Korona ei ole vielä hidastanut seurakunnan muutostöitä – tavoitteena avata uusi virasto vuodenvaihteessa

0
Seurakunnan uuden virastotalon työmaalla ovat nyt käynnissä sisätilojen purkutyöt.

Kangasalan seurakunta on muuttohankkeissa. Uudet toimitilat sijaitsevat Torikatu yhdessä. Suunnittelutyöt ovat hyvässä vauhdissa.

– Arkkitehtisuunnittelu on valmiina ja sisutussuunnittelukin jo loppusuoralla, sanoo seurakunnan kiinteistöpäällikkö Harri Pitkämäki.

Erikoissuunnittelutehtävien osalta LVIAS- ja rakennesuunnittelut ovat käynnissä ja valmistuvat huhtikuun loppuun mennessä.

– Itse työmaalla ovat käynnissä sisätilojen purkutyöt. Rakennuksesta puretaan liikehuoneistojen ja kellarikerroksen kaikki kevyet väliseinärakenteet ja pintamateriaalit.

Pitkämäki toteaa, että koronaepidemia ei ole vielä vaikuttanut töiden etenemiseen.

Nykyiset toimitilamme sijaitsevat KOY Myllystenpohjan kiinteistössä. Tämän ja naapurikiinteistön, KOY Harjunsola ll:n, osalta on parhaillaan kaupungin aloitteesta käynnissä asemakaavan muutostyö, jossa nykyiset liikerakennukset korvattaisiin liike- ja toimistotilaa sekä asumista yhdistävällä korttelikokonaisuudella.

Harri Pitkämäki, seurakunnan kiinteistöpäällikkö

– Erilaisten toimintaa rajoittavien toimenpiteiden pitkittyminen vaikuttaa tosin varmasti rakennusmateriaalien ja työvoiman saatavuuteen.

Tilojen muuttovalmiuteen saamisen tavoitteeksi on asetettu vuodenvaihde.

– Jos hankkeelle ei tule suurempia takaiskuja, toiminta aloitetaan uudessa virastotalossa vuoden 2021 alussa.

Selvästi suuremmat tilat

Uudet toimitilat ovat noin 150 neliötä suuremmat kuin seurakunnan nykyiset tilat. Rakennukseen tulevat asiakaspalvelutiloina virasto ja diakonian vastaanotto sekä eri työalojen työtilat ja sosiaalitilat.

Toiminnan kannalta merkittävä muutos on, ettei työntekijöillä ole enää omia työhuoneita vaan tilat on jaettu työaloittain niin sanotuiksi tiimihuoneiksi.

– Lisäksi rakennukseen tulee kirkkoneuvoston kokoustila – jota toki voidaan käyttää myös moniin muihin toimintoihin –, hiljaisen työn huoneita ja niin sanottuja puhelinkoppeja. Näin mahdollistetaan myös työnteko omassa rauhassa, Pitkämäki sanoo.

Suurin muutos koskee hautaustoimea. Seurakuntapuutarhurin ja erikoisammattimiehen työpiste siirtyy Huutijärveltä uuteen toimitilaan.

Melkein kaikki muuttavat

Lastenohjaajia lukuun ottamatta kaikki muut työntekijät muuttavat. Lastenohjaajien toimipisteet pysyvät tiloissa, joissa järjestetään kerhotoimintaa.

Miksi seurakunta lähtee pois nykyisistä tiloistaan Myllystenpohjantieltä?

– Nykyiset toimitilamme sijaitsevat KOY Myllystenpohjan kiinteistössä. Tämän ja naapurikiinteistön, KOY Harjunsola ll:n, osalta on parhaillaan kaupungin aloitteesta käynnissä asemakaavan muutostyö, jossa nykyiset liikerakennukset korvattaisiin liike- ja toimistotilaa sekä asumista yhdistävällä korttelikokonaisuudella, kertoo Harri Pitkämäki.

Hän sanoo, että kaavan toteuttaminen edellyttää mainittujen kiinteistöjen purkamista. Hankkeen käynnistäminen on ajankohtaista, kunhan alueen uusi asemakaava on lainvoimainen.

Lastenohjaajia lukuun ottamatta kaikki muut työntekijät muuttavat.

– Käytännössä uudistuksen toteutus voi olla jo lähivuosina, joten seurakunta on halunnut ennakoida tulevaa ja varmistaa sen, ettei se jää alueen kehittämisen jarruksi. Lisäksi keskusta-alueella oli kaupan sopiva kiinteistö uusiksi toimitiloiksi.

Seurakunta on käynyt alustavia neuvotteluja kaupungin kanssa siitä, että kaupunki vuokraisi seurakunnan nykyiset tilat.

– Moni saattaa pitää vanhan rakennuksen hankkimista suurena riskinä, mutta kannattaa huomioida, että seurakunta ei ostanut vain rakennusta ostaessaan tämän liikekiinteistön, Pitkämäki sanoo.

Hänen mukaansa seurakunta osti samalla toiminnalleen sijainnin ja palan Kangasalan rakennettua historiaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.