Koti Pääkirjoitus Kiusaamisen uudet välineet

  Kiusaamisen uudet välineet

  0

  Kouluilla on jälleen keskusteltu erilaisten älylaitteiden roolista kiusaamisessa, sillä lähes jokaisella – myös aivan pienimmillä oppilailla – on ainakin puhelin taskussaan.

  Nykyajan kiusaamisen keinot ovat teknisiä ja vanhemmilta piilossa pysyviä. Siinä, missä kahakat olivat ennen enemmän yksilöiden välisiä, nyt kiusattu saattaa joutua internetissä satojen ihmisten ivan kohteeksi.

  Useimpien lasten ja nuorten puhelimissa on verkkoyhteys, ja sitä kautta käytössä erilaiset palvelut, kuten kouluilla huolta herättänyt viestittelypalvelu WhatsApp. Sen kautta viesti leviää isollekin ryhmälle nopeasti.

  Kyseinen palvelu on aivan loistava apuväline esimerkiksi urheilujoukkueen yhteydenpitoon, koska ryhmän jäsenet näkevät kaikki saman viestin. Sitä kautta saadaan edullisesti ja nopeasti hoidettua yhteisiä asioita.

  Toinen puoli on karumpi. Saman palvelun kautta leviävät myös erilaiset herjaus- ja uhkausviestit. Lapset ja nuoret eivät automaattisesti ymmärrä, että se on väärin. Varsinkin, jos tähän vielä yhdistyy runsas elämä pelien maailmassa, saattaa reaalielämä ja pelien synnyttämä mielikuvitusmaailma mennä pahemman kerran sekaisin.

  Asian kirkastamiseksi meitä vanhempia tarvitaan neuvomaan ja jopa vahtimaan, että verkossa käyttäydytään asianmukaisesti. Ensisijaisesti vastuu on lapsella itsellään ja tämän vanhemmilla, vasta toissijaisesti koululla.

   

  Kiusaamista on esiintynyt maailman sivu. Harvat meistä ovat ohittaneet nuoruuttaan niin, että jotain ikävää ei olisi tapahtunut. Toiset selvittävät sen olan kohautuksella, toisille siitä jää koko elämän matkassa kulkeva jälki.

  En haluaisi tuomita sellaisia heikoiksi, joita toisen pahat sanat ja teot koskettavat. Olemme vain erilaisia ja kestokykymme on monista syistä toisilla erilainen kuin toisilla.

  Itsekin sain lukea nuorisoseuran talon seinästä kissankorkuisin kirjaimin kirjoitetun tekstin, jossa minua kuvattiin h-alkuisella sanalla maksullisten seuralaispalveluiden tarjoajaksi. Tuossa vaiheessa olin ehkä pitänyt kerran poikaa kädestä kiinni.

  Tuon asian kanssa painiskelin koko seitsemännen luokan ja vieläkään en ole unohtanut ihmisiä, jotka sen sinne kirjoittivat. Itsetuntoani se ei romauttanut kuin hetkellisesti, mutta jälki siitä jäi lopuksi elämää.

  Omaksi pelastukseni koituivat puolelleni asettuneet pari vanhempaa tyttöä. He eivät kulkeneet asian ohitse, ja niin toivoisin meidän kaikkien toimivan, kun näemme pahaa tapahtuvan kanssaihmisillemme.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän