Koronatilanne vakava Pirkanmaalla – Tays vähentää kiireetöntä hoitoa

0

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays joutuu vähentämään kiireetöntä hoitoaan vakavan koronatilanteen takia. Asiasta kertoi tänään kokoontunut alueellinen pandemiaohjausryhmä, eli koronanyrkki.

Lue myös: Ruutanan terveysaseman toimintaa supistetaan: Henkilökuntaa pois, mutta koronan takia palveluntarve lisääntynyt

Koronanyrkin mukaan rokottamattomien koronatartunnat ovat Pirkanmaalla edelleen nousussa. Sairaalaan tulee päivittäin 4-5 uutta koronapotilasta.

Kuormitus on alkanut koronanyrkin tiedotteen mukaan näkyä sekä vuodeosastoilla että tehohoidossa. Tänään tiistaina Taysissa oli hoidossa 23 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa.

– Tilanteen vuoksi Tays joutuu vähentämään kiireetöntä hoitoa. Henkilöstöä ei ole samaan aikaan saatavissa sekä kiireettömään hoitoon että kasvavan koronapotilasmäärän hoitoon. Osastoille saadaan tilaa ja osaavaa henkilökuntaa vain muuta toimintaa vähentämällä, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle, että Pirkanmaalla otetaan käyttöön tartuntatautilain pykälä, jonka mukaan tapahtumissa ja asiakastiloissa tulee noudattaa turvaväliä.

Jos asetus tulee voimaan, asiakastiloihin, kuten museoihin, kuntosaleille tai uimahalleihin sekä tapahtumiin ja esityksiin voitaisiin ottaa noin kaksi kolmasosaa normaalista asiakasmäärästä. Koronapassia käyttämällä voi vapautua myös tästä rajoituksesta.

Joulujuhlat vain luokissa

Pandemiaohjausryhmä suosittelee myös, että koulujen joulujuhlat pidetään tänä vuonna luokissa. Maskit voidaan koronanyrkin mukaan ottaa kuntakohtaisesti käyttöön koulutyössä myös 4.-5.-luokalaisille, jos kunnan tartuntatilanne sitä edellyttää.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä korostaa, että kaikissa yleisötapahtumissa on syytä käyttää maskeja.

– Musiikkitapahtumissa ja teattereissa maskeja käytetään hyvin, mutta erityisesti urheilutapahtumissa olisi vielä petrattavaa. Toivomme, että voisimme tällä välttää tilanteen, jossa yleisötilaisuudet joudutaan kokonaan kieltämään, Sand toteaa.

87,6 prosenttia yli 12-vuotiaista pirkanmaalaisista on tähän mennessä saanut kaksi koronarokoteannosta. Yhden annoksen on saanut 82,9 prosenttia ja kolme annosta 6,4 prosenttia.

Koronan ilmaantuvuus on Pirkanmaalla 396 tartuntaa 100 000 asukasta kahden viikon ajalta. Positiivisten testien osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla 15,9 prosenttia.

Viime viikon aikana Pirkanmaalla todettiin 1102 tartuntaa. Tartunnan lähde saatiin selville 66 prosentissa tartunnoista.

Epidemia on koronanyrkin mukaan pirkanmaalainen, sillä Pirkanmaan ulkopuolelta tuli prosentti ja ulkomailta niin ikään prosentti todetuista tartunnoista.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.