Koti kuin unelma

0
Vanha hirsitalo Saarikylissä kunnostuu Leena ja Kimmo Tiitolan kodiksi.
Vanha hirsitalo Saarikylissä kunnostuu Leena ja Kimmo Tiitolan kodiksi.

Omakotitalo Saarikylissä oli Leena ja Kimmo Tiitolan pilvilinna, jonka he aikoivat muuttaa todeksi eläkepäivillään. Sattuma kuitenkin joudutti haavetta, kun pieni määräala Jaakkolan tilasta rakennuksineen Saarikylissä tuli myyntiin.

Tiitolat olivat ihastelleet talon pihapiiriä useaan otteeseen ajaessaan sen ohi mökkireissuillaan.

Jaakkolan tila on yksi Saarikylien vanhimpia. Asuinrakennus on vuodelta 1926, tyhjillään se oli ollut kymmenisen vuotta.

Talon pihapiiri huokuu vanhaa aikaa, eikä vähiten siksi, että sitä reunustavat vanhat rakennukset hirsinavetasta riiheen. Uusin rakennus, pihasauna, on jostakin 1950-luvulta.

Suuret vaahterat luovat varjonsa pihamaalle ja tuovat tunnelmaa. Vanhojen omenapuiden rivistöt johdattavat katseen kohti Roineen sinisiä aaltoja.

Aikoinaan Saarikylientie kulki hieman lähempää taloa, talon ja navetan välistä. Myöhemmin kulkureitti muutettiin navetan taakse.

Tiitoloille, talon nykyisille omistajille, tienpaikan muuttaminen oli onni, sillä nykyään ohi kulkevalla tiellä on melko vilkas liikenne, varsinkin kun Heikin Leivässä pidetään kesätoria.

Vaikka tie onkin lähellä, piha on suojaisa. Pihapiiri on jopa niin tärkeä, että se tuli rakennusprojektissa säilyttää nykyisenlaisena.

Talon kohdalla Tiitolat eivät olleet varmoja, minkälaisen talon olivat ostaneet. Kun kauppakirjat oli tehty, Kimmo kävi repimässä sisäseinien pinkopahveja irti, ja sieltä paljastui kuin paljastuikin oletettu hirsikehikko. Nyt se on kaivettu kokonaan esiin ja remontin valmistuttua siitä jää osa näkyviin sisäseiniin. Kimmo on jo putsaillut sisähirsipintoja piilutuslaikalla.

– Viisi vuotta, niin talo olisi ollut pilalla, sillä katto oli niin huonossa kunnossa. Nyt emme joutuneet vaihtamaan yhtäkään hirttä, vain alimpia paikkailtiin, Kimmo selvittää.

Vanha runko toimii talon selkärankana, mutta muuten rakennuksessa käytetään uutta tekniikkaa. Esimerkiksi vanhat ikkunat vaihtuvat uusiin lämpöikkunoihin, ja hirsi saa ulkopuolelle eristeen ja alkuperäisen mukaisen lautavuorauksen.

Huonejärjestystä Tiitolat pyörittelivät useaan otteeseen. Oikeastaan vanhasta pohjaratkaisusta samalle paikalle jää vain pirtti. Entinen keittiö väistyy saunan, vessan sekä kodinhoito- ja pesuhuoneen tieltä.

Toisesta päätykamarista tulee puolestaan keittiö. Sieltä pääsee myös uudelle terassille.

Tiitolat saivat luvan korottaa taloaan niin, että sen yläkertaankin saa huonetilaa. Korotuspäätöstä Tiitolat miettivät kauan, mutta päätyivät siihen lopulta.

– Nykymääräysten mukaan tehtynä katon lappeet olisivat tulleet niin lähelle ikkunoita, ettei talo olisi enää näyttänyt samalta kuin ennen. Korotuksen ansiosta alkuperäinen ilme säilyi.

Myös kuisti tulee näyttämään periaatteessa entisenlaiselta ulospäin, vaikka siitä tuleekin lämmitetty, eivätkä portaat sijaitse enää rakennuksen sisäpuolella.

– Talosta tulee keltainen, jollainen se on joskus ollut – vaikka kyläläiset muistavatkin rakennuksen harmaana, Leena naurahtaa.

Monet ihmettelivät, kun Tiitolat laittoivat modernin talonsa Kangasalan keskustasta myyntiin ja alkoivat remontoida vanhasta hirsitalosta uutta kotia.

Muutto Saarikyliin on unelmien lisäksi myös jonkinlaista paluuta juurille. Kimmon vanhemmat ovat kotoisin Saarikylistä, ja Kimmo on mökkeillyt siellä pienestä pitäen. Myös Leena vietti Saarikylissä muutaman kesän nuoruudessaan. Onpa hän nähnyt Kimmonkin ajelevan moottoriveneellä järvellä jo ennen kuin he päätyivät yksiin.

– Saarikylät on meille spesiaalipaikka. Tänne on aina tarvinnut päästä. Käytännössä olemme viettäneet kesät toukokuusta elokuun alkuun täällä. Kotona on käyty vain nurmikonleikkuussa. Eihän siinä mitään järkeä ole, että on iso talo lähes koko kesän asumattomana, Kimmo huomauttaa.

Rakennusajan pariskunta asuu mökillään.

– Ei tämä varmaan halvemmaksi tule kuin uuden talon rakentaminen, Kimmo aprikoi.

Leenan mukaan eteen tulee aivan samoja asioita kuin uudessakin talossa tulisi: on esimerkiksi päätettävä erilaiset pintamateriaalit ja mietittävä, millaisen keittiön haluaa.

– Se ero tässä rakennusprojektissa on, että kun aikaisempi kotimme rakennettiin viisihenkiselle perheelle, nyt lähtökohtana on kahden henkilön talous, Kimmo miettii.

Tiitoloiden toiveissa on päästä muuttamaan uuteen kotiinsa loka–marraskuussa.

– Ainakin jouluksi kotiin – mutta minkä joulun? Kimmo naurahtaa.

Puuhaa tontilla riittää senkin jälkeen, kun talo valmistuu. Tehtävälista ulkorakennusten ja pihapiirin kanssa on pitkä, mutta Tiitoloiden mukaan tehtäville ei ole vuosilukuja.

– Tämä on meille loppuelämän projekti.

Oviaukot suurennetaan helppokulkuisiksi. Kuisti ja pirtti jäävät nykyisille paikoilleen, mutta muuten huonejärjestykset vaihtuvat. Leena Tiitola kuistilla ja Kimmo Tiitola tulevan keittiön ovella.
Oviaukot suurennetaan helppokulkuisiksi. Kuisti ja pirtti jäävät nykyisille paikoilleen, mutta muuten huonejärjestykset vaihtuvat. Leena Tiitola kuistilla ja Kimmo Tiitola tulevan keittiön ovella.
Suunnilleen tältä Tiitoloiden uusi koti tulee näyttämään valmistuttuaan.
Suunnilleen tältä Tiitoloiden uusi koti tulee näyttämään valmistuttuaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.