Koronavirustestiin ei pääse Kangasalla ilman oireita – yksityiset lääkäriasemat hankkimassa valikoimiinsa vasta-ainetestiä

0
Lääkäri Terhi Pfäffli ja sairaanhoitaja Leena Viljanen työskentelivät Kangasalan keskusterveyaseman hengitystieinfektiovastaanotolla tiistaina. Erillään olevan vastaanoton ovi on terveysaseman päädyssä heti Herttualantieltä käännyttäessä.

Koronavirustestit ja oikeus päästä niihin puhututtavat ja jakavat mielipiteitä. Kysyimme puhelimitse ja sähköpostitse kahdelta yksityiseltä Kangasalla toimivalta lääkäriasemalta sekä julkista terveydenhuoltoa edustavalta Kangasalan kaupungin johtavalta ylilääkäriltä, kuka ja millä kriteereillä testiin pääsee.

Koronavirustesti edellyttää sekä julkisella että yksityisellä puolella akuutin hengitystieinfektion oireita – oireeton testiin ei pääse.

Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa testikriteerit noudattelevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) linjaamia ohjeita, kertoo johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi.

THL:n mukaan testata voidaan henkilöitä, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio.

Lisäksi testiin pääsevät sosiaali- ja terveydenhuollon toimivuuden kannalta kriittiset työntekijät, joilla on akuutteja hengitystieinfektion oireita. Jos oireet ovat lieviä, testi otetaan vasta parin päivän päästä oireiden alkamisesta.

–Voimme myös tehdä muutamia testejä hoitolaitoksissa, jos niissä epäillään olevan koronavirusta, Viitaniemi kertoo.

Testi on maksuton sekä kaupungin asukkaille että työterveyden piirissä oleville. Lain mukaan yleisvaarallista tartuntatautia epäiltäessä tai hoidettaessa tämän taudin tutkimukset ja hoito ovat maksuttomia. Käytäntö on sama koko maassa, Viitaniemi kertoo.

Tiina Viitaniemi
kaupungin johtava ylilääkäri

Muut kuin edellä mainitut kaupunkilaiset tarvitsevat testiin päästäkseen lääkärin lähetteen.

Lääkärit voivat lähettää testeihin henkilöitä, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja jotka ovat oleskelleet ulkomailla tai olleet lähikontaktissa koronavirusta sairastaneen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden ilmaantumista.

THL:n mukaan lääkärit voivat lähettää tutkimuksiin myös yli 70-vuotiaita, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita. Testaus voi tulla kyseeseen erityisesti silloin, jos ikäihmisellä on perussairauksia, tai hän on kotihoidon asiakas.

Kangasalan julkisen terveydenhuollon kaikki testit tehdään keskusterveysasemalla, jonne on perustettu erillinen hengitystieinfektio-osasto. Testejä ottavat siihen koulutetut sairaanhoitajat.

Viitaniemi kertoo, että kotisairaala hoitaa kotona ja hoitolaitoksissa suoritettavat testaukset.

– Testi on maksuton sekä kaupungin asukkaille että työterveyden piirissä oleville. Lain mukaan yleisvaarallista tartuntatautia epäiltäessä tai hoidettaessa tämän taudin tutkimukset ja hoito ovat maksuttomia. Käytäntö on sama koko maassa, Viitaniemi kertoo, Viitaniemi kertoo.

Keskusterveysasemalla aloitettiin testaukset viime viikolla. Viitaniemen mukaan parina ensimmäisenä päivänä oli jo ehditty testata joitakin epäiltyjä koronavirustartuntoja.

Koko lääkäriasema valjastettu testaukseen

Yksityinen Pirte lääkärikeskus aloitti kaikille yleiset koronatestit Kangasalla viime viikolla. Lääkärikeskuksen johtava ylilääkäri Seppo Nikkari kertoi, että heti ensimmäisenä päivänä oli jo ehditty testata muutama henkilö. Hän arveli, että testausmäärät tulevat kasvamaan entisestään.

Nikkarin mukaan koronatestauksen pohjana toimivat THL:n suuntaviivat. Testiin pääsee lääketieteellisen arvion perusteella, johon ohjataan, kun asiakas soittaa ajanvarausnumeroon.

