Kokkaile pääsiäisateria Paakarin keittiömestarin ohjeilla – reseptit sopivat kaikentasoisille kotikokeille

0
Pääruoassa karitsa saa seuraa lempeistä maa-artisokista. Kylkeen sopii perunamuhennos.

Pääsiäisen pyhät ova käsillä. Tavallisena keväänä moni saattaisi suunnata viettämään keväisiä pyhäpäiviä tuttavien tai sukulaisten luokse, kesämökille tai kenties reissun päälle.

Tänä vuonna suurin osa viettänee pääsiäistä kuitenkin kotioloissa lähikontakteja vältellen. Pääsiäinen onkin oiva tilaisuus nauttia vaikkapa herkullisesta, omassa kotikeittiössä valmistetusta ruoasta.

Ravintola Paakarin keittiömestari Ilpo Vainio laati pyynnöstämme Kangasalan Sanomien lukijoille kolmen ruokalajin pääsiäisaterian. Reseptit sopivat kaikentasoisten kotikokkien toteutettaviksi. Raaka-ainevalinnoissa Vainio kiinnitti erityistä huomiota alkuperään.

– Tätä hetkeä ajatellen kotimaisten raaka-aineiden suosiminen on ajankohtaista.

Pääsiaisaterian aluksi nautitaan marinoituja silakkapihvejä smetanan ja mädin kera. Ilmastoystävällinen silakka saa herkullisen maun muhiessaan marinadissa vähintään vuorokauden ennen tarjoilua. Pääruoka rakentuu pääsiäisen perinteitä kunnioittaen karitsanpaistin ympärille.

– Käytän itse luomukaritsaa, Vainio kertoo.

Lihasta valmistuu mausteinen, muiden muassa kanelilla ja inkiväärillä ryyditetty muhennos, joka saa kylkiäisekseen uunissa kypsennyttäjä maa-artisokkia.

Aterian kruunaa mustaherukasta pyöräytetty rahka, joka kannattaa tarjoilla suklaakääretortun kanssa.

Vainio kehottaa valmistamaan kääretortun omalla, hyväksi toteamallaan ohjeella ja täyttämään leivonnaisen hedelmillä.

Kaikki reseptit on mitoitettu noin kuudelle hengelle.

Smetana ja mäti antavat loppusilauksen marinoiduille silakkapihveille.

Marinoidut silakkapihvit

12 kappaletta silakkafileitä
suolaa
valkopippuria myllystä
salottisipulia hienonnettuna
varretonta tilliä
kirkastettua voita
40 g väkiviinaetikkaa
80 g sokeria
120 g vettä
1 salottisipuli
10 kokonaista valkopippuria
1 laakerinlehti
tuoretta tilliä

Suolaa silakkafileet, ruskista pannulla sipulisilppu ja hienonna tilli. Sekoita jäähtynyt sipuli ja tilli. Aseta sekoitusta pikkulusikallinen silakkafileelle ja laita toinen silakkafilee sen päälle. Paista silakkapihvit kirkastetussa voissa teflonpannulla kauniin värisiksi. Jäähdytä pihvit.

Sekoita astiassa etikkaa, sokeria ja vettä vispilällä, kunnes sokeri on liuennut.
Laita eri astiaan kaksi silakkapihviä, lisää muutama sipulirengas, pippuria ja tilliä. Toista kunnes kaikki pihvit ovat astiassa. Laita päälle laakerinlehti ja kaada päälle etikkaliemi.

Laita astian päälle kelmu tai kansi ja laita maustumaan jääkappiin. Silakkapihvien pitää maustua vähintään vuorokauden ajan ennen tarjoilua.

Tarjolle laitettaessa valuta silakkapihvit ja aseta ne lautaselle. Koristele smetanalla, mädillä ja tillinoksilla.

Karitsamuhennosta ja maa-artisokkaa

noin 1 kg karitsanpaistia
1 porkkana
1 salottisipuli
kanelitanko
tomaattipyrettä
liha- tai kasvislientä

marinadi:
tuoretta inkivääriä
chiliä
valkosipulia
fenkolin siemeniä
salottisipulia
tomaattia
rypsiöljyä

Hienonna marinadiainekset morttelissa ja hiero marinadi kokonaisiin paistilihoihin. Laita lihat kulhoon ja nosta maustumaan vuorokaudeksi jääkappiin.

Puhdista lihat marinadista (säilytä marinadi), ja kuutioi ne. Ruskista lihat paistinpannulla tai padassa.
Lisää joukkoon pari lusikallista marinadia ja kuutioidut porkkanat sekä hienonnettu salottisipuli, kanelitanko ja hieman tomattipyrettä. Lisää lopuksi liha- tai kasvislientä sen verran, että lihat peittyvät juuri ja juuri. Kypsennä, kunnes lihat ovat pehmeitä ja kastike sopivan sakeaa.

Harjaa noin 500 grammaa maa-artisokkia puhtaiksi juoksevan veden alla. Paahda artisokat kypsiksi uunissa pienen voinokareen kanssa. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Aseta lihapata ja artisokat tarjolle esimerkiksi perunamuhennoksen kera.

Mustaherukkarahka kääretorttupalan päällä tarjoiltuna kruunaa aterian.

Mustaherukkarahkaa ja suklaakääretorttua

75 g mustaherukkapyreetä
150 g rahkaa
100 g kermavaahtoa
20 g pölysokeria

Sekoita ainekset ilmavaksi rahkaksi ja aseta tarjolle hedelmillä täytetyn suklaakääretortun kanssa.

Koristele annos tuoreilla marjoilla tai vastaavilla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.