Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Koiran taluttaja tuomittiin vammantuottamuksesta sakkoihin – bullmastiffi hyökkäsi pikkutytön kimppuun

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi viime viikolla tuomionsa noin kaksi vuotta sitten kesällä Kangasalla sattuneesta tapauksesta.

Uutiset - 23.4.2019 kello 15.25
Koiran taluttaja tuomittiin vammantuottamuksesta sakkoihin – bullmastiffi hyökkäsi pikkutytön kimppuun
Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan tuomittu oli huolimaton käyttäessään hevosen juoksutusliinaa koiran ulkoilutukseen. Koiralla olisi myös pitänyt olla kuonokoppa.

Noin 6o kiloa painava bullmastiffi-koira hyökkäsi isänsä ja siskonsa kanssa pyöräilemässä olleen 4-vuotiaan pikkutytön päälle.

Syyttäjä vaati koiraa ulkoiluttaneelle miehelle tuomiota törkeästä vammantuottamuksesta. Mies kiisti syytteen.

Hihnan pettämisen vuoksi irtipäässyt koira oli hyppinyt tyttöä vasten, purrut ja raapinut kasvojen alueelle sekä ympäri ylävartaloa.

Isä oli yrittänyt saada koiraa pois tyttärensä kimpusta, mutta koira oli päässyt irti pannasta.

Isä oli lopulta saanut painettua koiran maahan, ja paikalle tullut sivullinen oli ottanut lapset autoonsa.

Paikalle tuli ambulanssi ja poliisi.

Koiran hallinnan menettänyt mies puhalsi alkometriin 1,8 promillen lukemat.

Hyökkäys aiheutti tytölle usean päivän sairaalahoitoa vaativat vammat ja sokin.

Lääkärilausunnon mukaan vammoista ei ole aiheutunut hengenvaaraa, mutta siinä todetaan, että ”vammamekanismi suuren koiran purressa pienen lapsen päätä ja rintakehää on kuitenkin hengenvaarallinen".

Plastiikkakirurgian erikoislääkärin mukaan tytölle saatetaan joutua tekemään plastiikkakirurgisia toimenpiteitä tulevaisuudessa.

Todistusaineiston mukaan bullmastiffi oli käyttäytynyt ennen hyökkäystä aggressiivisesti. Se oli muutamaan viikkoa aikaisemmin purrut naista, joka oli tarvinnut sairaalahoitoa. Asianomaisten ja todistajan kertomukset osoittavat myös, että syytettynä olleen ja koiran omistajan oli vaikea hallita koiraa.

Oikeuden mukaan se ettei koiralle ollut hankittu kuonokoppaa, osoittaa vastaajassa vakavaa huolimattomuutta.

Vaikka koiran talutuksessa käytetyn hevosten juoksutusliinan lukko oli periaatteessa ja kirjallisen todistelun perusteella vahva ja kunnollinen, sen käyttäminen koiran taluttamiseen osoitti oikeuden mielestä huolimattomuutta.

Koska koiran oli todettu olevan kiinnostunut lapsista, vastaajan olisi myös pitänyt olla erityisen huolellinen ulkoiluttaessaan koiraa alueella, jossa asuu paljon lapsiperheitä.

Oikeus tuomitsi koiraa ulkoiluttaneen miehen vammantuottamuksesta, mutta ei pitänyt tekoa kokonaisuutena arvioiden törkeänä.

Vastaaja tuomittiin 40 päiväsakkoon, joka tekee maksettavaksi 1 360 euroa.

Lisäksi hänen pitää maksaa tytölle kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 1 800 euroa, pysyvästä kosmeettisesta haitasta 2 800 euroa ja repeytyneistä asusteista 50 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

 

Jutun alkua tarkennettu kello 15.37.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös