Koronavirustestimäärät ovat kasvussa Kangasalla – kehityksessä nyt sähköinen oirearviokysely

2
Hengitystieoireiset ohjataan edelleen erilliselle hengitystie-infektiovastaanotolle. Testejä tehdään myös keskusterveysaseman pihan drive-in-pisteellä.

Mediassa on viime päivinä puhuttu koronavirustilanteen olevan pahenemaan päin. Pirkanmaalla tilanne on kuitenkin ainakin vielä rauhallinen. Tampereen yliopistollinen sairaala tiedotti viimeksi maanantaina kahdesta uudesta sairaanhoitopiirin alueella todetusta tartunnasta.

Viruksen testimäärät ovat kuitenkin Kangasallakin lähteneet kasvuun rauhallisen kesäajan jälkeen, johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista kertoo.

– Toistaiseksi potilailla on ollut muita tauteja kuin koronaa, hän toteaa.

Heinäkuun alkupuoliskolla testejä otettiin alle 20 päivässä. Heinäkuun puolenvälin jälkeen määrät ovat lähteneet hiljalleen nousuun. Viime päivinä testetä tehtiin noin 30 päivässä. Viitaniemi kertoo, että eilen torstaina otettiin jo 42 näytettä.

– Näytteenottokapasiteettia nostetaan tarpeen mukaan. Tarkoituksenmukaista on saada testaus tehtyä 1–2 päivän kuluessa yhteydenotosta, hän toteaa.

Toiveenamme on, että saamme tästä merkittävän avun.

Tiina Viitaniemi
johtava ylilääkäri

Viitaniemen mukaan liikkeellä on nyt rhinovirusta, joka aiheuttaa nuhakuumetta. Oireisiin kuuluvat nuha, kurkkukipu, yskä ja lämpöily. Oireet voivat olla saman tyyppiset kuin koronaviruksen aiheuttamassa taudissa, mutta tyypillisesti korona ei ole nuhasairaus.

Kangasalalaisen äkilliseen hengitystietulehdukseen sairastuneen tulee ottaa yhteyttä terveyspalveluihin puhelimitse ensimmäisenä arkipäivänä oireiden alkamisen jälkeen koronavirustestiin ohjaamista varten.

– THL:n ohjeiden mukaan kaikki akuutit hengitystietulehdusoireiset testataan. Kuitenkaan esimerkiksi tieto, että huvipuistossa, jossa on käynyt, on ollut sairastuneita, ei riitä. Pitää olla hengitystietulehduksen oireita, Viitaniemi tarkentaa.

Lieväoireiset testataan keskusterveysaseman pihalla olevassa teltassa, johon voi ajan saatuaan ajaa autolla. Hengitystieoireisten vastaanotto on edelleen keskitetty ajanvarauksella palvelevalle keskusterveysaseman hengitystieinfektiopoliklinikalle.

Sähköinen oirearviokysely avuksi

Tulevaisuudessa koronavirustestiin ei välttämättä vaadita enää sairastuneelta puhelinsoittoa. Viitaniemi kertoo, että Kangasala on mukana hankkeessa, jossa luodaan terveyspalveluihin sähköistä oirearviokyselyä.

Potilastietojärjestelmän kanssa kommunikoiva oirearviokysely tehdään verkossa. Jos kyselyn tuloksena on syytä epäillä koronavirustartuntaa ja testaaminen on tarpeen, kaupungin terveyspalveluista otetaan suoraan yhteyttä asiakkaaseen.

Sähköinen oirearvio vähentäisi viruksesta johtuvaa puhelinliikennettä OmaAsemille ja päivystykseen.

– Toiveenamme on, että saamme tästä merkittävän avun, Viitaniemi toteaa.

Hän ei osaa vielä tarkasti sanoa, milloin järjestelmä saadaan teknisesti toimimaan. Korona-aikana se kuitenkin lienee valmis.

– Koronakausi ei ihan muutamassa viikossa mene ohi.

2 kommenttia

    • Kaupunki on mukana kehittämässä oirearviokyselyä, joka kommunikoisi suoraan potilastietojärjestelmän kanssa. – Annukka / KS

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.