Koti Uutiset Kolmasluokkalaisten ajatukset luonnosta hurmasivat lastenlaulukilpailun esiraadin

  Kolmasluokkalaisten ajatukset luonnosta hurmasivat lastenlaulukilpailun esiraadin

  0
  Aivan kaikki lapset eivät pääse Saloon, koska perheet olivat jo ehtineet tehdä kesälomasuunnitelmia. Yli puolet kuitenkin lähtee matkaan.

  Vatialan koulun 3C-luokka puhkuu juuri sellaista intoa ja itseluottamusta, jota tarvitaan kilpailun voittamiseen.

  Luokan sanoittama ja musiikinopettaja Terhi Niinimaan säveltämä kappale kilpailee uudessa lastenlaulujen sävellyskilpailussa kesäkuun alussa.

  – Mehän voitamme, luokka vakuuttaa.

  Lastenlaulufestivaaleilla Salossa esitettävä kappale Luonto on kaunis pääsi 43 sävellyksen joukosta 12 finalistin mukaan. Tuomaristo sai tiedon lauluntekijöistä vasta valinnan jälkeen, joten raatilaiset eivät tienneet, että tekstin takana ovat kolmasluokkalaiset. Muiden finalistikappaleiden takaa löytyy muun muassa sellaisia nimiä kun Jaakko Löytty ja Jussi Rasinkangas.

  – Oppilaat olivat alusta asti varmoja, että pääsemme jatkoon. Minä yritin vähän toppuutella, mutta oikeassahan he olivat, Niinimaa iloitsee.

  Finaalikonsertissa tuomaristo valitsee palkintojen saajat ja yleisö valitsee suosikkinsa. Lauluista tehdään tallenne.

  Opettajan mukaan oppilaat saavat syystä olla ylpeitä, sillä laulun sanat ovat koskettavat ja aidot.

  – Niistä välittyy arvostus luontoa kohtaan. Sillä on varmasti vaikutusta asiaan, että luokka on käynyt opettajansa johdolla niin sanottua metsäkoulua eli opiskellut eri aineita myös liikkuen ulkosalla ja metsässä.

  Laulu syntyi kuitenkin sattumalta. Koulun musiikkiluokka oli erään kerran varattu, ja Niinimaa mietti, mitä tehdä. Tehdään laulu, hän päätti.

  Oppilaat saivat äänestää sanoituksen aiheita; tasapisteille pääsivät ystävyys ja luonto.

  Järvet ja joet virtaavat, luonnossa saan taas taivaltaa.

  Tämä oli lapsien laatima ensimmäinen säe, ja opettajan ohjauksella syntyivät muut riimit. Niinimaan osuudeksi jäi tekstin säveltäminen kotona. Lapset hieman naljalivat, että opettaja muistaisi tehdä kotitehtävänsä hyvin.

  – Teksti on puhtaasti oppilaiden käsialaa. Yhdessä tekeminen tuottaa aina jotain ainutlaatuista. Toteutimme tässäkin Vatialan koulun periaatetta, eli kaikki pääsevät tekemään.

  Tieto uudesta lastenlaulukilpailusta tuli vasta jälkikäteen, eivätkä oppilaat epäröineet osallistua.

  Solistiehdokkaita oli useita ja valituksi tuli Lauri Varpenius. Laurilla ei ole aiempaa musiikkitaustaa, vaan hän on enemmän urheilumiehiä.

  – Jännittää vähän, hän tunnustaa.

  Varasolistina toimii Aune Ojanen, josta tuntuu todella kivalta lähteä finaaliin.

  Vatialan oppilailla on nyt edessä laulukilpailu, mutta kappaleiden tekeminen ei ole koulussa ollenkaan uusi asia. YouTubessa on tästä kuunneltavana lukuisia esimerkkejä.

  Niinimaa jakaa ideoitaan mielellään muihinkin kouluihin, ja esimerkiksi Oulussa on esitetty nykyisen 3B:n sanoittama Rohkeuslaulu sekä Supersankarit-kappale, jonka sanojen tekijät ovat jo kahdeksasluokkalaisia.

  Lastenlaulujen finaalikonsertti pidetään lauantaina 8.6. Salossa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän