Koirapuiston suunnittelu sai uutta puhtia kyselystä – kaupunki tutki myös hevosväen toiveita

0
Kyötikkälän koirakentällä on hyvä tehdä perusharjoituksia. Arkistokuva Kangasalan Sanomat

Kangasalan kaupunki on selvittänyt kyselyn avulla koirien ja hevosten roolia kaupungissa. Kaupunkilaiset vastasivat molempiin kyselyihin vilkkaasti. Koirakysely on johtanut myös konkreettisiin toimiin.

Kaupunginarkkitehti Mari Sepän mukaan pitkään puuhatun koirapuiston suunnittelu sai uutta puhtia kyselystä. Vastaajien mielestä koirapuistolle on suuri tarve.

Kaupunki ryhtyi syksyllä keräämään asukkaiden näkemyksiä erilaisiin asioihin karttakyselyiden avulla. Ensimmäisinä teemoina olivat koirat ja hevoset.

Koirakyselyssä vastauksia tuli noin 350 kaupunkilaiselta. Vastanneista lähes kaikki olivat koiranomistajia.

Kangasalla koirien kanssa puuhataan eniten nauhataajaman alueella. Suosittuja ulkoilupaikkoja ovat harjut sekä taajaman pohjoispuoliset metsät.

Vastaajat toivoivat erityisesti uimapaikkoihin liittyvää virallista ohjeistusta. Myös jäteastioiden määrän lisääminen sekä koiraladut olivat monen vastaajan toivelistalla.

Tekninen virasto tutkii nyt, ovatko kyselyssä suosituiksi nousseet paikat sopivia koirapuistolle.

Kaupungin kannalta ajankohtaisin kyselyn osio koski tulevan koirapuiston sijaintia ja ominaisuuksia.

–  Kysely antoi hyvin tukea aiemmille ajatuksille, mutta nosti myös esiin monia uusia ideoita, joita kannattaa ottaa huomioon suunnittelussa, kertoo kaupunginarkkitehti Mari Seppä.

Tekninen virasto tutkii nyt, ovatko kyselyssä suosituiksi nousseet paikat sopivia koirapuistolle.

Hevoskaupunki Kangasala

Hevoskyselyyn vastasi pitkästi  yli 200 hevosalan harrastajaa ja ammattilaista. Sepän mukaan kyselyn tuloksista hahmottuu hyvin hevostalouden toimintaympäristö Kangasalla.

Hevostallit ja -palvelut keskittyvät nauhataajaman lähiympäristöön. Ne ovat maalla, mutta silti hyvin saavutettavissa ja joukkoliikenteen lähellä. Myös harrastajat ovat lähellä. Isojen tallien takana, kauempana maaseudulla ovat pienet tallit.

Hevosystävällisinä paikkoina kyselyssä nähtiin erityisesti harjumaastot, Pohtiolammin ympäristö sekä metsätiet vähän kauempana taajamasta.

Maria Seppä kertoo, että Kangasalla on poikkeuksellisen paljon hevosia. Kaupunki on todellinen hevospitäjä. Se pitää ottaa huomioon myös kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa.

Kyselyssä nousi esiin se, että monin paikoin kulkureiteissä on ongelmia ja kunnon yhteydet puuttuvat kokonaan. Esimerkiksi Kaarina Maunun tyttären tiellä ja Tiihalassa on parannettavaa turvallisissa kulkuväylissä

– Kyse on aika suurista asioita, ja nyt täytyy pohtia, miten turvallisuutta ja väyliä parannetaan, Seppä sanoo.

Sepän mukaan konkreettisia toimia voisivat olla esimerkiksi liikenteenohjaukseen liittyvät toimenpiteet kuten liikennemerkit ja vaikkapa hidasteet.

Kaupunki jatkaa hevosympäristön kehittämistyötä yhteistyössä hevosalan toimijoiden kanssa.

Kyselyn tarpeen nosti alunperin esille kaavoituksen väki. Se suunniteltiin yhteistyössä kaupungin elinkeinoyhtiön Business Kangasala Oy:n kanssa.

Molemmissa kyselyissä nousi esille myös tarve kohentaa ihmisten tietoisuutta eläimistä sekä toive aseteiden muuttumisesta positiivisemmiksi.

Kyselyiden tulokset on raportoitu kaupungin Osallistu ja vaikuta -sivustolle.

Lue myös: Kangasalan kaupunki haluaa kuulla hevos- ja koiraihmisten mielipiteitä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.