Koko kunnan kaava palvelee myös kyliä

0

Kunnan kaavoitustoiminta näyttää maallikon silmissä byrokraattiselta paperinpyöritykseltä. Jo pelkästään nimitykset, kuten yleiskaava, osayleiskaava, asemakaava ja ranta-asemakaavaa, saavat pään pyörälle.
Edellä mainittujen lisäksi maakunta tekee omia, kaavoja ohjaavia ratkaisujaan, samoin kaupunkiseutu.
Näistä syntyy monikerroksinen systeemi, jolla ohjataan alueen maankäyttöä.
Eri kerrosten pitää olla sopusoinnussa keskenään. Siksi maakunnalliset ja seudulliset ratkaisut vaikuttavat kunnallisten kaavojen sisältöihin.

Kangasalan kaavoituksen tärkeimmät asiat ovat tänä vuonna yleiskaavan laatiminen koko kuntaan ja Ruskon elinkeinoalueen asemakaavoituksen käynnistäminen.
Molemmat ovat elintärkeitä kunnan tulevaisuuden kannalta. Oletetun sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen jälkeen kunnista tulee niin sanottuja elinvoimakuntia. Silloim kunnan tärkeimpiä tehtäviä on maankäytön ohjaaminen alueellaan.
Ruskon alue on Tarastenjärven ohella tärkeä avaus Kangasalla. Synkkä kuusimetsä, rauhaisa reservaatti, kuten kunnanjohtaja Oskari Auvinen on aluetta kuvaillut, muuttuu parhaimmillaan sykkiväksi työpaikka-alueeksi.
Se, jos mikä, tuo elinvoimaa Kangasalle pitkälle tulevaisuuteen. Rajalla on jo nimittäin toimintaa, mutta tällä hetkellä se on väärällä puolella naapurikaupungissa.

Edellinen yleiskaava on vuodelta 1976, siis liki neljänkymmenen vuoden takaa.
Maailma on muuttunut tuona aikana, ja Kangasalakin on saanut uusia osia. Vuonna 2005 tapahtui kuntaliitos Sahalahden ja 2011 Kuhmalahden kanssa.
Vaikka maaseutualueet ovat vähäväkisiä, ne totisesti ansaitsevat tarkastelun kokonaisuutena, osana yhtenäistä Kangasalaa.
Nauhataajaman kasvu on realismia, mutta kaava lupaa kokonaisnäkemystä kylien ja maaseudun kehittämispainotusten löytämiseksi. Tästä kannattaa kyläläisten pitää kiinni, jotta tavoite ei jää pelkäksi sanahelinäksi.
Kuntaa pitää auttaa löytämään kylien voimavarat. Siksi toimeliaiden kyläläisten kannattaa pohtia raikkaita ideoita, jotta ne ovat sitten valmiina, kun niitä tullaan kysymään.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.