Koronapelko näkyy Kangasalan terveysasemilla – ylilääkäri muistuttaa, että vakavien oireiden ilmaantuessa ei saa jäädä kotiin

0
Hengitystieinfektioiset potilaat käyvät vain keskusterveysaseman HIFI-vastaanotolla. Suoraman hammashoitolassa hoidetaan kiireistä hoitoa tarvitsevat suun terveydenhuollon potilaat, joilla on myös hengitystietulehduksen oireita.

Koronapelko näkyy jonkin verran Kangasalan terveydenhuollon palveluissa, kertoo johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi.

– Päivystyksessä on selvästi hiljaisempaa kuin tavallisesti. Osin tämä johtuu siitä, että kaikki hengitystieoireiset on keskitetty omalle vastaanotolle, mutta ihan kokonaan se ei ilmiötä selitä, Viitaniemi toteaa.

Viitaniemen mukaan ilmiö, jossa vakavastikin sairaat ihmiset jättävät hakeutumatta terveyskeskukseen, koska ovat epävarmoja, onko asia tarpeeksi vakava tai pelkäävät kotoa lähtöä koronan vuoksi, on valtakunnallinen.

Kangasalla potilaat ovat peruneet kiireettömiä röntgenkuvauksia, ja psykiatrian aikuispoliklinikalla on ollut tavallista hiljaisempaa.

– Toisaalta joidenkin potilaiden kohdalla koronaepidemia on tuntunut pahentavan perussairauden oireita, Viitaniemi kertoo.

Nuorten hoitoon hakeutumiseen korona ei näyttäisi vaikuttavan, sillä nuorisopoliknikalle on tullut hiukan tavallista enemmän lähetteitä.

Terveyskeskuksessa voi asioida ilman pelkoa

Viitaniemi haluaa muistuttaa, että koronapelon takia vakavien oireiden ilmaantuessa ei pidä jäädä kotiin.

– Esimerkiksi sydän- tai halvausoireisen on syytä hakeutua viipymättä tutkimuksiin ja hoitoon, hän korostaa.

Kangasalla kaikki hengitystieinfektio-oireiset potilaat ohjataan hoitoon Kangasalan keskusterveysaseman hengitystieinfektio vastaanotolle, HIFI:lle.

Kiirevastaanottoa on tarjolla jokaiselle arkipäivälle, eikä hankalia jonoja ole viime aikoina ollut. Kiireettömälle hoitajan vastaanotolle on noin viikon odotusaika ja lääkärin keskimäärin 19 päivän odotusaika.

Tiina Viitaniemi
johtava ylilääkäri

– Lisäksi kiireistä hoitoa tarvitsevat suun terveydenhuollon potilaat, joilla on myös hengitystietulehduksen oireita, hoidetaan keskitetysti Suoraman hammashoitolassa. Sinne on perustettu hammashoidon HIFI. Muut tilat pidämme erotettuna hengitystieoireisten tutkimiseen ja hoitoon varatuista, Viitaniemi kertoo.

Hengitystieinfektiovastaanotolle pääsee vain ajanvarauksella.

– Jotta sairastunut ei tartuttaisi muita, hengitystieoireisena pitää aina ottaa yhteyttä terveyskeskukseen ennen, kuin lähtee tulemaan. Silloin saa ohjeet miten toimia, Viitaniemi selittää.

Viitaniemen mukaan hengitystieoireisia potilaita lukuun ottamatta omalle terveysasemalle voi siis hakeutua kuten tavallisestikin. Hän muistuttaa, että 70 vuotta täyttäneiden suositellaan kuitenkin yleisesti lähtevän kotoa vain välttämättömistä syistä.

Jonotilanne on hyvä

Johtavan ylilääkärin mukaan kiireelliseen ja kiireettömään hoitoon pääsee tällä hetkellä melko jouhevasti.

– Kiirevastaanottoa on tarjolla jokaiselle arkipäivälle, eikä hankalia jonoja ole viime aikoina ollut. Kiireettömälle hoitajan vastaanotolle on noin viikon odotusaika ja lääkärin keskimäärin 19 päivän odotusaika.

Viitaniemi neuvoo, että sellaiset vaivat, jotka vaikuttavat olevan hoidettavissa kotikonstein, kannattaa hoitaa kotona. Apuna arvioinnissa voi käyttää Omaolo-, Terveyskylä- ja Terveyskirjasto-palveluita.

Hän muistuttaa, että liike on usein lääke esimerkiksi moniin tuki- ja liikuntaelinvaivoihin myös korona-ajan ulkopuolella.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.