Koti on Kuokkasen perheen latauspiste – Elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin pyykkien viikkaaminen

0
Konsta ja Klaudia kuuntelevat mielellään, kun äiti Katriina Kuokkanen lukee satua. Kuokkasten perhe viihtyy kotona: aina ei tarvitse olla menossa. Lukemisen lisäksi perhe pelailee yhdessä lautapelejä.

Kahdet iloiset silmät vilkkuvat omakotitalon ovenraosta. Niiden takana ovat pian 7-vuotias Klaudia ja 5-vuotias Konsta. Perheen isä on töissä, mutta äiti Katriina Kuokkanen tulee eteiseen vastaan.

Arkisena aamupäivänä koko konkkaronkka olisi tavallisesti poissa kotoa: luokanopettajana työskentelevä Katriina töissä, ensimmäistä luokkaa käyvä Klaudia koulussa ja Konsta päiväkodissa. Nyt on kuitenkin syysloman ensimmäinen päivä, joten Katriina ja lapset nauttivat ajasta kotona.

He ovat luvanneet valottaa omaa arkeaan, ja mitä koti heille merkitsee.

Katriina aloittaa kuvailemalla nelihenkisen perheen elävän melko tavallista lapsiperheen arkea. Viikolla päiväaikataulu täyttyy päiväkoti- ja koulukuljetuksista, päivä- ja kotitöistä sekä harrastuksista.

Klaudia treenaa muodostelmaluistelua ja harrastaa partiota. Konsta pelaa viikoittain salibandya ja käy luistelukoulussa.

– Minä palasin pitkästä aikaan syksyllä itsekin partioon, kun aloitin Klaudian ryhmän vetäjänä, Katriina kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Konsta Kuokkanen, 5, rakensi automatolle autoleikin. Leikkimisen lisäksi aika kuluu salibandyn ja luistelun parissa.

Niinä hetkinä kun koko perhe sattuu olemaan vapaalla samaan aikaan, tekemiset valikoituvat paljolti lasten ehdoilla.

– Käymme uimahallissa, ulkoilemme, luemme ja pelaamme lautapelejä, Katriina luettelee.

Perhe pitää myös kokouksia, joissa jokainen saa kertoa, mitä toivoo esimerkiksi lomalla tehtävän. Toiveet kerätään purkkiin, josta valitaan, mitä puuhataan. Toiveet voivat olla pienempiä, kuten keilaaminen ja kavereiden kanssa oleminen, tai suurempia pitkän ajan unelmia. Tällä hetkellä lapset haaveilevat etelänlomasta. Isän uuden työn takia yhteistä lomaa ei kuitenkaan nyt juurikaan ole.

Vaikka perhe tykkää puuhata paljon, Katriinan mukaan sen jäsenet osaavat myös kiireettömän kotona lötköttelyn taidon. Aina ei tarvitse olla menossa, vaan lapset käpertyvät mieluusti äitinsä kainaloon pehmeään sohvan nurkkaan kuuntelemaan satua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ensimmäistä luokkaa käyvä Klaudia Kuokkanen esittelee itse tekemäänsä kirjahaastetta. Hän aikoi lukea viime viikkoisella syyslomalla viisi kirjaa. Suorituksen jälkeen hän pääsi veljineen HopLop-seikkailupuistoon.

Perhe on asunut nykyisessä talossaan vasta pari kuukautta.

– Haaveilimme omakotitalon hankkimisesta mieheni kanssa, koska olemme molemmat asuneet lapsena sellaisessa. Ajattelimme asiaa noin puolitoista vuotta, Katriina kertoo.

Elokuussa sopiva koti löytyi. Sijainti on ihanteellinen, vain kivenheiton päästä entisestä kodista, samalla tutulla Huutijärven alueella, jolla sijaitsevassa rivitalossa Katriina ja hänen miehensä olivat asuneet kymmenen vuotta.

– Emme halunneet omalta tuntuvalta alueelta pois. Isovanhemmat asuvat kaukana, joten lasten ystävistä, naapureista ja tutuista on muodostunut tärkeä tukiverkko, Katriina kertoo.

Uudessa kodissa on ruhtinaallisesti tilaa. Molemmilla lapsilla on omat huoneet. Työhuone helpottaa etäpäiviä tekevää isää. Lisäksi sinne mahtuu käsitöitä harrastavan Katriinan ompelukoneet.

Plussaa Katriina antaa myös kodinhoitohuoneelle ja vierashuoneelle.

Koska perhe on kiinnostunut myös puutarhanhoidosta, oma piha tuo iloa Katriinalle siellä leikkivien lasten lisäksi.

– Meillä oli jo edellisessä kodissa kasvamassa porkkanaa, perunaa ja yrttejä. Nyt haaveilemme, etttä voisimme kasvattaa pihalla myös vadelmia.

Katriinalle on tärkeää, että kotona näyttää kauniilta. Sisustusintoilija hän ei silti ole.

– Pyrin siihen, että kotona olisi harmonista koko ajan. Meillä ei ole erikseen kesä-, talvi ja jouluverhoja.

Vuosien varrella perheen äiti on oppinut luopumaan ajatuksesta, että kaiken pitäisi olla kotona aina tiptop. Armollisuutta ja kykyä priorisoida hän on ammentanut positiivisen pedagogiikan opinnoistaan.

– Tekemistä löytyisi aina, mutta asioita pitää puntaroida: mikä on tärkeintä juuri nyt.

Toisinaan pyykkien viikkaus saa väistyä lautapelimatsin tieltä.

Katriina kutsuu kotia latautumispaikaksi.

– Koti on sellainen paikka, missä voi olla juuri oma itsensä niiden ihmisten kanssa, joiden seurassa viihtyy ja tehdä asioita, joista nauttii.

Kuokkaset viihtyvät omassaan sen verran hyvin, ettei heillä ole tarvetta paeta esimerkiksi kesämökille. Sitä paitsi maalla asuvien isovanhempien luona vieraillessa tuntuu, kuin olisi mökillä.

Tarvittavia irtiottoja arjesta ja kotielämästä perhe on tehnyt myös lainaamalla Katriinan appivanhempien asuntoautoa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.