Koronavirusepidemia nosti esiin auttamisinnon: ”Tiesin kokemuksesta, että kangasalalaiset ovat valmiita lähtemään mukaan tällaiseen”

0
Vapaaehtoiset ovat tarjoutuneet muun muassa käymään kaupassa. Kuva: Iclipart

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on tuonut esiin suomalaisten auttamisenhalun.  Etenkin sosiaaliseen mediaan on syntynyt spontaanisti erilaisia ryhmiä, joissa voi pyytää ja tarjota apua.

Kangasalan Koronarinki on kaikille avoin Facebookryhmä, jossa yksityiset ihmiset tarjoavat apua esimerkiksi eristyksissä oleville tai riskiryhmäläisille.

Ryhmän perusti kangasalalainen Antti Riikonen tämän viikon maanantaina eli 16. maaliskuuta. Ryhmään liittyi parissa päivässä yli 600 jäsentä.

— Minulla on yritystoiminnan kautta kokemusta sosiaalisen median ryhmistä ja ajattelin, ettei sellaisen perustamisesta varmasti mitään haittaakaan ole. Tiesin kokemuksesta, että kangasalalaiset ovat valmiita lähtemään mukaan tällaiseen, kertoo Riikonen.

Koronarinki-ryhmän lisäksi apua on tarjottu muun muassa Sahalahtelaiset–ryhmässä sekä Kangasalan kuntalaisfoorumi ja Kangasalan palveluita & tapahtumia –ryhmissä.

— Toistaiseksi ryhmässä on ollut avun tarjoajia enemmän kuin apua tarvitsevia, mutta tämä tilanne on kestänyt vielä aika vähän aikaa, muistuttaa Riikonen.

Miten auttaja löytäisi avustettavan?

Riikonen tietää, että sosiaalinen media ei ehkä ole paras tapa löytää iäkkäitä apua tarvitsevia. Hän toivoo, että iäkkäiden riskiryhmäläisten lapset tai lapsenlapset huomaavat, että auttajia löytyy. Lapset saattavat asua kaukana, eivätkä voi olla konkreettisesti kauppakasseja kantamassa omille vanhuksilleen.

Yksi mahdollisuus olisi yhteistyö seurakunnan diakonian tai kunnan sosiaalipalveluiden kanssa. Heillä on tieto apua tarvitsevista ja Koronaringistä löytyy paljon vapaaehtoisia apuaan tarjoavia.

Apua on tarjottu myös niille, joiden taloutta koronaepidemia kuristaa. Vapaaehtoiset ovat ilmoittaneet, että voivat kustantaa ja tuoda ruokaa, jos tilanteen vuoksi on taloudesta tiukkaa. Monet yritykset ovat aloittaneet jo yt-neuvotteluja, lomautuksia on tulossa.

— Nythän poikkeustila on vasta alussa. Taloudelliset seuraukset näkyvät vasta myöhemmin. Ihan tavallisetkin perheet saattavat olla pulassa, jos poikkeustila jatkuu pitkään, muistuttaa Antti Riikonen.

Ruoka-apu toimii toistaiseksi

Vähävaraisia auttaa myös ViaDia, joka edelleen jakaa ruokakasseja niitä tarvitseville. Kangsalan ViaDian jakaa ruoka-apua maanantaisin ja torstaisin kello 13—13.30. Ruoka jaetaan valmiiksi pakatuissa kasseissa niin, että tartuntariski on hyvin vähäinen. ViaDia ohjeistaa hakijoita pitämään riittävän turvavälin muihin ihmisiin mahdollisessa jonossa.

Sahalahtelaiset-ryhmässä pohdittiin myös, miten koronaepidemian kourissa olevia voitaisiin auttaa.

Laura Penttilä tarttui toimeen ja perusti muutamassa päivässä kauppakassipalvelun, joka kuljettaa myös keittoruoka-annoksia. Palvelu syntyi yhteistyössä K-kauppa Sahramin ja Sahalahden krouvin kanssa.

— Minun oli tarkoitus perustaa kevään aikana toiminimi. Sekin työ olisi liittynyt sosiaalipalveluihin ja vanhusten kanssa toimimiseen, mutta koronan takia se siirtyy. Minulla on nyt paljon aikaa, ja halusin tehdä jotain, kertoo Penttilä.

Kauppakassipalvelusta peritään kuljetusmaksu ja Penttilä lupaa toimittaa ruokaa 20 kilometrin säteellä Sahalahden keskustasta. Penttilä ei saa varsinaista palkkaa, mutta polttoainekuluja peittoon toivottavasti kuitenkin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.