Koronaepidemia ei näy vedenkulutuksessa Kangasalla – Vessanpönttöön kautta putkistoon päätyy yllättäviä esineitä

0
Vessanpönttö ei ole roskakori eikä biojäteastia.
Vessanpönttö ei ole roskakori eikä biojäteastia.

Koronaviruksesta johtuvien rajoitusten vuoksi myös kangasalalaiset viettävät tavallista enemmän aikaa kotioloissa.

Kangasalan Vesi -liikelaitoksen toimitusjohtaja Antti Kytövaaran mukaan vedenkulutuksessa poikkeusaika ei kuitenkaan näy.

– Itse asiassa vettä on viime viikkoina kulunut vähemmän kuin esimerkiksi viime vuonna vastaavaan aikaan. Tämä johtunee siitä, että olemme saaneet korjattu joitakin piilovuotoja.

Vessanpönttö ei ole kaatopaikka

Moni on tehostanut kotinsa siivoamista koronan takia. Kertakäyttöisiä puhdistusliinoja käytetään niin puhelinten, näppäimistöjen kuin ovenkahvojen ja vesihanojenkin pyyhkimiseen.

Kytövaara muistuttaa, että vessanpönttö on väärä osoite käytetyille puhdistusliinoille, paperisille käsipyyhkeille, nenäliinoille sekä talous- ja muille vedessä huonosti hajoaville papereille. Ne pitää laittaa roska-astiaan.

­Pöntöstä saa vetäistä vain ihmisen luonnollisia jätöksiä ja vessapaperia.

– Puhdistusliinat, kankaat ja muut kiinteät ainekset saattavat aiheuttaa tukoksen niin kiinteistön omissa putkissa kuin yleisessä verkostossakin. Vierasesineet voivat päätyä pumppaamon pumpun sisään ja jumittaa sen toiminnan. Seurauksena voi olla ylivuotoja rakenteisiin tai maastoon, Kytövaara varoittelee.

Huolimattomien käyttäjien aiheuttamia tukoksia ei aivan viikoittain Kangasalan Veden toimialueella availla, mutta useampaan kertaan vuoden mittaan kyllä.

– Useimmiten tukoksen aiheuttajaksi paljastuu jokin vaatekappale, toisinaan iso metalliosa. Putkista on poistettu jopa kokonainen työhaalari, miten lie saatukin vessasta vedettyä, ihmettelee Kytövaara.

Vessanpönttöön saa laittaa:

  • ihmisen luonnollisia jätöksiä
  • vessapaperia
  • pytyn huuhteluvesiä
  • astian- ja pyykinpesuvesiä
  • peseytymisessä tai siivouksessa käytettyjä vesiä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.