljettava auto pysähtyy kirkon eteen.
Nykytekniikka ansiosta hautaustoimiston kuljettaja voi käynnistää kellot kännykän avulla.
– Kirkonkellojen ääni arkena pysäyttää aina. Erityisesti silloin huomaa, että ne välittävät meille jotain viestiä.
– Juttelin taannoin 100-vuotiaan henkilön kanssa, joka muisteli, kuinka usein kellot soivat sota-aikana. Ne kertoivat, että johonkin perheeseen oli saapunut suruviesti.
Saattokellojen aika puolestaan on, kun hautajaisväki saattaa vainajaa kirkosta hautaan.

Vaikka kellot kumisevat surun hetkellä, ne kuuluvat myös ilon aikaan. Hääkelloja soitetaan Kangasalla pyydettäessä.
– Käytäntöön päädyttiin yleisön toiveesta, koska vihkimisiä saattaa kesäisenä lauantaina olla monet peräkkäin, Vettenranta kertoo ja paljastaa, että omalla suntiovuorollaan hän soittaa viiden minuutin pituiset hääkellot aina.
Noin puolet vihittävistä pareista haluaa kuulla kellojen äänen.
– Onhan se aika komeaa, kun häävideolla kuvan taustalla soivat kellot, suntio vinkkaa.
Juhlakellot voidaan laittaa soimaan esimerkiksi itsenäisyyspäivän kunniaksi tai antaa niiden lyödä 24 kertaa juuri ennen vuoden vaihtumista.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.