Kisojen peruuntuminen koettelee nuoren urheilijan motivaatiota

0
Suunnistaja Nuutti Vennelä odottaa, että pääsisi kisaamaan. Kuva: Outi Hytönen

Tänä vuonna 15-vuotiaiden sarjassa suunnistava Nuutti Vennelä paransi talven aikana testijuoksuissa ennätyksiään jokaisella juoksukerralla, yhteensä viisi kertaa. Kovassa nousukunnossa olevalle Nuutille kevään suunnistuskilpailujen peruminen oli iso harmin aihe. 

‒ Ensin peruttiin kaikki alkukauden kisat ja sitten Jukolakin, johon olisi päässyt osallistumaan ensimmäistä kertaa. Toivottavasti nyt edes jossain vaiheessa kesää päästään kisailemaan. 

Nuutti aloitti systemaattisen harjoittelun vuosi sitten ja talven aikana tulokset alkoivat näkyä. Alkutalven hän otti rauhallisesti ja harjoitteli lähinnä itsekseen, mutta kevättä kohti ohjelma tiheni. 

Tämän vuoden puolella viikko alkoi maanantain futsal-harjoituksilla. Tiistaisin oli Kangasala SK:n koko seuran yhteislenkki, josta kertyi kotimatkoineen usein 16 kilometriä rauhallista juoksua. Keskiviikkona seuran harjoituksissa oli ohjelmassa juoksutekniikkaa ja lihaskuntoa ja torstaina suunnistusharjoitus. Perjantaisin Nuutti malttoi ottaa rauhallisesti ja teki vain lyhyen kevyen lenkin, sillä viikonloppuun kuului usein testijuoksu tai talvirastit sekä sunnuntain pitkä harjoitus. Talveen mahtui myös pari yläkoululaisten harjoitusleiriä. 

Suunnistuksen kilpailukauden piti alkaa huhtikuun puolivälissä. Nyt ensimmäisistä kilpailuista ei ole tietoa. Nuutti yrittää suunnistaa kahdesti viikossa, tehdä kuntopiirin ja pitkän peruskestävyyslenkin. Muina päivinä ohjelmassa on noin kolmen vartin kevyitä lenkkejä. 

‒ Joskus ei vain jaksa tehdä mitään lenkkiä, mutta silloin yritän tehdä jotain aktiivista ulkona vaikka pikkuveljen kanssa. Harjoittelumotivaatio on heikentynyt, kun ei ole kisoja näkyvissä. Koulupäivän jälkeen on aika vetämätön olo, kun on tapittanut ruutua kuusi tuntia putkeen. Lounasruoka ei ole aina yhtä terveellistä kuin koulussa, Nuutti kertoo.

Ruudun ääressä istuminen puuduttaa

Etäkoulu jakaa mielipiteitä. Miltä se on Nuutin mielestä tuntunut? 

‒ Monien mielestä etäkoulu on ihan tylsää ja toisten mielestä se on parasta. Mun mielestä se on siltä välillä. Joskus ei tajua mistään mitään, kun opettajat ei osaa välillä selittää tehtäviä kunnolla tai kameran kuva on niin huonolaatuinen, ettei siitä saa mitään selvää. Toisaalta ei tarvii mennä kouluun, mikä säästää aamulta vähän aikaa, ja lisäksi voi puhua kavereiden kanssa, kuunnella musiikkia tai säätää jotain muuta tunnilla. 

Koulun ja harjoittelun ohessa Nuutti käy toisinaan perheen kanssa metsäretkillä ja pelaa videopelejä. Ja odottaa suunnistuskisoja. 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.