Koirat kyytiin ja autolla kohti Sveitsiä – matkasta junioreiden agilityn Euroopan mestaruuskilpailuihin halutaan hauska reissu

0
Daran ja Rayn ei tarvitse stressata lentomatkasta, vaan ne saavat matkustaa yhdessä ohjaajiensa Silja Tiilikaisen ja Petra-Maria Salmisen kanssa.

Kaksi tyttöä, koiraa ja äitiä hyppäävät heinäkuussa autoon ja suuntaavat nokan kohti Eurooppaa. Seurue menee Turusta laivalla Ruotsiin, ajaa sieltä sillan yli Tanskaan ja läpi Saksan. Sveitsin Kreuzlingenissa on määränpää: Agilityn Junior European Open.

Petra-Maria Salminen, 16, ja Silja Tiilikainen, 16, osallistuvat siis agilityn junioreiden Euroopan mestaruuskisoihin. Salmisen harrastusparina on 6-vuotias japaninpystykorva Ray ja Tiilikainen ohjaa kaksivuotiasta sileäkarvainen collie Daraa. Molempien äidit lähtevät mukaan huoltajiksi ja autonkuljettajiksi. Mutta miksi matkaan lähdetään juuri autolla?

– Me ajattelimme, että on koirille mukavampaa, kun ne eivät joudu lentokoneen ruumaan. Se on koirille aika stressaavaa emmekä halua, että ne ovat sressaantuneita kisoissa, Tiilikainen kertoo.

Koska konkkaronkka lähtee matkaan autolla, isompi osa reissusta kuluu matkustaessa kuin kisatessa. Puolentoista viikon matkasta kisatapahtuma vie neljä päivää. Ajamista on paljon, mutta niin matkanteosta kuin itse kilpailuista on tarkoitus nauttia.

– Tavoite on pitää hauskaa ja tehdä kiva reissu, Salminen sanoo.

Harrastuksen pariin tytöt ovat päätyneet äitien avustuksella. Tiilikainen on harrastanut agilityä noin seitsemän ja Salminen kuusi vuotta.

– Äiti on harrastanut koiralajeja jo ennen kuin synnyin. Kun olin pieni kävimme toko- ja muissa kisoissa, Salminen kertoo.!q

Tiilikaisen äiti puolestaan seurasi, kuinka lapsella oli kova into opettaa koirille temppuja ja toimia niiden kanssa, ja huomattuaan ilmoituksen lasten agilitykurssista, kysyi kiinnostaisiko se Siljaa. Kyllä kiinnosti.

Lajissa tyttöjä kiehtoo sen monipuolisuus ja  mahdollisuus harrastaa yhdessä koiran kanssa.

– Ei ole yhtä tiettyä tapaa harrastaa agilitya. On erilaisia koiria ja ohjaajia, tämä on jokaiselle erilainen laji, Salminen sanoo.

Koiran kanssa radalla juokseminen on myös fyysisesti vaativaa.

– Pitää juosta ja kovaa, varsinkin kun on iso koira, koska sekin juoksee oikein kovaa, Tiilikainen totetaa.

– Agility on ihan virallista urheilua, Salminen huomauttaa.

Tytöt koirineen harjoittelevat Tampereen seudun koirakerhon hallilla kerran viikossa. Sen lisäksi treeniä ovat myös kilpailut sekä kotioloissa tehtävät harjoitteet, oikeastaan kaikki mikä vahvistaa koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

Koiran kanssa työskentely vaatii ohjaajalta rauhallisuutta ja pitkäjänteisyyttä.

– Joskus koirilla vaan on sellaisia päiviä, että mikään ei toimi, Tiilikainen toteaa.

– Ne ovat kuitenkin vain koiria, ei niiltä voi aina odottaa niin paljon, kun itse toivoisi, Salminen jatkaa.

Kilpailuissa ohjaajan on opittava työntämään jännitys pois mielestä, koska stressi tarttuu nopeasti koiraan, ja kisasuoritus voi mennä pialle.

– Koirat ottavat tunteita tosi hyvin, Salminen sanoo.

Lajissa edistyminen ja yhteistyön kehittyminen palkitsevat harrastajan. Japaninpystykorva ei esimerkiksi ole kovin tavallinen agilityrotu.

– Lähtöasetelmiin verrattuna olen saanut yllättävän paljon irti koirasta. Olin 10-vuotias, kun aloitimme ja yhteistyössä on niin paljon eroa, etten osannut edes ajatella ajatella, että tällaista voisi tulla, Salminen sanoo.

Myös Tiilikainen on tyytyväinen nuoren koiran taitoihin.

– Dara tarvitsee vielä varmuutta. Ikään nähden ollaan tosi hyvällä mallilla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.