Testauksen kriteeri on, että potilaalla on ollut akuutin hengitystieinfektion oireita, kuumetta, yskää ja tai hengenahdistusta, vähintään vuorokauden ajan.

– Lisäksi testataan edelleen hengitystieinfektio-oireisia terveydenhuollon ammattilaisia sekä hengitystieinfektio-oireisia henkilöitä, joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella, Nikkari kertoo.

Pirte lääkärikeskuksessa koronavirustestaus maksaa työterveyshuollon ulkopuolisille yritys- ja yksityisasiakkaille lääkärikustannuksineen vajaat 200 euroa.

Kangasalla Kuohunlähteen toimipisteessä testejä tekee tällä hetkellä kaksi työntekijää.

– Lääkäriaseman muu toiminta on lopetettu, ja asema on varattu pelkille testauksille, Nikkari kertoo.

Testin tarpeellisuuden arvioi lääkäri

Pihlajalinnan Pirkanmaan aluejohtaja Sanna Poikonen ja johtava työterveyslääkäri Mervi Viljamaa kertovat, että Pihlajalinna tekee koronavirustestejä kaikille, niin yksityis- kuin työterveysasiakkaille, joiden tarvitsee päästä testiin koronavirukseen viittaavien oireiden perusteella.

Testin tarpeellisuuden arvioi lääkäri, joka tekee lähetteen testiin.

– Asiakas voi olla yhteydessä eri tavoin: Pihlajalinna-terveyssovelluksen kautta, varaamalla ajan verkkosivuilla lääkärin soitto- tai videovastaanotolle tai soittaa ajanvaraukseen, Poikonen ja Viljamaa kertovat.

Kangasalla testit otetaan Pihlajalinnan pihassa olevassa drive in -pisteessä. Testaaja on siihen erikseen koulutettu työntekijä.

Pihlajalinnassa testi maksaa kaikille asiakkaille vajaat 200 euroa.

Yritys aloitti koronavirustestaukset maaliskuussa reilut kolme viikkoa sitten. Ennen pääsiäistä testejä oli otettu Kangasalan pisteessä noin 50.

Kohti vasta-ainetestausta

Julkisuudessa on puhuttu jonkin verran siitä, voisivatko yksityinen ja julkinen sektori tehdä yhteistyötä koronavirusepidemiatilanteessa.

Kaupungin johtavan ylilääkärin Tiina Viitaniemen mukaan Kangasalla on mietitty yhteistyötä koronatestien tekemisessä yksityisten toimijoiden kanssa ja asiaa valmistellaan parhaillaan.

– Koska asia on kesken, en tiedota siitä tässä vaiheessa enempää, hän toteaa.

Suomessa ollaan lisäämässä pikkuhiljaa koronaviruksen sairastaneiden testausta. Viime viikolla THL tiedotti lähettävänsä satunnaisotannalla valituille suomalaisille kutsuja vasta-ainetestauksiin.

Sairastaneen tai oireettomasti taudin läpikäyneen verestä löytyy viruksen vasta-aineita, joten testillä voidaan arvioida koronaviruksen leviämistä väestössä. Vasta-ainetasot nousevat vasta muutamia viikkoja tartunnan jälkeen.

Kaupungin johtavan ylilääkärin Tiina Viitaniemen mukaan Kangasalla on mietitty yhteistyötä koronatestien tekemisessä yksityisten toimijoiden kanssa ja asiaa valmistellaan parhaillaan.

– Akuutin sairauden testaamiseen se ei sovi, Tiina Viitaniemi huomauttaa.

Sekä Pihlajalinna että Pirte suunnittelevat vasta-ainetestin hankkimista valikoimaansa.

Seppo Nikkari Pirteestä kertoo, että aikataulu on vielä avoin. Pihlajalinnasta kerrottiin ennen pääsiäistä, että lääkäriasema on aloittamassa testaukset lähiaikoina.

– Lääkäri arvioi vasta-ainetestin tarpeellisuutta. Testi voisi olla hyödyllinen esimerkiksi tilanteessa, jossa halutaan selvittää, onko henkilö todennäköisesti sairastanut koronavirusinfektion tai silloin kun hengitystieinfektio on pitkittynyt, mutta koronavirustesti on negatiivinen, Sanna Poikonen ja Mervi Viljamaa toteavat.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.