Kolumni

Kolumni: Kun hävitetään vanhoja rakennuksia, hävitetään historiaa – Omppulan kaltaisia perinteisiä puurakennuksia on Kangasalla verraten vähän jäljellä

Kirjoittaja on Kangasalan keskustassa asuva toimittaja.

Kangasalan keskustan lähistöä koristaa eräs arviolta 1890-luvulla rakennettu puutalo, jonka kohtalo on tänä kesänä noussut kiistanalaiseksi.

Vanhaksi-Pikkolaksi ja nykyään Omppulaksi kutsuttu kaunis päiväkotirakennus toimi aluksi Yli-Tarpilan muonamiehen asuntona.

1920-luvulla Pikkolan isäntä osti rakennuksen ja siitä tuli Pikkolan maanviljelys- ja puutarhanhoidon päärakennus 1970-luvulle asti, jolloin se myytiin Kangasalan kunnalle. 1990-luvulla Kangasala kunnosti rakennuksen esiopetus- ja päiväkotitoimintaan sekä Kangasala-opiston tiloiksi.

Näin kerrotaan Kangasalan vuonna 2009 teettämässä rakennusinventoinnissa. Samassa inventoinnissa todetaan, että rakennuksen kunto on hyvä ja sillä on ympäristöllistä arvoa.

Hyvänä esimerkkinä kiitellään, kuinka Omenatarhan päiväkotialueella on hyödynnetty vanhaa puurakennusta osana uutta. Ja vieläpä lapsille. ”Erityistä arvoa kohteella on myös siinä mielessä, että kyseessä on lapsille tarkoitettu toimintaympäristö.”

Kuulostaa kerrassaan hyvältä.

Ongelmana vain on, että tänä kesänä Kangasalan kaupunki on todennut, että rakennus on niin huonossa kunnossa, että sitä ei kannata korjata. Kaupunki suunnittelee purkavansa Omppulan poikkeusluvalla.

Eli 15 vuotta sitten yli satavuotiaan rakennuksen todettiin olevan hyväkuntoinen ja arvokas, nyt purkukuntoinen. Sisäilmaongelmaa rakennuksessa ei kerrota olevan.

Vielä vuonna 2019 kaupunki toisti aiemman inventoinnin tulokset ja totesi Omenatarhan päiväkotialueen olevan kokonaisuutena tasapainoinen. Omenapuitakin on muistona Pikkolan puutarhatilan laajasta omenapuuviljelmästä

Omppulan kaltaisia perinteisiä puurakennuksia on Kangasalla verraten vähän jäljellä. Nyt sen viereen nousee uusi noin 500 lapsen rakennus. Kaksikerroksinen Pikkolan uusi pienten lasten yksikkö yhdistää päiväkodin sekä esi- ja alkuopetuksen.

Eikö lapsille olisi arvokasta päästä myös perinteiseen rakennukseen, jossa on hienot vanhat kaakeliuunit ja puuhella jäljellä, sekä idyllinen vanhan ajan tunnelma?

Vanhalla historiallisella rakennuksella on väistämättä arvoa. Arvoista päätöksessä on kysymys, ja toki rahasta myös, mutta ei pelkästään siitä.

Kirjailija Oscar Wilde sanoin, kyynikko on ihminen, joka tietää kaiken hinnan, mutta ei minkään arvoa.

Mikäli Omppula kaipaa kunnostusta, vaikka se on tähän asti palvellut hyvin, kysymys kuuluu, onko se niin arvokas, että se kannattaa silti kunnostaa. Arvolla ei tässä tarkoiteta vain rahaa.

Esimerkiksi Tampere päätti kustannuksista huolimatta säilyttää ja siirtää vanhan tavara-aseman. Jo avajaisvuonna 2023 tapahtumapaikka Tavara-aseman toiminta oli niin vireää, että Tampere myönsi siitä vuoden kulttuuriteko -palkinnon. Tuskin kukaan harmittelee, ettei rakennusta purettu.

Omppulan kylkeen valmistuva massiivinen rakennus tulee havainnekuvista päätellen olemaan moderni ja avara valtavine aulatiloineen. Varsinkin pienille lapsille toivoisi kuitenkin mahdollisuutta päästä myös kodinomaiseen ja pienemmän mittakaavan ympäristöön. Samalla säilytetään yli 120-vuotias palanen rakkaan kotiseutumme kulttuurihistoriaa.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä