Koiratanssi on luovaa tottelevaisuutta musiikin tahtiin – Suinulassa Emmi Myllyksen Nougatilla ja Ruutilla on tilaa temmeltää

0
Emmi Myllys ja Nougat ovat kokeilleet muitakin yhteisharrastuksia, mutta koiratanssi on luovuudessaan molempien suosikki.

Musiikki soi ja cairnterrieri Nougat­ seuraa tiiviisti Emmi Myllyksen, 26, liikkeitä ja ohjeita. Nougat pujottelee Myllyksen käsien ja jalkojen välistä ja peruuttaa syliin.

Harjoitustilanteessa motivaattorina toimii nakinpala, mutta kun mennään koiratanssikilpailuihin, ei palkkioherkkuja anneta.

Myllys ja nelivuotias Nougat ovat harrastaneet koiratanssia reilu kolme vuotta ja myös kilpailevat siinä. Lokakuun lopulla Tampereella pidetyissä SM-kisoissa he sijoittuivat kuudenneksi vapaatanssissa.

Virallisia Suomen mestaruuskisoja lajissa on järjestetty vuodesta 2010 lähtien.
Juuri luovuus on tehnyt lajista Myllyksen ja Nougatin suosikin. Kaikenlaiset temput ovat sallittuja, kunhan ne eivät ole koiralle vaarallisia.

Myllys aloittaa tanssiesityksen rakentamisen musiikin valinnasta. Siihen vaikuttaa koirakon ominaisuudet. 

– Koirani on hieman hupsu ja itsekin olen vähän hupsu.

Se selittänee kisaohjelman pelle-teeman. Pieni terrieri on käänteissään nopea, joten musiikissakin saa olla nopea rytmi. Sekin sopii sirkusteluun kuin punainen nenä pellen päähän.

Koiratanssi on Suomen Palveluskoiraliiton alainen virallinen harrastuslaji ja sitä on harrastettu Suomessa jo ennen sen virallistamista. 

Myllys kuitenkin korostaa, että pelkästä hupsuttelussa ei ole kysymys.

– Koiratanssi on Suomen Palveluskoiraliiton alainen virallinen harrastuslaji ja sitä on harrastettu Suomessa jo ennen sen virallistamista. 

Koreografiaa varten Myllys on saanut apua muilta koiratanssiharrastajilta. Musiikkikappaleen hän on jakanut osiin, joihin kuuluu erilaisia temppuja.

– Temppuja olen nähnyt muiden esityksissä tai sitten olemme keksineet niitä itse. Esimerkiksi pupu-asento on Nougatin ihan oma keksintö, jonka ajattelin sopivan ohjelmaan. 

Suinulassa elämä on huippua kerrostaloon verrattuna

Kerrostalosta Tampereelta hiljattain omakotitaloon Suinulaan muuttanut Myllys on viihtynyt uudessa asuinpaikassaan. Siellä on Nougatilla ja Myllyksen toisella cairnterrierillä, vuoden vanhalla Ruutilla, tilaa temmeltää. Mahtuupa mukaan myös yksi kissa.

– Talouteni on aika eläinvaltainen, onhan tämä ihan huippua kerrostaloelämään verrattuna. Piha on koirille iso etu ja naapuritkin ovat tosi kivoja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Cairnterrierit Ruuti ja Nougat. Vuoden vanha Ruuti pääsee todennäköisesti pian mukaan tanssiharjoituksiin.

Tällä hetkellä koirakko harjoittelee itsenäisesti Tampereen seudun koirakehon (Tamsk) koiraurheilukeskuksessa varaamalla kentältä vuoroja. Tai sitten sovitaan yhteistreenejä muiden harrastajien kanssa.

– Kilpailuissa käymme säännöllisen epäsäännöllisesti, ne näyttävät saavutettuja etappeja. Koiran kanssa onnistuminen on parasta, se antaa intoa seuraaviin koitoksiin.

Kisatilanne on paljon jännittävämpi kuin harjoitukset: on yleisöä, muita koiria ja tuomarit. Niinpä kaikenlaista voi sattua.

– Nougat on terrierimäiseen tapaan itsepäinen. Se on myös kova palkkion perään ja häiriöherkkä. Voi olla, että Nougat päättääkin istumisen sijaan seistä. Siinä tarvitaan huumorimieltä ja iloista asennetta, virheitä ei pidä jäädä märehtimään. 

Koiratanssiharrastus on tuonut mukanaan myös luottamustoimia. Myllys kuuluu Tamskin koiratanssitiimiin, on koiratanssiyhdistys Tahtitassujen hallituksen varajäsen sekä Cairnterrierikerhon koiratanssivastaava.

– Voisi kai sanoa, että olen aika aktiivinen harrastaja, Myllys nauraa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.