Koronarokotukset yli 12-vuotiaille alkavat Kangasalla maanantaina – aluksi rokotuspisteillä, myöhemmin ehkä kouluilla

0
Koronan takia erikoissairaanhoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on Pirkanmaalla kuluvan viikon alkaessa ennallaan, mutta perusterveydenhuollon vuodeosastohoidon tarve on noussut.

Koronavirusrokotukset 12-15-vuotiaille alkavat Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella maanantaina, hoitotyönjohtaja Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo.

Hallituksen koronavirusrokotuksia koskeva asetus muuttuu maanantaista alkaen siten, että rokotuksen voivat jatkossa saada kaikki 12-vuotiaat täyttäneet.

Yli 12-vuotiaille lapsille ja nuorille voidaan käyttää Pfizerin ja Modernan rokotetta.

Lapset ja nuoret voivat käydä rokotuksilla Kangasalan ja Pälkäneen rokotuspisteissä.

– Kouluille on myös suunnitteilla rokotuspäiviä, joista tiedotetaan myöhemmin, Aunio-Ahmavuo kertoo.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Itsemääräämisoikeudelle ei ole ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) toimittaa nuorelle annettavan tiedotteen sekä suostumuslomakkeen, jota voi tarvittaessa käyttää. THL:n verkkosivuille on tulossa oma sivu lasten ja nuorten koronarokotuksista, kaupungin sivuilla kerrotaan.

Muuta ajankohtaista rokotuksista

THL suosittelee, että koronavirusrokotteen tehosteannoksena annetaan ensisijaisesti saman valmistajan rokotetta kuin ensimmäinen annos, koska tutkimustietoa mRNA-rokotteiden ristiinkäytöstä ei vielä ole käytettävissä. On kuitenkin oletettavissa, että ristiinkäytössä ei ilmene teho- tai turvallisuushuolia.

Jos kuntalainen haluaa lyhentää tehosteväliä 12 viikosta, ja kunnassa on tarjolla kahdeksan viikon kohdalla vain eri valmistajan rokotetta kuin ensimmäinen annos, toinen annos voidaan antaa eri valmistajan rokotteella, kaupunki tiedottaa.

Koronavirusrokotustodistusta tarvitsevia kannustetaan tulostamaan todistus itse Omakannasta tai tallentamaan palvelusta todistus omalle mobiililaitteelle.

Aunio-Ahmavuo muistuttaa vielä, että koronavirusrokotukselle saa tulla vain täysin terveenä. Koronavirusoireisen pitää varata aika koronatestiin. Uuden rokotusajan saa varattua verkkoajanvarauksesta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.