Koti Kolumni Koti- ja muita seutuja

  Koti- ja muita seutuja

  0

  Kuluneen vuoden aikana olen käynyt muutaman kerran Pohjanmaalla. Ajan yleensä kantatietä 66. Tien linjaus on vaihtelevampi kuin valtatie 3:n. Matkan pituus kotipihastani määränpäähän on sama kumpaa tahansa reittiä kulkien.
  Ajaessani kuuntelen aina Radio Suomi -kanavaa. Navigaattorin naisääni kertoo välillä, mihin pitää milloinkin kääntyä. Jossain vaiheessa napostelen eväspussista välipalaa. Nopeusrajoitukset ja säätila on otettava huomioon.

  Eri paikkakuntien läpi ajaessani ajattelen tuttaviani, joilla on yhteys siihen kylään tai kaupunkiin. Tuolla asuu maaseudun kehittämistyössä kumppanina ollut Mikko perheineen. Ai niin, Mikko onkin nyt Saksassa elokuvaa markkinoimassa, pitäisiköhän lähettää viesti.
  Marjo, opiskelukaveri Helsingin ajoilta, on tältä paikkakunnalta kotoisin. Mahtaako hän olla vielä kotipaikkansa apteekissa töissä? Entä Kari, Osuuspankin hallintohenkilöajoilta tutuksi tullut vakaa Virtain mies? Taitaa olla edelleen hyvässä ramussa.
  Luhalahti onkin näin kaukana Tampereesta eli olipa hoitajaopiskelukaverillani Sannalla pitkä koulumatka. Eräässä tienviitassa lukee Pitkämäki, josta tulee mieleeni entinen naapuriperhe Pajulan kylästä.
  Näin etenee matkanteko tuttujen ihmisten kanssa.

  Pohjanmaalla aika kuluu nopeasti mielenkiintoisten asioiden ja ihmisten parissa. Kaikkiin tutustuu jonkin verran, ja joidenkin kanssa tulee heti ensi tapaamisella tunne kuin olisi tuntenut pitkään.
  Tulevaisuudessani on yhä enemmän paikkakuntia ja ihmisiä, jotka kulkevat mukana ajatuksissani ja joiden luokse voin poiketa.
  Viimeksi meitä sattui samaan kämppään neljä naista, joilla kaikilla oli tietystä asiasta samanlaisia kokemuksia. Se oli hämmästyttävää, mutta myös hyvin terapeuttista. Neljä ihmistä ymmärsivät toisiaan heti eikä kukaan mitätöinyt toisen kokemaa. Päinvastoin, saimme hyviä vinkkejä toisiltamme.
  Vaikka emme enää koskaan tapaisi, oli yhdellä kohtaamisella iso merkitys.

  Olen yhä lähes kuuden vuoden jälkeen identiteettikriisissä kuntaliitoksen takia. Kaukana kotoa, uusille ihmisille esittäytyessäni sanon yleensä olevani Kangasalta. Samaan hengenvetoon selitän, että oikeasti olen Kuhmalahdelta ja että Kuhmalahti on Kangasalan itäisin osa.
  Lähes aina on ihan sama, kumman paikan sanoo. Joka tapauksessa pitää kertoa tarkennuksena, että Tampere on meille lähin kaupunki.
  Ei tarvitse mennä kuin parisataa kilometriä kotikunnan rajojen ulkopuolelle, kun sen sijainti on useimmille vastaantulijoille vieras.

  Pohjanmaan matkoilla tapaamani ihmiset ovat olleet poikkeuksetta mukavia. Puhutaan tavallisista asioista, lemmikeistä, työstä, harrastuksista ynnä muusta arkisesta. He ovat toisista aidosti kiinnostuneita, ja perimmäisenä ajatuksena on auttaminen eli kaikilla on yhteinen päämäärä.
  Arvostan myös sitä, että kukaan ei esitä parempaa kuin toiset tai parempaa kuin onkaan.
  Yleensä ei ole ollut mitään merkitystä, miltä paikkakunnalta ihminen on. Ratkaisevaa on, millainen ihminen on.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän