Koronavirus painaa Kangasalan talouden alijäämäiseksi – suunnitellut lomautukset eivät ole ensisijaisesti säästötoimi

2
Korona iskee kipeästi kuntien, kuin myös Kangasalan taloudelliseen tilanteeseen. Kuvitus: Pauliina Lindell

Koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitukset synkentävät merkittävästi kuntatalouden tulevaisuuden näkymiä. Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen selittää, että koronavirus heikentää kaupungin taloutta kahta kautta.

Ensinnäkin virus tulee vähentämään voimakkaasti kuluvan vuoden tulo- ja yhteisöverotulopottia.

– Se nähdään jo huhtikuun tilityksessä, Auvinen toteaa.

Kaupungin talousjohtaja Seppo Saarinen kertoo, että tämän hetkisen arvion mukaan verotulot putoavat noin 3,5–4,5 miljoonalla eurolla. Kaupunki seuraa verotuloja kuukausittain, ja arvio tarkentuu kevään ja kesän kuluessa.

Toiseksi koronavirus kasvattaa kaupungin menoja etenkin sosiaali- ja terveyspalveluiden puolella.

Tehokkain ratkaisu olisi kasvattaa heti valtionosuuksien määrää.

Oskari Auvinen, kaupunginjohtaja

Nyt jylläävällä epidemialla on kauaskantoisiakin taloudellisia seurauksia. Auvinen toteaa, että pitkällä aikavälillä koronaviruksen vaikutukset tulevat näkymään suurena työttömien työnhakijoiden määrän lisääntymisenä sitten 1990-luvun taantuman.

– Tämä vaikuttaa osaltaan kaupungin talouteen esimerkiksi kaupungin työllisyyspalveluiden kautta.

Tavoitteita ei saavuteta

Valtakunnallisesti on arvioitu, että koronavirus tulisi heikentämään kuntataloutta noin 1,5–2 miljardilla eurolla.

– Arvio on hyvin alustava, ja henkilökohtaisesti olisin valmis tuplaamaan sen, Auvinen toteaa.

Saarinen kertoo, -että viruksen vaikutuksia Kangasalan talouteen on mahdotonta arvioida vielä täsmällisesti.

– Tämän hetkisen arvion mukaan koronavirusepidemian aiheuttamien tulomenetysten ja kulujen lisäysten nettovaikutus olisi 15–20 miljoonaa euroa. Summa sisältää sijoitusomaisuuden arvon laskun tähän mennessä.

Käytännössä tulojen supistuminen ja menojen kasvu tarkoittaa sitä, että kaupunki ei tule saavuttamaan kaikkia vuodelle 2020 asetettuja taloudellisia ja toiminnallisia tavoitteita.

– Joudumme laatimaan muutostalousarvion, jossa asia todetaan, Auvinen selventää.

Koska kaupungin vuoden 2020 talousarvio on lähtökohtaisesti vain niukasti, noin 0,3 miljoona euroa ylijäämäinen, koronaviruksen ennakoimattomat kustannukset ja tulomenetykset tulevat painamaan talouden alijäämäiseksi.

Alijäämäinen tulosnäkymä pakottaa kaupungin toimiin talouden tasapainottamiseksi – sen on arvioitava kaikki mahdolliset tavat karsia menoja ja lisätä tuloja.

– Kaupunki joutuu pohtimaan toiminnallisia asioita, eli voitaisiinko jotain tehdä toisin tai jättää jotain tekemättä.

Tulopuolella syyniin joutuvat esimerkiksi veroperusteet ja muut maksut.

Työ on vähentynyt, mutta myös resurssipulaa on

Maanantaina kaupunginhallitus päätti, että kaupunki aloittaa kaksi viikkoa kestävät yhteistoimintaneuvottelut, joilla se valmistelee mahdollisuutta lomauttaa kaupungin henkilöstöä tarvittaessa.

Suunnitellut lomautukset kohdistuisivat ensisijaisesti vapaa-aikapalveluiden, työllisyyspalveluiden, varhaiskasvatuksen sekä ateria- ja siivouspalvelun henkilöstöön.

Auvinen korostaa, että mahdollisia lomautuksia ei tehdä lähtökohtaisesti säästösyistä. Niiden taustalla on työn vähentyminen tai loppuminen siksi, että monia kaupungin yksiköitä on jouduttu sulkemaan tai niiden käyttöä vähentämään epidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Tämän hetkisen arvion mukaan koronavirusepidemian aiheuttamien tulomenetysten ja kulujen lisäysten nettovaikutus olisi 15–20 miljoonaa euroa. Summa sisältää sijoitusomaisuuden arvon laskun tähän mennessä.

Seppo Saarinen, kaupungin talousjohtaja

Auvisen mukaan lomauttaminen aivan puhtaasti talouden tasapainottamiseksi on viimeisiä keinoja. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei ole taloudellisestikaan mielekästä, ettei työntekijöille ole osoittaa töitä. Mahdollisen lomautuksen tarkasta kohdentumisesta tai kestosta ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Saarinen kertoo, että koronavirusepidemian vaikutusta henkilöstökuluihin on vaikea arvioida.

– Sosiaali- ja terveyspuolella on resurssipulaa, mutta toisaalta on yksiköitä, joissa tehtävää ei riitä.

Henkilöstöpankkia kokoomassa

Lomautusten tarvetta vähentää mahdollisuus uudelleen sijoittaa työntekijöitä. Kaupunki kerää parhaillaan henkilöstöpankkia, johon tulee erityisesti lomautusuhan alla olevan henkilöstön tietoja.

Henkilöstöpankin tarkoitus on auttaa arvioimaan, keitä voidaan siirtää määräajaksi työskentelemään sosiaali- ja terveyspuolelle.

– Osa on jo siirrettykin, Auvinen kertoo.

Kaupunki selvittää lisäksi, voidaanko työntekijöiden, joille ei voida osoittaa muita tehtäviä, palkanmaksu keskeyttää.

Henkilöstöpankin tarkoitus on auttaa arvioimaan, keitä voidaan siirtää määräajaksi työskentelemään sosiaali- ja terveyspuolelle.

Maan hallitus on jo päättänyt erinäisistä toimista, joilla tuetaan yrityksiä selviämään koronakriisistä.

Kaupunginjohtaja peräänkuuluttaa nopeita päätöksiä myös sen suhteen, miten kuntien taloudellista ahdinkoa autetaan. Hän toivoi ennen eilen alkanutta kehysriihtä, että hallitus esittäisi sen seurauksena ratkaisuja kuntatalouden jaloillaan pitämiseen.

– Tehokkain ratkaisu olisi kasvattaa heti valtionosuuksien määrää, Auvinen totesi.

2 kommenttia

  1. ”Kaupunki joutuu pohtimaan toiminnallisia asioita, eli voitaisiinko jotain tehdä toisin tai jättää jotain tekemättä.”

    Hienoa, esitän että Kirkkoharjulle rakennettava kahvila jätetään tekemättä ja siitä säästyneellä rahalla pidetään Vilpeilän koulu toiminnassa. Vai asettaako valtuusto ja kaupungin hallitus todellakin kahvilan tärkeysjärjestyksessä kyläkoulun (kuntalaisten peruspalvelut) edelle?

  2. Työllisyyspalvelujen henkilökunnalle tuli jo tiistaina 7.4.2020 tieto palkanmaksun keskeyttämisestä 22.4.alkaen,vaikka töitä esim kuntouttavaa työtoimintaa olisi voinut tehdä asiakkaisiin päin etänä (kuten esim Lempäälässä tehdään) ja kaupungin sisällä on tehtäviä, joita olisi voinut hoitaa edelleen. Osalla työntekijöitä on hoitoalan koulutus eikä heitä siirretty sotepuolelle toivomuksesta huolimatta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.