Klassikkosatu taipui elokuvaksi ruutanalaisin voimin

0
Lumikuningatar-elokuva tuo valkokankaalle Gerdan ja Kain orastavan ihastuksen.

70- ja 80-luvun lapset muistavat näyttelijä Satu Silvon jäätävästä lumikuningattaren roolista vuodelta 1986. H. C. Andersenin klassikkosadun pohjalle rakennettu elokuva valittiin seuraavana vuonna myös Suomen Oscar-ehdokkaaksi.
Lumikuningatar, Kai ja Gerda palaavat jälleen valkokankaalle, ja tällä kertaa elokuvassa on vahva kangasalalaisviritys. Ruutanalaisen Pasi Hakkion yhtiö Visual Norden on elokuvan osatuottaja yhdessä saksalaisen Kinderfilmin kanssa.
– Tämä on aikuistumisen tarina. Tarina siitä, kun maailman houkutukset alkavat käydä teinille suuriksi, Hakkio kertoo.

Orivedellä syntyneen Hakkion tie elokuvien tekijäksi alkoi viidennellä luokalla. Hänellä on muistikuvia, kuinka hän kuvasi VHS-kameralla kaveriansa mäenlaskussa.
Isosti elokuvat astuivat Hakkion elämään, kun hän tuli valituksi Münchenin elokuvakorkeakouluun. Opetuskieli oli saksa, mutta se ei ollut lopulta suurin murhe.
– Olisin ottanut mielelläni tuon koulun opit, mutta olin aivan liian nuori, vasta 20-vuotias. Koulu jäi sen vuoksi kesken.
Münchenin pyörähdys oli kuitenkin alku jollekin, jonka merkitys hahmottuu nyt selkeästi. Hakkio teki tuon jälkeen vuosia töitä saksalaiselle tv-yhtiölle suositun Inga Lindström -televisioelokuvan parissa.
Siellä hän tuli tutuksi elokuva saksalaisen ohjaajan Karola Hattopin kanssa. Nyt he ovat tehneet yhdessä elokuvan, joka saa Suomessa ensi-iltansa 4. joulukuuta. Saksan televisiossa elokuva on jo esitetty.

Visual Norden muutti Hakkion mukana Rovaniemeltä Ruutanaan. Virallisesti Hakkio toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana.
Hakkion yritykselle Lumikuningatar on tärkeä päänavaus kohti isompia projekteja ja konkreettinen näyttö siitä, että elokuvia voidaan tehdä muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla.
Elokuva on herättänyt saksankielisellä alueella positiivista huomiota. Se on ollut jo kahdesti ehdolla elokuva-alan palkintojen, Grimmen ja Romyn, saajaksi. Palkintoa ei tällä kertaa tullut, mutta pelkästään ehdokkuus on ollut iso saavutus.

Elokuva kuvattiin isolta osin Lapissa aidossa ympäristössä. Vaihtoehtona olisi ollut stryrox-linna Berliinissä. Päänvaivaa elokuvantekijöille aiheutti se, että viime talvi oli poikkeuksellisen huono myös Lapissa.
– Toisaalta se oli myös meidän onnemme, sillä saimme hajottaa lumihotellin ja rakentaa sen uudelleen meidän lasvasteiksemme.
Elokuvan nimiroolissa, lumikuningattarena, nähdään suomalainen Linda Zilliacus. Suomalais-saksalainen yhteisproduktio on kuitenkin pääosin saksankielinen. Suomessa elokuva esitetään dubattuna.
Saksankielisellä alueella dubbaus on edelleen arkipäivää, mikä herättää esimerkiksi Pohjoismaissa lähinnä huvitusta.
– Kaikenlaista dubbausta kyllä näkee, mutta Lumikuningattaressa me näytämme, että sen voi tehdä erittäin hienosti.

Ruutanaan Hakkion puolisoineen toi halu asettua Pirkanmaalle, maaseudun rauhaan mutta siitä huolimatta lähelle kaikkea. Tärkeintä oli kuitenkin sopivan talon löytyminen, ja nyt se löytyi Kangasalan Ruutanasta.
– Kangasalan keskusta on vartin päässä, samoin Tampere ja ysitie, liikkuvainen mies summaa.
Hakkio suunnittelee parhaillaan, miten hän voi hyödyntää oman kotipaikkakuntansa uutta kulttuuritaloa muun muassa Lumikuningattaren esittämispaikkana.
– Uskon vahvasti, että elokuva nähdään myös Kangasalla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.