Kolumni: Ihminen haluaa lopulta olla osa yhteisöä, huomio saadaan vaikka huutamalla – Mitä yhteisö ja osallisuus merkitsevät juuri sinulle?

0
Kirjoittaja pohtii, miten jokainen ihminen haluaa loppujen lopuksi olla osa yhteisöä. Kuva: Iclipart
Paula Mäkeläinen on käsikirjoittaja ja Kangasalan Pikkuteatterin taustavaikuttaja.
Paula Mäkeläinen on käsikirjoittaja ja Kangasalan Pikkuteatterin taustavaikuttaja.

Muutin aikanaan vuonna 2003 Tampereelta Kangasalle asunnon perässä ensimmäisen lapseni ollessa vielä pieni. Tampereella olin viettänyt opiskeluaikani ja aloitellut työuraani. Kangasalla viehätti luonnonläheisyys, mutta sainkin paljon enemmän.

Löysin Kangasalta elämääni tärkeät sydänystävät. Yksi perhe tupsahti osaksi elämää Ruutanan joulumarkkinoilta, toinen lapsen perhepäivähoidon myötä ja ihastuttava joukko riemastuttavia ihmisiä myöhemmin Kangasalan Pikkuteatterista.

Pikkuteatteri on tuonut minulle elämääni merkityksellisyyttä ja yhteisön, jossa toteuttaa omaa luovuutta ja konkretisoida oma into ja ilo lasten, nuorten ja yleisön hyväksi.

Uusperheen myötä muutin paluumuuttajana Tampereelle kahdeksan vuotta sitten. Kenties hitusen Kangasalan kaipuuta on helpottanut ei vain se, että Mansen koti on sijainnut bussin numero 40 reitillä, vaan ennen kaikkea vahva sydämen sidos Kangasalaan Pikkuteatterin ja ystävien kautta.

Tampereella työpaikat ja koulut ovat olleet lähes vieressä, mutta ajat muuttuvat. Nyt kun lapset ovat isossa perheessämme varttuneet nuoriksi, olen alkanut haaveilla paluumuutosta Kangasalle. Koen olevani näiltä seutuvilta – sydämen ja maantieteellisen rajan välillä on iso ero.

Jotta muutkin uudet asukkaat tuntisivat itsensä tervetulleeksi, on Kangasalan tärkeää rakentaa imagoa ihmisistä huolehtivana, yritteliäisyyteen kannustavana kesäpäivän kulttuurikaupunkina. Tämän identiteetin ja imagon rakentamiseen tarvitaan päättäjiä, virkamiehiä, luottamushenkilöitä, palveluammatissa toimivia ja muita eri ikäisiä ihmisiä – meitä kaikkia, ja sinua, hyvä lukija.

Kangasalan vuosieni jälkeen meno sosiaalisessa mediassa on villiintynyt ja muuttunut monissa yhteyksissä negatiiviseksi hakkelukseksi. Kaupunkien ja kuntien paikalliset some-ryhmät ovat kuuluisia siitä, miten ryhmissä tallotaan kilpaa toinen toistensa varpaille. Parhaimmillaan yhteisössä voidaan jakaa onnistumisia, vertaistukea sekä ilon ja kiinnostuksen aiheita huumoria ja vakavampia asioita unohtamatta. Perusteltu ja asiallinen argumentointi konkreettisine ehdotuksineen vie monia asioita eteenpäin, kun tahtoa löytyy.

Asiallinen ja muita kunnioittava toiminta niin kasvokkain kuin virtuaalisessa maailmassa rakentaa hyvää mieltä, lisää hyvinvointia ja luottamusta ihmisten kesken. Samalla se auttaa kehittämään kaupunkia ihmisille paremmaksi paikaksi elää. Ystävällisyys ja toisen kunnioittaminen ei maksa mitään. Lopulta ihminen kuitenkin haluaa olla osa yhteisöä, olla osallinen tavalla tai toisella. Jos ihminen ei tule nähdyksi eikä kuulluksi, huomio saadaan vaikka huutamalla.

Olen syvästi onnellinen siitä, että olemme voineet Pikkuteatterissa rakentaa yhteisöllistä tekemistä Kangasalan lapsille, nuorille, taustajoukoille ja yleisölle. Mitä yhteisö ja osallisuus merkitsevät juuri sinulle ja mitä voisit olla valmis tekemään niiden eteen?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.