Kokemusasiantuntija Tiina Kaju korostaa mielenterveyspalveluiden toimivuuden tärkeyttä

0
Oulusta Kangasalle muuttanut Tiina Kaju on kaiken kaikkiaan tyytyväinen Kangasalan mielenterveyspalveluihin. Kajun mielestä psykiatreja tarvittaisiin kuitenkin lisää, jotta asiakkaat saisivat pitkän hoitosuhteen saman lääkärin kanssa.

Tiina Kaju ajautui burnoutiin vuonna 2005, vain pari vuotta liiketalouden tradenomiksi valmistumisensa jälkeen. Äärimmäisestä uupumuksesta seurasi masennus, ja pikkuhiljaa hänen mielensä alkoi oirehtia muillakin tavoilla. 

Masennus kroonistui, ja Kajulla diagnosoitiin epävakaa persoonallisuus-, ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriö. 

Vuonna 2014 hän sai sairauseläkepaperit, sillä hänen ei arvioi­tu kykenevän enää työelämään.

– Se oli samaan aikaan hirveää­, mutta toisaalta myös huojentavaa. Sitten iski kuitenkin kysymys, mitä nyt. Pohdin, että voin joko tehdä jotain tai jäädä sohvan pohjalle, Kaju muistelee.

Aina aktiivisesti kuntoutumaan pyrkinyt Kaju päätti kääntää uuden sivun elämässään ja haki kokemusasiantuntijakoulutukseen. Sen aloittaminen oli iso askel pitkään opiskelu- ja työelämän ulkopuolella olleelle.

Nyt, noin 18 vuotta sairastumisensa jälkeen, Kaju työskentelee mielenterveys- ja päihdetyötä tekevän Mielen ry:n koulutettuna kokemusasiantuntijana.

Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta jostakin psyykkisestä tai somaattisesta sairaudesta tai esimerkiksi jonkin kriisin läpikäymisestä. Omaa tarinaa jakamalla hän auttaa muita samojen asioiden kanssa kamppailevia. 

Mikä erottaa kokemusasiantuntijan ja koulutetun kokemusasiantuntijan?

– Kuka tahansa voi ja saa olla kokemusasiantuntija. Kaikkien­ kokemus on arvokas. Ero on siinä, että koulutettu kokemusasiantuntija on työstänyt ja pureksinut oman tarinansa, Kaju selittää.

Koulutus, jossa omat kokemukset käydään läpi, on melko pitkä prosessi. Esimerkiksi Mielen ry:n koulutus kestää yhteensä seitsemän kuukautta ja sata tuntia.

Koulutuksen saanut kokemusasiantuntija saa työstään palkkion­ ja voi työskennellä sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisten apuna, pitää koulutuksia sekä vetää erilaisia potilasryhmiä.

Pari vuotta sitten Oulusta Kangasalle muuttanut Kaju pääsi viime keväänä mukaan Kangasalan ja Pälkäneen sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasraatiin. Palvelujen käyttäjistä koostuva ryhmä jakaa omia kokemuksiaan, antaa palautetta palvelujen toimivuudesta ja miettii kehitysehdotuksia. 

– Satuin huomaamaan ilmoituksen kirjastossa käydessäni. Koska en ole vielä Kangasalla työskennellyt, halusin mukaan katsomaan, mitä kokemusasiantuntijuus täällä on. Minulla on tietysti halu vaikuttaa, kuten varmasti meillä kaikilla raatilaisilla, Kaju toteaa. 

Kaju on nostanut raadissa esille erityisesti Kangasalan mielenterveyspalvelujen toimivuutta. Palvelut saavat häneltä kaiken kaikkiaan kiitosta.

– Muuttaessani tilanteeni oli vakaa. En ollut enää ollut erikoissairaanhoidossa, vaan terveyskeskuksen asiakkaana. Koska sairauteni ovat kroonistuneet, ne aaltoilevat. Muutettuani tilanne huononi. Otin yhteyttä perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluyksikkö Pilkkeeseen. Minulta kysyttiin puhelimessa, pääsisinkö käymään heti seuraavana päivänä, Kaju kertoo.

Ison kaupungin pitkiin jonoihin tottunut Kaju iloitsee, miten asiat Kangasalla sujuivat. Hoitoreitti oli selvä, ja hän sai heti hyvän psykologin.

Koulutetun kokemusasiatuntijan mielestä terveyspalveluihin tarvittaisiin kuitenkin lisää psykiatreja. 

Hänen mukaansa asiakkaat hyötyvät pitkästä hoitosuhteesta saman lääkärin kanssa. Potilaskertomuksesta kun voi olla vaikea saada kokonaiskuvaa asiakkaan tilanteesta. 

Asiakasraatia hyödyllisenä pitävä Kaju toivoo myös, että kokemusasiantuntijoita alettaisiin käyttää kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa enemmän. 

– Koska Kangasala on kehittyvä kaupunki, tuntuu loogiselta, että se ottaisi tässä harppauksen eteenpäin. Näen paljon hienoja asioita, joita kokemus­asiantuntijat voisivat tuoda psykiatrian polille.

Koulutetusta kokemusasiantuntijasta on hienoa, että julkisuuden henkilöt kertovat avoimesti mielenterveysongelmistaan. 

Hänen mielestään eniten tarvitaan kuitenkin aivan tavallisia ihmisiä, jotka kertovat, että sairauden kanssakin elämä voi olla hyvää. 

– Olen tyytyväinen elämääni. Se ei ehkä ole aivan niin kuin muiden elämä, mutta tarvitseeko sen ollakaan. Näiden asioiden kanssa oppii elämään. 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.